Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
HİJYEN ve SANİTASYON
1 Dersin Adı: HİJYEN ve SANİTASYON
2 Dersin Kodu: GESZ105
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör.Dr. M.ERTAN GÜNEŞ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Adres: UÜ. Harmancık Meslek Yüksekokulu
Tel: 0 (224) 294 26 92 (Dahili: 63103) Fax: 0 224 881 32 18
e-mail: paydin@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulama yeterliklerinin kazandırılması
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Hijyen, sanitasyon ve temizlik kavramlarını açıklayabilme;
2 Besin kirliliğine yol açan ve besin güvenliğini bozan etmenleri açıklayabilme;
3 Gıda güvenliğinin insan sağlığı için önemini açıklayabilme;
4 Besinlerin mutfağa gelmeden önce ve üretim aşamasında hijyen kurallarını yerine getirebilme;
5 Zararlı mikroorganizmaların gelişmesine ve çapraz kontaminasyona engel olabilme;
6 Kişisel hijyen kurallarına uyma ve personel hijyenini sağlayabilme;
7 Mutfak ve araç gereç hijyenini sağlayabilme;
8 Kirlenme türlerine uygun deterjanları bilme, üretim yerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini yapabilme;
9 Gıda güvenliği yönetim sistemlerini ve önemini açıklayabilme;
10 Toplu yemek işletmelerinde HACCP planını oluşturup uygulayabilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Beslenme, Beslenme Bilimi, Besin ve Besin Hijyeninin önemi
2 Hijyen, sanitasyon ve temizlik kavramları
3 Besin kirliliğine yol açan etmenler
4 Mikroorganizmalar ve kontaminasyon
5 Toplu Beslenme Yapan Kuruluşlarda Besin Hijyeni
6 Besinleri satın alırken ve depolarken uyulması gereken hijyen kuralları
7 Besinleri hazırlama, pişirme ve servis esnasında uyulması gereken hijyen kuralları
8 Ders tekrarı ve Ara sınav
9 Personel Hijyeni
10 Mutfak ve araç gereç hijyeni
11 Gıda kaynaklı hastalıklar ve korunmak için uyulması gereken hijyen kuralları
12 Temizlik malzemeleri, gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon
13 Gıda güvenliği yönetim sistemleri
14 HACCP sistemi çerçevesinde potansiyel risklerin ve önleyici faaliyetlerin belirlenmesi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 8 8
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 12 12
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK2 0 0 0 4 0 0 0 0 0 0 0 0
OK3 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK4 0 0 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK5 0 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK6 0 0 4 0 0 0 0 0 0 4 0 0
OK7 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK8 0 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4
OK9 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK10 0 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr