Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE MEVZUATI
1 Dersin Adı: GIDA KALİTE KONTROLÜ VE MEVZUATI
2 Dersin Kodu: GMD3229
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 5
7 Dersin AKTS Kredisi: 2
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. NIHAL TÜRKMEN EROL
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941492
Fax: 0224 2941402
e-posta: fbasoglu@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Gıda Kalite Kontrolünün Tanıtımı, Gerekliliği. Gıdalarda Kalite Unsurları, Teorisi, Uygulamada Kullanılan Alet ve Cihazlar. HACCP ISO 9000’ler ve ISO 22000, Gıda mevzuatı nedir? Tanıtımı.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıda kalite kontrolün gerekliliğini kavrayabilme;
2 Gıda san.’de kalite kontrol uygulama yöntemlerini kavrayabilme;
3 Kalite yönetim sistemleri ve işleyişlerini kavrayabilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Öğrencilerle tanışma, Kaynak Tanıtımı, Gıda Kalite Kontrol nedir?
2 Kalite Kontrolün İlkeleri, Kalite Döngüsü, Ölçüm ve İlkeleri
3 Gıdalarda Renk, Teori, Uygulama Yöntemleri
4 Viskozite ve Konsistens Tanım ve Uygulama Yöntemleri
5 Şekil ve Boyutlar
6 Kusurlar ve Sınıflandırılması, Tesbit Yöntemleri
7 Kinestetik ve Tekstür
8 Aroma, Duyusal Değerlendirme Metodları
9 İstatistiksel Kalite Kontrol-Kontrol Kartları
10 Gıda Maddelerinden Örnek Alma - Ülkemizde Kontrol Yapan Kuruluşlar
11 HACCP Kavramı, Tarihçesi, Uygulanması
12 Ara sınav, ders tekrarı
13 ISO 9000’ler ve Tanıtımı
14 ISO 22000 Nedir, Uygulanması
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Gıda Kalite Kontrolün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri(Prof.Dr.Fikri BAŞOĞLU) Dora Yayıncılık LTD. ŞTİ.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 58
Toplam İş Yükü / 30 saat 1,93
Dersin AKTS Kredisi 2
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 4 5 3 4 5 3 4 4 5 5 4
OK2 4 5 3 4 5 3 4 4 5 5 4
OK3 4 5 3 4 5 3 4 4 5 5 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr