Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
SEBZE HASTALIKLARI
1 Dersin Adı: SEBZE HASTALIKLARI
2 Dersin Kodu: BTK4613-S
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Dr. Ögr. Üyesi KADİR İLHAN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yrd. Doç. Dr. Kadir İlhan
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: E-posta: kadirilhan@uludag.edu.tr
Tel: 90.224.2941571
U. Ü. Ziraat Fak. Bitki Koruma Bölümü
16059 Görükle/BURSA
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrenciye sebzelerde görülen hasat öncesi ve hasat sonrası hastalıkların belirtilerini, ekonomik önemlerini, konukçularını, biyolojilerini ve savaşımını öğretmektir
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Abiyotik hastalıkları oluşturan faktörleri ve abiyotik hastalık simptomlarını bilir;
2 Çökerten etmenlerini ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
3 Vasküler solgunluk etmenlerini ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir ;
4 Sebzelerde görülen Beyaz çürüklük (Sclerotinia sclerotiorum) ve külleme hastalıklarının, konukçularını, simptomlarını, biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
5 Lahanalarda görülen hastalıkların, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını ve savaşım metotlarını bilir;
6 Marullarda görülen önemli hastalıkların, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını ve savaşım metotlarını bilir;
7 Umbelliferae’da görülen önemli hastalıkların, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını ve savaşım metotlarını bilir;
8 Soğanlarda görülen önemli hastalıkların, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını ve savaşım metotlarını bilir;
9 Cucurbitaceae ve Solaneceae’lerde görülen önemli hastalıkların, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını ve savaşım metotlarını bilir;
10 Sebzelerde görülen önemli hasat sonrası hastalıkları bilir;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Abiyotik hastalık faktörleri, simptomları Uygulamaya giriş
2 Çökerten hastalıkları, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Rhizoctonia solani. kültürünün incelenmesi
3 Vasküler solgunluk hastalıklarının, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Fusarium spp. kültürünün ve konidilerinin mikroskobik olarak incelenmesi
4 Beyaz çürüklük (Sclerotinia sclerotiorum) hastalığının ekonomik önemi, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımı Sclerotinia sclerotiorum ‘un kültür ve sclerotlarının mikroskobik olarak incelenmesi
5 Külleme hastalıklarının, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyolojisi ve savaşımı Domates ve hıyar küllemelerinin makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi
6 Lahana hastalıkları, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Lahana mildiyösünün makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi
7 Ders tekrarı ve Ara sınav -
8 Önemli marul hastalıkları, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Marul mildiyösünün makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi
9 Önemli ıspanak hastalıkları, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Ispanak mildiyösünün makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi
10 Önemli umbelliferae hastalıkları, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Maydanozda Septoria petroselini’nin makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi
11 Önemli soğan hastalıkları, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Soğan mildiyösünün makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi
12 Önemli cucurbitaceae hastalıkları, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Hıyarda Pseudoperonospora cubensis’in makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi
13 Solanaceae hastalıkları, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyolojileri ve savaşımı Domateste Alternaria alternata ve Phytophthora infestans’ın makraskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi
14 Sebzelerde görülen önemli hasat sonu hastalıklar Domateste Botrytis cinerea’nın makroskobik ve mikroskobik incelenmesi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Ciancio, A. Mukerji, K.G. 2008. Integrated Management of Diseases Caused by Fungi, Phytoplasma and Bacteria. ISBN: 978-1-4020-8570-3. 2008 Springer Science+Business Media B.V.
Agrios, G.N. 2005. Plant Pathology. Fifth Edition, Academic Press, Inc. p952.
Thompson, A. K. 2003. Fruit and Vegetables Harvesting, Handling and Storage. 2003 by Blackwell Publishing Ltd.
Watanabe, T. 2002. Pictorial Atlas of Soil and Seed Fungi Morphologies of Cultured Fungi and Key to Species. Second Edition. ISBN 0-8493-1118-7. 2002 by CRC Press LLC.
Baykal, N. 1997. Sebze Fungal Hastalıkları. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Ders Notları No:76, Bursa.
Fletcher, J. F. 1991. Compendium of Tomato Diseases. Edited by J. B. Jones, J. P. Jones, R. E. Stall and T. A. Zitter. St. Paul, Minnesota: APS Press.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 1 5
Ödev 1 5
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 4 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 1 6 6
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 8 8
Diğer 1 6 6
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 14 14
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 0 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK2 0 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK3 0 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK4 0 4 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK5 0 3 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK6 0 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK7 0 4 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK8 0 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK9 0 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK10 0 3 3 0 3 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr