Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA İŞLETMELERİNİN ANALİZİ ve STRATEJİK YÖNETİM
1 Dersin Adı: GIDA İŞLETMELERİNİN ANALİZİ ve STRATEJİK YÖNETİM
2 Dersin Kodu: TEK4742-S
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 8
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. ŞULE TURHAN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Yrd. Doç. Dr. Şule Turhan
U.Ü. Ziraat Fakültesi tarım Ekonomisi Bölümü Görükle Bursa
Tel:2242941594
e-mail:sbudak@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Strateji, politika, uzun vadeli planlama, taktik, yöntem, stratejik yönetim, operasyonel yönetim ve program yönetimi, stratejik analiz (dış çevre analizi, işletme içi analiz, SWOT ve PEST analizi) amaç ve hedeflerin tanımlanması işletme politikalarının tespiti ve örgüt yapısının düzenlenmesi ve bu konuda gıda sanayii işletmelerinin incelenmesi.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrencilerin iletişim becerisi kazanma yeteneğini arttırmak. ;
2 Ticari düşünme yeteneği kazandırmak. ;
3 Takım çalışması, liderlik ve yönetme becerilerini geliştirmek. ;
4 Sebep-sonuç ilişkilerini kurmak. ;
5 Stratejik iş planları hazırlayabilme kabiliyetine sahip olmak. ;
6 İşletme ve şirket düzeyinde stratejilerin neler olduğu öğrenmek. ;
7 Gıda sanayinde SWOT ve PEST analizlerini yapabilmek. ;
8 Gıda işletmelerinde konu ile ilgili uygulama yapabilmek.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Stratejik yönetim dersine giriş, dersin Tanımı, önemi ve dersi işleme yöntemi.
2 Stratejik yönetim ve ilgili terim ve kavramlar, stratejik yönetim sürecinin evreleri ve unsurları, stratejik yönetim modeli.
3 Dış çevre analizi uygulamadan örnek olaylar. Gıda sanayi işletmelerinin incelenmesi.
4 İş/ Yakın Dış Çevre Analizi, yakın iş çevresi ve gıda sektörünün imkan ve sınırlamaları.
5 İşletme Analizi , çevre unsurlarının ölçülmesi, SWOT ve PEST Analizi.
6 Örgütsel Yönlendirme tanımı ve açıklanması.
7 Ders tekrarı ve Ara sınav
8 Temel stratejiler ve altgrupları, uygulamadan örnekler (Gıda sanayi işletmeleri).
9 Üst Yönetim Stratejileri: Şirket Tepe Yönetimi Düzeyinde Geliştirilen Kurumsal Stratejiler.
10 İşletme Düzeyinde Geliştirilen İş Yönetim (Rekabet) Stratejileri: Maliyet Liderliği, Farklılaşma, Odaklaşma Stratejileri
11 Fonksiyonel Bölümlerde Geliştirilen Stratejiler, Uygulamada kullanılan teknikler.
12 İşletme Yapıları ve Sistemler Uygulamada kullanılan teknikler
13 Porter’in rekabet stratejileri. Gıda sanayi uygulamaları.
14 Stratejik uygulamalar, yönetim tarzı, paylaşılan değerler stratejik değerleme ve kontrol.
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Çetin,B., 2008, Gıda Sanayi İşletme Ekonomisi, Nobel Yayınları No:1296, ISBN 978-605-395-092-9, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 172s.
Güneş, E., Albayrak, M., Gülçubuk, B., Türkiye’de Gıda Sanayi, Tübcel ofset 2002, İzmir.
Dinçer, Ö.,1998, “Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Basın Yayın Dağıtım A.Ş.
Pearce and Robinson, Strategic Management: Formulation Implementation and Control, 9th Edition.
Thomson, A. A., C. E. Gamble, A. J. Strickland, 2006. Strategy: Core Concepts Analytical Tools, Readings, 2nd edition, McGraw Hill.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 11 2 22
Ödevler 1 4 4
Projeler 1 10 10
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 5 5
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 5 5
Toplam İş Yükü 93
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,93
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 0 5 0 0 0 4 0 3 0 0 0 0
OK2 0 0 0 0 0 0 0 5 0 0 0 5
OK3 3 0 4 0 3 0 0 0 0 0 0 0
OK4 0 0 0 0 0 0 5 0 0 0 0 0
OK5 0 0 3 0 0 0 4 0 0 3 0 0
OK6 0 0 0 0 3 0 0 0 0 0 2 0
OK7 5 4 0 3 0 0 0 0 0 0 0 0
OK8 0 0 0 0 0 2 0 0 3 2 4 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr