Genel Tanıtım
U.Ü.Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji Yüksek Lisans programı ilk kez 1988 yılında açılmıştır. Günümüze kadar 14 öğrenci mezun olmuş, 1´i halen eğitimine devam etmektedir.
Tezli yüksek lisans programı; 21 kredi saatten az ve 28 kredi saatten fazla olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, ders ve tez aşamasında birer seminer, tez çalışması ve tez sınavından oluşur. Bilimsel hazırlık programına ihtiyaç duyulmamasına rağmen, danışmanın gerekli görmesi halinde, krediye sayılmamak koşulu ile öğrenciye lisans düzeyinde dersler de aldırılabilir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Tıbbi Biyoloji Bilim Alanında MSc derecesine sahip olunur.
Yüksek Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bir öğrencinin tezli yüksek lisans programına başvurabilmesi için;
a)Fen Fakültesi Biyoloji/ Moleküler Biyoloji ve Genetik, Yüksek Teknoloji Enstitülerin Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans diplomaları ile Sağlık Bilimleri için sayısal puan türünde Senatonun belirleyeceği ALES taban puanına sahip olması şartı aranır.
b) İngilizce, Almanca, Fransızca gibi yabancı dillerin birinden; ÜDS, KPDS, TOEFL veya YÖK´ün kabul ettiği eşdeğer sınavlardan ya da Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılan yabancı dil sınavından Senatonun belirleyeceği taban puanı almış olması gerekir. Bunun dışındaki münferit yabancı dil belgelerinin eşdeğerliğine Senato karar verir.
c )Yabancı uyruklu adaylarda TÖMER tarafından verilen Türkçe yeterlik ve ilgili ALES sınavı sonuç belgesi veya YÖK tarafından uluslararası düzeyde eşdeğer kabul edilen GRE, GMAT ve benzeri sınavların herhangi birinden sınav sonuç belgesi aranır.
Yüksek Lisans eğitimine başvuru için adayların en az 55 ALES puanına, Yüksek Lisansta en az 50 ÜDS/KPDS/UÜDS/TOEFL IBT, en az 130 TOFEL CBT, en az 450 TOFEL PBT puanına ya da eşdeğeri Yabancı Dil Puanına sahip olmaları gerekmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrencilerden; Türkçe bildiklerine dair TÖMER Belgesi (Türkiye’de eğitim görenler hariç),Yabancı Dil Puanları Eşdeğerliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puanların muadili bir puan almakta kabul edilir.(http://www.yok.gov.tr/content/view/709/266/lang.tr_TR/)
Genel başarı notu 60 puanın altında olan adaylar başarısız sayılır. Değerlendirme aralığı olarak ALES puanı %50, Yabancı Dil Puanı %15, Lisans/Y.Lisans Not ortalaması %15, Mülakat notu %20 ağırlığa sahiptir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Bir öğrencinin tezli veya tezsiz yüksek lisans programına başvurabilmesi için;
Fen Fakültesi Biyoloji/ Moleküler Biyoloji ve Genetik, Yüksek Teknoloji Enstitülerin Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans diplomaları ile Sağlık Bilimleri için sayısal puan türlerinde Senatonun belirleyeceği ALES taban puanına sahip olması şartı aranır.
İngilizce, Almanca, Fransızca gibi yabancı dillerin birinden; ÜDS, KPDS,
TOEFL veya YÖK´ün kabul ettiği eşdeğer sınavlardan ya da Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu
tarafından yapılan yabancı dil sınavından Senatonun belirleyeceği taban puanı almış olması gerekir. Bunun dışındaki münferit yabancı dil belgelerinin eşdeğerliğine Senato karar verir.
Yabancı uyruklu adaylarda TÖMER tarafından verilen Türkçe yeterlik ve ilgili ALES sınavı sonuç belgesi
veya YÖK tarafından uluslararası düzeyde eşdeğer kabul edilen GRE, GMAT ve benzeri sınavların herhangi birinden sınav sonuç belgesi aranır.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı tarafından yürütülmekte olan bu program, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilimi alanında evrensel bilime katkı sağlayabilecek nitelikte teorik bilgiye ve özellikle Kanser Genetiği, Moleküler Biyoloji ve Genetik ve Genotoksikoloji konularında uluslararası bilime katkı sağlayabilecek düzeyde orijinal araştırma yapabilecek bilgi ve beceriye sahip bilim insanlarını yetiştirmeyi hedeflemiştir. Tıbbi Biyoloji bölümü yüksek lisans ders programında, öğrenciye biyoloji ve tıp bilimleri yanında klinikle işbirliği sağlamak amacıyla Hücre Biyolojisi, Moleküler Genetik, Temel Moleküler Teknikler, Mutasyonlar ve Mutajenik etmenler ve Yüksek Lisans Uzmanlık Alan Dersi zorunlu dersleri ve Radyasyonun Biyolojik ve Genetik Etkileri, Genetik Hastalıkların Moleküler ve Kromozomal Temeli, Hastalıkların Tanısında Kullanılabilecek Analiz Yöntemleri, Makale Değerlendirmesi, Hücre Yaşlanması ve Hücre Ölümünün Moleküler Mekanizmaları seçmeli dersleri okutulmaktadır.
Tıbbi Biyoloji yüksek lisans programı mezunları yükseköğretim kurumlarında, klinik ve laboratuarda görev alabilirler. Ülkemizde giderek gelişmekte olan ilaç ve gıda endüstrisi içinde yer alan deneme, geliştirme ve kalite-kontrol laboratuarlarında görev alabilirler.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Sağlık alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda kurgular, çözüm önerileri getirir, sorunları çözer, elde edilen sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygular.
|
2.
Sağlık alanı ile ilgili konularda öngörülmeyen karmaşık durumlarla karşılaşması halinde çözüm önerileri geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
|
3.
Sağlık alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız ve/veya ekip olarak yürütür
Bilimsel bir makaleyi ulusal düzeyde bir dergide yayınlar ya da bilimsel bir toplantıda sunar.
|
4.
Alanı ve toplum sağlığı ile ilgili öncelikli konularda bilimsel klinik ve/veya tanımlayıcı araştırma/sunum/yayın yapar.
|
5.
Sağlık alanı ile ilgili mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini gerçekleştirdiği çalışmalarda uygular.
|
6.
İstatistiksel analiz konusunda, bilimsel bir makaleyi okuyup değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar ve kanıta dayalı uygulamaları takip eder ve mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.
|
7.
Sağlık alanındaki bilgilerini, güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını aynı alandaki veya dışındaki gruplarla yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir biçimde tartışır ve paylaşır
|
8.
Mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler ve bunları geliştirmek üzere gereğini yapar.
|
9.
Bir yabancı dili en az Avrupa dili portföyü B2 genel düzeyde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
|
10.
Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji ve politika geliştirebilme ve uygulama planlarını yorumlar ve elde edilen sonuçları bilimsel ve etik çerçevede değerlendirir
|
11.
Sağlık alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygular.
|
12.
Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji Doktora programına başvurabilme hakkına sahip olurlar.
Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Bölümü Doktora programına başvurabilirler.
İlaç sektöründeki firmalarda iş bulabilirler.
Sitogenetik, Moleküler Biyoloji ve Genetik laboratuarlarında görev yapabilirler.
Mezunlar çeşitli Ar-ge laboratuvarlarında istihdam edilebilirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü doktora programlarında öğrenim görebilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Derslerin sınavı; yazılı, yazılı-sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınav evrakı ve sonuçları anabilim dalı başkanlığı aracılığı ile yedi gün içinde ilgili enstitüye iletilir. Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır:
a) Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için; kuramsal derslerde % 70, uygulamalı derslerde % 80 devam etmiş olma şartı aranır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarılı olmak için tezli yüksek lisans programlarında 100 üzerinden en az 70 puan almak gerekir. 100 üzerinden alınan puanların harf notu ve katsayı karşılıkları aşağıdaki gibidir:
Harf Notu Katsayısı Puan
AA 4.00 90-100
BA 3.50 85-89
BB 3.00 80-84
CB 2.50 75-79
CC 2.00 70-74
DC 1.50 65-69
DD 1.00 60-64
FD 0.50 50-59
FF 0 0-49
b)Yukarıdaki esaslar çerçevesinde 100 üzerinden alınan puanların harf notları ile değerlendirilmesinde; yüksek lisans programlarında AA, BA, BB, CB ve CC notlarını alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.
c) Ayrıca, yukarıdaki harf notları dışında aşağıdaki harfler de kullanılabilir:
1) D (Devamsız) notu; derse devam yükümlüğüne ve/veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları ve gerekleri yerine getirmeyen öğrenciye verilir. D not ortalaması hesabına FF notu olarak geçilir.
2) S (Süren çalışma) notu; tezini başarıyla sürdürmekte olan öğrenciye verilir.
3) E (Eksik) notu; ilgili dersin ön koşullarını yerine getirmiş olma şartına bağlı olmak kaydıyla, hastalık veya ilgili enstitü yönetim kurulunca kabul edilebilir bir gerekçe ile dönem sonu sınavı, seminer, laboratuvar, ödev ve benzeri yükümlüğünü yerine getirmeyen öğrenciye verilir. E notu alan öğrenci, notlarının enstitüye tesliminden itibaren on beş gün içinde eksikliklerini tamamlamak zorundadır. Ancak mazeretin uzaması halinde enstitü yönetim kurulunun kararı ile eksik tamamlama süresi, bir sonraki kayıt dönemine kadar uzatılabilir. Aksi halde E notu, K veya FF notuna dönüşür.
4) G (Geçer) notu; kredisiz dersler ve tez çalışmalarını başarıyla tamamlayan öğrencilere verilir.
5) M (Muaf) notu; yatay geçiş ile intibak işlemini tamamlayan öğrencinin müracaatı üzerine, daha önceki öğretim kurumunda alıp da, başarılı olduğu dersin anabilim dalı başkanlığınca belirlenen denklik önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunun onayı sonucu verilen nottur. Başka bir lisansüstü eğitim kurumundan yatay geçiş yoluyla gelen ve bu Yönetmelik gereği dersi tekrarlayacak öğrenciye M notu verilmez. M notu yarıyıl ortalamalarına dâhil edilmez.
6) K (Kalır) notu; kredisiz dersler ile tez çalışmasında başarısız olan öğrenciye verilir.
ç) Lisansüstü programlarda; herhangi bir dersin sınavında başarısız olan öğrenci, izleyen dönemde o ders açılmasa dahi yarıyıl sonunda yapılacak sınavlara girebilir. Bu sınavda da başarısız olan, devamsızlık sebebiyle başarısız sayılan veya ilgili dersin ön koşullarını yerine getirmeyen öğrenci, açıldığı dönemde dersi tekrarlar. Dersin açılmaması veya programdan çıkartılmış olması halinde, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve yönetim kurulu kararı ile o dersin yerine eşdeğer bir ders belirlenir. Bu durumda öğrenci başarısız olup da tekrarlamak zorunda olduğu ders yerine eşdeğer dersten sorumlu olur.
d) Lisansüstü programlarda yer alan derslerin sınav sonuçlarını, sınav evrakı ve protokolünü sınavların tamamlanmasını takip eden yedi gün içinde anabilim dalı başkanları aracılığı ile ilgili enstitüye iletilir.
e) Erasmus ve Farabi gibi ulusal veya uluslararası değişim programından yararlanan öğrencilerin aldıkları derslerin notlarının intibakı anabilim dalı başkanlığının teklifi ile enstitü yönetim kurulu kararı ile yapılır. Bu notlar öğrencinin not döküm belgesine işlenir.
Ders başarı ortalaması
(1) Öğrencinin başarı durumu, her yarıyıl sonunda bu Yönetmeliğin 22 nci maddesindeki tabloda harf notu karşılığı olarak verilen katsayılar üzerinden hesaplanan yarıyıl akademik not ortalaması (YANO) ve genel akademik not ortalaması (GANO) ile belirlenir. YANO, öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılın ağırlıklı not ortalamasıdır. GANO, öğrencinin lisansüstü programa girişinden itibaren, kayıtlı bulunduğu anabilim dalının ders programındaki derslerinin tümü göz önüne alınarak ders dönemi sonunda hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır.
(2) YANO ve GANO ağırlıklı not ortalamaları ile hesaplanır. Ağırlıklı not ortalaması, alınan derslerin kredileriyle, derslerden alınan harf notlarının eşdeğeri ağırlık katsayılarının çarpımından elde edilen toplamın, toplam krediye bölünmesiyle bulunur. Ağırlıklı not ortalaması virgülden sonra iki haneli olarak hesaplanır.
(3) Gerek YANO ve gerekse GANO öğrencinin kredili derslerden aldığı, (AA)´dan (FF)´ye kadar notların değerlendirmeye katılması ile belirlenir.
(4) Öğrencinin aldığı tüm notlar not kütüğüne işlenir.
Tezli yüksek lisans programı; 21 kredi saatten az ve 28 kredi saatten fazla olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, ders ve tez aşamasında birer seminer, tez çalışması ve tez sınavından oluşur.
Bilimsel hazırlık programına ihtiyaç duyulmamasına rağmen, danışmanın gerekli görmesi halinde, krediye sayılmamak koşulu ile öğrenciye lisans düzeyinde dersler de aldırılabilir.
Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için 42 krediden az, 50 krediden fazla olmamak kaydıyla en az on dört adet ders, ders ve tez aşamasında birer adet seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması, tez sınavı ve bu Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen yayınlardan oluşur.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Prof. Dr. Ünal EGELİ
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Bursa
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı´nın kuruluş aşamasındaki nosyonu, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı öğrencilerine Tıbbi Biyoloji ve Genetik derslerinin anlatıldığı eğitim ağırlıklı bir Anabilim Dalı iken 1996 yılından itibaren Tıbbi Genetik, Moleküler Genetik, FISH, Kanser Genetiği ve Prenatal tanı laboratuarlarının kurulması ile birlikte yalnızca eğitim hizmeti veren bir birim olmaktan çıkıp, aynı zamanda rutin hasta hizmeti veren ve uluslar arası çalışmaların gerçekleştirildiği bir Anabilim Dalı haline gelmiştir. 2003 yılında Tıbbi Genetik Anabilim Dalı´nın kurulmasıyla birlikte Anabilim Dalımızda Kanser Genetiği, Moleküler Genetik, Doku Kültürü ve Moleküler Sitogenetik Laboratuarları tekrar organize edilerek çalışmalarımız daha çok Moleküler Kanser Genetiği konusunda yoğunlaştırılmıştır. 2009 yılında Merkez Laboratuvarları bünyesinde, yeniden yapılandırılan Kanser Genetiği, Moleküler Genetik ve Gen Ekspresyonu Laboratuarlarımızda, 134 parametre rutin Genetik Test gerçekleştirilebilmektedir.
Şu anda Anabilim Dalımızda 2 Profesör, 1 Doçent olmak üzere 3 Öğretim Üyesi, 1 Araştırma Görevlisi Doktora Öğrencisi, 4 kadrosuz Yüksek Lisans Öğrencisi, 1 Biyolog ve 1 Laboratuvar teknikeri çalışmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
SAB 5001 |
BİYOİSTATİSTİK |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
TTB 5001 |
HÜCRE BİYOLOJİSİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
8 |
TTB 5003 |
MUTASYONLAR VE MUTAJENİK ETMENLER |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
6 |
TTB5175 |
TEZ DANIŞMANLIĞI I |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
10 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
SAB 5002 |
BİYOİSTATİSTİK |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
TTB 5002 |
MOLEKÜLER GENETİK |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
8 |
TTB 5004 |
TEMEL MOLEKÜLER TEKNİKLER |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
8 |
TTB5172 |
SEMİNER (DERSTE) |
Zorunlu |
0 |
2 |
0 |
5 |
TTB5176 |
TEZ DANIŞMANLIĞI II |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
3 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TT56173 |
SEMİNER (TEZDE) |
Zorunlu |
0 |
2 |
0 |
5 |
TTB5183 |
YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ III |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
TTB5191 |
TEZ ÇALIŞMASI I |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
20 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TTB5184 |
YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ IV |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
TTB5192 |
TEZ ÇALIŞMASI II |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
TTB5192 |
TEZ DANIŞMANLIĞI IV |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
55 |
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TTB 5007 |
HÜCRE YAŞLANMASI VE HÜCRE ÖLÜMÜNÜN MOLEKÜLER MEKANİZMALARI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
5 |
TTB 5009 |
MAKALE DEĞERLENDİRMESİ |
Seçmeli |
0 |
2 |
0 |
5 |
TTB 5011 |
ARAŞTIRMA PROJESİ HAZIRLAMA VE SUNMA TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
5 |
TTB 5013 |
EPİGENETİK MEKANİZMALARIN HASTALIK OLUŞUMUNDAKİ ROLLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
5 |
TTB 5015 |
SİTOTOKSİK AJANLARI DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
5 |
TTB5005 |
HASTALIKLARIN MOLEKÜLER VE KROMOZONAL TEMELİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
7 |
TTB5181 |
YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ I |
Seçmeli |
4 |
0 |
0 |
5 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TTB 5006 |
RADYASYONUN BİYOLOJİK VE GENETİK ETKİLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
7 |
TTB 5008 |
GENETİK HASTALIKLARIN TANISINDA KULLANILABİLECEK ANALİZ YÖNTEMLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
8 |
TTB 5010 |
MAKALE DEĞERLENDİRME II |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
5 |
TTB 5012 |
MAKALE HAZIRLAMA TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
5 |
TTB 5014 |
TÜMÖR BİYOBELİRTEÇLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
5 |
TTB5182 |
YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ II |
Seçmeli |
4 |
0 |
0 |
5 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |