Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
FERMENTE GIDALAR TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: FERMENTE GIDALAR TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GIDS216
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. METIN GÜLDAŞ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-mail: mguldas@uludag.edu.tr,
Tel. (224) 6768780–81,
Adres: UÜ KARACABEY MYO, KARACABEY-BURSA
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu derste fermentasyon teknolojisinin bilimsel temelleri incelenerek turşu, zeytin, sirke, şarap, bira, boza, tarhana ve şalgam üretimi gibi fermente ürün teknolojileri ele alınacaktır. Ayrıca fermentasyon teknolojisi kullanılarak organik asit, enzim, amino asit, vitamin üretimlerine de değinilecektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Fermantasyonun bilimsel ilkesi ve mikroorganizmaların biyoteknolojik proseslerdeki yerinin kavranması;
2 Fermantasyon çeşitleri ve gıda endüstrisindeki öneminin öğrenilmesi;
3 Fermantasyon teknolojisinin kullanıldığı temel üretim teknolojilerinin öğrenilmesi;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Derse genel giriş, fermantasyon teknolojisinin gıda endüstrisindeki yeri ve önemi, dersin içeriği ve kapsamı
2 Fermantasyonun tanımı, endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar, maya ve bakterilerin hücre yapıları, çoğalmaları ve gelişme koşulları
3 Fermantasyon çeşitleri, alkol fermantasyonu, laktik asit fermantasyonu, asetik asit fermantasyonu, sitrik asit fermantasyonu ve fermantasyon için gerekli hammaddeler
4 Fermantasyonun teknik prensipleri (sterilizasyon ve biyoreaktörler), biyoteknolojik proses akım şeması
5 Turşu üretim teknolojisi
6 Zeytin üretim teknolojisi
7 Sirke üretim teknolojisi
8 Ders tekrarı ve Ara Sınav
9 Şarap üretim teknolojisi
10 Bira üretim teknolojisi
11 Boza üretim teknolojisi
12 Tarhana üretim teknolojisi
13 Şalgam üretim teknolojisi
14 Organik asit, enzim, amino asit, vitamin üretimleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Sirke Teknolojisi, Nihat Aktan, Hatice Kalkan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, İzmir, 1998.
Alkol ve Alkollü İçkiler Teknolojisi, Işıl Fidan ve İsmet Şahin, Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 1295, Kitap No: 371, Ankara, 1993, 304 s.
Şarap Üretimi ve Kalite Kontrolü, Selma Güven, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 3, Çanakkale, 2008, 316 s.
Sofralık Zeytin Teknolojisi, Nihat AKTAN, Hatice KALKAN, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir, 1999.
Turşu Teknolojisi, Nihat AKTAN, Ufuk YÜCEL, Hatice KALKAN, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir, 1998.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 12 12
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 6 6
Diğer 4 5 20
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 96
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 3 2 2 2 3 4 3 3 2 2 5 3
OK2 3 3 3 2 3 5 4 3 3 2 3 3
OK3 3 3 3 2 4 5 4 2 3 2 3 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr