1 | Dersin Adı: | BUĞDAY ve UN ANALİZLERİ |
2 | Dersin Kodu: | GIDS217 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Önlisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 2 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 3 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 1 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | - |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Dr. HÜLYA AKBAŞ |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | - |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
neslihanayse@gmail.com 2962034 Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Buğday ve un analizlerini yapabilmek ve yorumlayabilmek |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Tahıldan örnek alma | Örnek alma yöntemleri |
2 | Buğdayda yabancı maddeler | Yabancı madde tayini |
3 | Buğdayda bin tane ve hektolitre ağırlığı | Bin tane ve hektolitre tayini |
4 | Buğday ve unda nem | Buğday ve unda nem tayini |
5 | Buğday ve unda kül | Buğday ve unda kül miktarı tayini |
6 | Buğday ve unda yağ | Buğday ve unda yağ asitliğinin genel yöntemle tayini |
7 | Buğday ve unda asitlik | Buğday ve unda serbest asitliğin Schulerud yöntemi ile tayini |
8 | ARASINAV ve ders tekrarı | Ders tekrarı |
9 | Buğday ve unda enzim aktivitesi | Buğday ve unda düşme sayısı tayini(FN) |
10 | Gluten ve gluten proteinleri | Buğday ve unda gluten tayini (elle) |
11 | Gluten ve gluten proteinleri (devam) | Buğday ve unda gluten tayini (glutomatik ile) |
12 | Buğday ve unda sedimentasyon değeri ve etkileyen faktörler | Buğday ve unda sedimentasyon ve modifiye sedimentasyon testi |
13 | Farinograf cihazı | Un farinograf kurvesinin yorumu |
14 | Ekstensograf cihazı | Un ekstensograf kurvesinin yorumu |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
ELGÜN, Adem; ERTUGAY, Zeki, CERTEL, Muharrem, KOTANCILAR, Gürbüz. Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 1998. ÖZKAYA, Hazım, ÖZKAYA Berrin, Tahıl ve Ürünleri Analiz Yöntemleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2005. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 30 |
Kısa Sınav | 1 | 20 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 50 |
Toplam | 3 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 50 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 1 | 14 |
Uygulamalı Dersler | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 13 | 1 | 13 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 10 | 10 |
Diğer | 1 | 10 | 10 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 90 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 3 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |