Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
BUĞDAY ve UN ANALİZLERİ
1 Dersin Adı: BUĞDAY ve UN ANALİZLERİ
2 Dersin Kodu: GIDS217
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Dr. HÜLYA AKBAŞ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: neslihanayse@gmail.com
2962034
Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi Programı
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Buğday ve un analizlerini yapabilmek ve yorumlayabilmek
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Buğday ve un analizlerini uygulayabilme;
2 Analiz sonuçlarını yorumlayabilme;
3 Analizlerin gerçekleştirildiği cihazları kullanabilme ;
4 Laboratuvarda AR-GE çalışmaları için fikir yürütebilme;
5 Laboratuvarlarda sorumluluk alabilme ;
6 Laboratuvarlarda takım çalışmalarına uygun olabilme;
7 Analizleri yapıp yorumlarken etik kurallara uyabilme;
8 Analiz sonuçlarını kayıt altına alabilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Tahıldan örnek alma Örnek alma yöntemleri
2 Buğdayda yabancı maddeler Yabancı madde tayini
3 Buğdayda bin tane ve hektolitre ağırlığı Bin tane ve hektolitre tayini
4 Buğday ve unda nem Buğday ve unda nem tayini
5 Buğday ve unda kül Buğday ve unda kül miktarı tayini
6 Buğday ve unda yağ Buğday ve unda yağ asitliğinin genel yöntemle tayini
7 Buğday ve unda asitlik Buğday ve unda serbest asitliğin Schulerud yöntemi ile tayini
8 ARASINAV ve ders tekrarı Ders tekrarı
9 Buğday ve unda enzim aktivitesi Buğday ve unda düşme sayısı tayini(FN)
10 Gluten ve gluten proteinleri Buğday ve unda gluten tayini (elle)
11 Gluten ve gluten proteinleri (devam) Buğday ve unda gluten tayini (glutomatik ile)
12 Buğday ve unda sedimentasyon değeri ve etkileyen faktörler Buğday ve unda sedimentasyon ve modifiye sedimentasyon testi
13 Farinograf cihazı Un farinograf kurvesinin yorumu
14 Ekstensograf cihazı Un ekstensograf kurvesinin yorumu
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: ELGÜN, Adem; ERTUGAY, Zeki, CERTEL, Muharrem, KOTANCILAR, Gürbüz. Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 1998.
ÖZKAYA, Hazım, ÖZKAYA Berrin, Tahıl ve Ürünleri Analiz Yöntemleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2005.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 1 20
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 13 1 13
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 15 15
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 3 0 5 0 0 0 0 5 0 0 0 0 0
OK2 0 0 5 0 0 0 0 0 3 5 4 4 0
OK3 2 2 3 0 0 3 3 5 0 0 0 0 0
OK4 0 0 0 0 5 0 0 0 0 0 5 0 0
OK5 0 0 0 5 3 0 0 0 0 0 2 0 0
OK6 0 0 2 5 3 0 0 0 0 0 0 0 0
OK7 0 0 3 0 0 0 0 0 5 0 0 0 0
OK8 0 0 0 0 0 0 0 0 0 5 0 5 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr