Genel Tanıtım
Organik Tarım Programı, Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulunda Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü altında 2012 yılında açılmıştır.
Bu bölüm, yüksek öğretimde Organik Tarım alanında 120 ECTS kredilik ön lisans (ön aşama) derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Organik Tarım alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kayıt ve kabul koşulları YÖK´ün ilgili muvzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Organik Tarım Alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Organik Tarım Programının eğitim amacı; ekolojik dengenin korunması, her türlü bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi ve bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ile kontrolünü amaçlayan, tarımdaki çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanmayı bilen "Organik Tarım Teknikeri" yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Organik Tarım biliminin temel ilkelerini öğrenmek ve uygulamak
|
2.
Organik bitkisel ürünleri (tarla bitkileri, meyvecilik sebzecilik ve bağcılık) tanımak, yetiştirmek, depolamak ve pazarlamak
|
3.
Hayvancılık biliminin temel kavramlarını anlama becerisini kazanmak ve organik hayvansal ürünler üretebilmek
|
4.
Organik ürünlerin yetiştirilmesi, depolanması ve pazarlanması sırasında karşılaşılabilecek sorunları tanımlamak ve çözüm önerileri geliştirmek
|
5.
Tarımsal üretimle ilgili araç, gereç ve donanımları tanıma ve kullanabilme becerisini kazanmak
|
6.
Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarım yönetimi, kırsal kalkınma, tarımsal planlama ve tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini anlamak
|
7.
Organik Tarım alanındaki yeni gelişme ve uygulamaları değerlendirmek ve uygulamak
|
8.
Organik tarım alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanmak
|
9.
Organik Tarım alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirmek
|
10.
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alabilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek
|
11.
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilme ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olmak
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda, Organik Tarım yetiştiriciliği yapan özel çiftliklerde, Organik ürünlerin Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşlarında ve çiftçi örgütlerinde tekniker olarak çalışabilmektedirler
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kontenjanlar ölçüsünde Ziraat Fakültelerinin ilgili bölümlerine geçerek Lisans programlarında öğrenim görebilirler
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Program Başkanı
Prof. Dr. Ahmet Turhan
turhan@uludag.edu.tr,
+90 224 6133102 (61553)
B.U.Ü. Mustafakemalpaşa Meslekyüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü. Mustafakemalpaşa/Bursa
Dr. Öğr. Üye. Ahmet KUNDURACIOĞLU
0224 6133102 (61522)
akunduracioglu@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Programda iki yıllık eğitim ile ilk sınıfta temel konularda bilgi sağlanmakta, ikinci sınıfta ise; mesleğe yönelik zorunlu ve seçmeli dersler sayesinde, öğrencinin çalışmayı amaçladığı sektörde uygulamalı eğitim alması sağlanmaktadır. Derslerin Uygulamaları civardaki organik tarım işletmelerinde yapılmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ101 |
TEMEL MATEMATİK I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESZ105 |
GENEL MİKROBİYOLOJİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
ORGZ107 |
ORGANİK TARIMIN GENEL İLKELERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
4 |
ORGZ109 |
TOPRAK BİLGİSİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
4 |
OTPZ103 |
TEMEL KİMYA |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
OTPZ143 |
BOTANİK |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPZ156 |
TARIMSAL METEOROLOJİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
25ATA101 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD101 |
TÜRK DİLİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD101 |
YABANCI DİL I (İNGİLİZCE) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ORGZ102 |
EKOLOJİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGZ104 |
ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
ORGZ106 |
ORGANİK ARICILIK VE TOZLAŞMA |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
6 |
ORGZ108 |
HAYVAN SAĞLIĞI |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
4 |
25ATA102 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD102 |
TÜRK DİLİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD102 |
YABANCI DİL II (İNGİLİZCE) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
6 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
MKPSI |
STAJ I |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
ORGZ201 |
BAHÇE BİTKİLERİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
ORGZ203 |
ORGANİK BİTKİ BESLEME İLKELERİ |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
3 |
ORGZ205 |
ORGANİK YEMLER VE HAYVAN BESLEME |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
ORGZ207 |
ORGANİK TARIMDA BİTKİ KORUMA |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
MKPSII |
STAJ II |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
ORGZ204 |
ORGANİK MEYVECİLİK |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
ORGZ206 |
ORGANİK HAYVANCILIK |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
3 |
ORGZ208 |
ORGANİK SEBZECİLİK |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
OTPZ060 |
TARLA BİTKİLERİ |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
3 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ORGS114 |
TARIM EKONOMİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS118 |
ÇİFTÇİ EĞİTİMİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS120 |
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS010 |
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
0 |
2 |
3 |
3. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ORGS211 |
ORGANİK TARIMDA SULAMA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS213 |
ORGANİK TARIMDA MEKANİZASYON |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS215 |
ORGANİK SERACILIK |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
ORGS217 |
ORGANİK TOHUMCULUK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS219 |
ÜREME FİZYOLOJİSİ VE SUNİ TOHUMLAMA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS221 |
ORGANİK HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS223 |
ORGANİK TAVUKÇULUK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS227 |
HAYVAN DAVRANIŞLARI VE REFAHI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS229 |
TARIMSAL İŞLETMECİLİK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS231 |
ORGANİK TARIM UYGULAMALARI I |
Seçmeli |
0 |
8 |
0 |
6 |
ORGS233 |
İŞYERİ EĞİTİMİ I |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
4. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ORGS214 |
ORGANİK BAĞCILIK |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
ORGS216 |
ORGANİK KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
ORGS218 |
ORGANİK SIĞIRCILIK |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
ORGS220 |
ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS222 |
ORGANİK SİLAJ ÜRETİMİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS224 |
ORGANİK HAYVANSAL ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS226 |
ORGANİK HAYVANCILIKTA BARINDIRMA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS228 |
BİTKİ FİZYOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS230 |
ORGANİK ÜRÜNLERİN MUHAFAZASI VE PAZARLAMASI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS232 |
HAYVANCILIK ÖRGÜTLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS234 |
İŞYERİ EĞİTİMİ II |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
ORGS234 |
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ORGS236 |
ORGANİK TARIM UYGULAMALARI II |
Seçmeli |
0 |
8 |
0 |
6 |
OTPS001 |
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |