Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I
1 Dersin Adı: GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I
2 Dersin Kodu: GIDZ101
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Dr. Ögr. Üyesi SÜREYYA SALTAN EVRENSEL
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: ssaltanev@gmail.com
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı , Gıda İşleme Yöntemlerinin Tanıtılması ve İlkelerinin Öğretilmesi
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıdaların korunma ve işlenme gerekliliği;
2 Gıdanın kurutulması teknikleri;
3 Gıdanın kurutulmasında karşılaşılan sorunlar ve çözümler;
4 Pastörizasyon ve sterilizasyon teknikleri;
5 Gıdaların soğutulma teknolojileri;
6 Soğutarak depolama teknikleri;
7 Depolama sorunları ve çözümleri;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin tanıtımı ve kaynakların belirtilmesi
2 Gıdaların korunması, bozulmasına yol açan etkenler
3 Kurutma işlemi yapmak Evaporasyon işlemi yapmak
4 Kurutma yöntemleri
5 Isı işlemi uygulamak
6 Isı transferi, kondüksiyon, konveksiyon, radyasyon Dolaylı ısıtma yöntemleri Doğrudan ısıtma yöntemleri Isıl işlem uygulamaları
7 Pastörizasyon ile muhafaza
8 Ders tekrarı, ARASINAV
9 Sterilizasyon ile muhafaza
10 Konservelerin Sterilizasyonu
11 Soğutma işlemi yaparak muhafaza
12 Ders tekrarı ve Kısa Sınav
13 Soğukta Depolamak
14 Depo koşullarını sağlamak
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Gıdalarda temel işlemler ders notları-Süreyya Saltan Evrensel
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler-Bekir Cemeroğlu Gıda Teknolojisi-Sıdıka Bulduk
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 1 10
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 15 15
Diğer 2 10 20
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 15 15
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 30 saat 4
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
OK2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
OK3 3 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2
OK4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
OK5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
OK6 3 2 3 3 3 3 4 2 2 2 2 2
OK7 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr