Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MATEMATİKSEL PROGRAMLAMA
1 Dersin Adı: MATEMATİKSEL PROGRAMLAMA
2 Dersin Kodu: BMM1008
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. Dr. Filiz Yağcı
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Nisa ÇELİK
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: gfiliz@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Diğer derslerinde yaptıkları matematiksel işlemleri Maple da komutlar aracılığıyla yapabilme ve Maple da öğretilmeyen komutları kendi başlarına öğrenebilme.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Maple daki Komut kullanımı ve amacını kavrama.;
2 Matematiksel bir işlemi Maple da kodlayıp sonuç alma.;
3 Bildiği Maple komutu yardımıyla bilmediği Maple komutlarını kodlayabilme.;
4 Maple proğramlam dili yardımıyla matematikçilerin kullandığı diğer programlama dillerini öğrenebilme.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Maple editorü ve Maple komutlarının kullanım biçimi. Maple editorünün tanıtımı, komut kullanımı.
2 Temel cebirsel işlemler ve komutlar. Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
3 Bazı temel komutlar,atamalar ve değişkenler, basit denklemlerin çözümlerini bulma, değişkenleri yalnız bırakma, matematiksel ifadelerde yerine koyma. Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
4 Kümelerin Maple gösterimi ve eleman olma, alt küme, altküme bulma ve alt küme sayısı, küme işlemleri, Kartezyen çarpım komutları, temel çizim komutları, Matematikte kullanılan sayı tipleri ve sorgulanması, Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
5 Toplam ve çarpım sembolü ile hesaplama, mutlak değer, karekök ve köklü sayılar, polinomlar, kesirli ifadeler, cebirsel ifadelerin açılımı, çarpanlara ayırma ve polinomlar için enbüyük ortak bölen ve en küçük ortak kat hesaplama. Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
6 Bir poligon çizmek, Düzlemsel Grafikler, Birden fazla grafiğin aynı eksenler üzerinde görüntülenmesi ve grafiklere yazı yazılması, kapalı fonksiyonların grafikleri, kutupsal koordinatlarda grafik çizimi, üç boyutlu grafikler, hareketli grafikler. Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
7 Ders tekrarı ve Ara sınav Genel tekrar
8 Fonksiyonların maple ile gösterimi, birebir ve örten fonksiyonlar, fonksiyonlarla yapılan işlemler, ters fonksiyon hesaplanması ve grafiğinin çizilmesi. Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
9 Limit ve süreklilik. Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
10 Temel türev kuralları, Kapalı Fonksiyonların türevleri, ters fonksiyonların türevi, Parametrik fonksiyonların türevleri, Logaritmik ve üstel fonksiyonların türevleri, f(x)g(x) biçimindeki fonksiyonların türevleri, trigonometrik fonksiyonların türevleri, ters trigonometrik fonksiyonların türevi, ters Trigonometrik fonksiyonşarın türevleri, Yüksek mertebeden türevler. Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
11 Türevin uygulamaları: Artan ve azalan fonksiyonlar, kritik noktalar, konveks ve konkavlık, dönüm noktası, maksimum ve minimum noktalar. Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
12 Belirsiz integral, belirli integral, değişken değiştirme, kısmi integral yöntemi, basit kesirlere ayırma, Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
13 Riemann Toplamlarının limiti olarak integral, fonksiyon ve integralinin grafiği. Basit bir maplet oluşturulmasında kullanılan komutlar. Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
14 Maplette düğme, başlık ve metin penceresi eklemek. Teorikde verilen komutların bilgisayar ortamında öğrencilere çeşitli örneklerle uygulatılması.
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: •“Maple ve Maple ile Matematik “, Basri Çelik.
•“The Maple Book”, F.Garvan.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 22 22
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 21 21
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 21 21
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 30 saat 4
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 0 0 0 5 0 0 4 0 4 4
OK2 0 0 0 5 0 0 4 0 4 4
OK3 0 0 0 5 0 0 4 0 4 4
OK4 0 0 0 5 0 0 4 0 4 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr