1 | Dersin Adı: | GIDA İŞLETMELERİNİN ANALİZİ ve STRATEJİK YÖNETİM |
2 | Dersin Kodu: | TEK4742-S |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 4 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 8 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 1 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | Yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Doç.Dr. ŞULE TURHAN |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Yrd. Doç. Dr. Şule Turhan U.Ü. Ziraat Fakültesi tarım Ekonomisi Bölümü Görükle Bursa Tel:2242941594 e-mail:sbudak@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Strateji, politika, uzun vadeli planlama, taktik, yöntem, stratejik yönetim, operasyonel yönetim ve program yönetimi, stratejik analiz (dış çevre analizi, işletme içi analiz, SWOT ve PEST analizi) amaç ve hedeflerin tanımlanması işletme politikalarının tespiti ve örgüt yapısının düzenlenmesi ve bu konuda gıda sanayii işletmelerinin incelenmesi. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Stratejik yönetim dersine giriş, dersin Tanımı, önemi ve dersi işleme yöntemi. | |
2 | Stratejik yönetim ve ilgili terim ve kavramlar, stratejik yönetim sürecinin evreleri ve unsurları, stratejik yönetim modeli. | |
3 | Dış çevre analizi uygulamadan örnek olaylar. Gıda sanayi işletmelerinin incelenmesi. | |
4 | İş/ Yakın Dış Çevre Analizi, yakın iş çevresi ve gıda sektörünün imkan ve sınırlamaları. | |
5 | İşletme Analizi , çevre unsurlarının ölçülmesi, SWOT ve PEST Analizi. | |
6 | Örgütsel Yönlendirme tanımı ve açıklanması. | |
7 | Ders tekrarı ve Ara sınav | |
8 | Temel stratejiler ve altgrupları, uygulamadan örnekler (Gıda sanayi işletmeleri). | |
9 | Üst Yönetim Stratejileri: Şirket Tepe Yönetimi Düzeyinde Geliştirilen Kurumsal Stratejiler. | |
10 | İşletme Düzeyinde Geliştirilen İş Yönetim (Rekabet) Stratejileri: Maliyet Liderliği, Farklılaşma, Odaklaşma Stratejileri | |
11 | Fonksiyonel Bölümlerde Geliştirilen Stratejiler, Uygulamada kullanılan teknikler. | |
12 | İşletme Yapıları ve Sistemler Uygulamada kullanılan teknikler | |
13 | Porter’in rekabet stratejileri. Gıda sanayi uygulamaları. | |
14 | Stratejik uygulamalar, yönetim tarzı, paylaşılan değerler stratejik değerleme ve kontrol. |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Çetin,B., 2008, Gıda Sanayi İşletme Ekonomisi, Nobel Yayınları No:1296, ISBN 978-605-395-092-9, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 172s. Güneş, E., Albayrak, M., Gülçubuk, B., Türkiye’de Gıda Sanayi, Tübcel ofset 2002, İzmir. Dinçer, Ö.,1998, “Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Basın Yayın Dağıtım A.Ş. Pearce and Robinson, Strategic Management: Formulation Implementation and Control, 9th Edition. Thomson, A. A., C. E. Gamble, A. J. Strickland, 2006. Strategy: Core Concepts Analytical Tools, Readings, 2nd edition, McGraw Hill. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 30 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 1 | 10 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 3 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 1 | 14 |
Uygulamalı Dersler | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 11 | 2 | 22 |
Ödevler | 1 | 4 | 4 |
Projeler | 1 | 10 | 10 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 5 | 5 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü | 93 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 2,93 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |