1 |
Dersin Adı: |
MALT ve BİRA TEKNOLOJİSİ |
2 |
Dersin Kodu: |
GMB5033 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Yüksek Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
1 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
6 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Doç.Dr. OZAN GÜRBÜZ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
|
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941500 Fax: 0224 2941402 e-posta: ozang@uludag.edu.tr |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Öğrencilere malt ve bira teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırak malt ve tahıl bazlı içeceklerin üretim sektöründe çalışabilecek bilgi ve beceriyle donatılmış, hammaddeyi ve işleme teknolojilerini bilen öğrencilerin yetiştirilmesi bu dersin amacını teşkil etmektedir. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Biranın tanımı, tarihçesi ve ülkemizde bira sektörünün durumu |
|
2 |
Bira hammaddeleri ve özellikleri |
|
3 |
Malt teknolojisi: Arpanın hazırlanması, kurutulması, kavrulması |
|
4 |
Bira üretim teknolojisi: Öğütme |
|
5 |
Bira üretim teknolojisi: Mayşeleme |
|
6 |
Bira üretim teknolojisi: Kaynatma, soğutma |
|
7 |
Bira üretim teknolojisi: Fermantasyon |
|
8 |
Bira üretim teknolojisi: Dinlendirme |
|
9 |
Bira üretim teknolojisi: Özel fermantasyon sistemi ve modern bira yapım yöntemleri |
|
10 |
Bira üretim teknolojisi: Süzme, durultma, pastörizasyon |
|
11 |
Bira çeşitleri, sınıflandırılması ve bileşimi |
|
12 |
Bira çeşitleri, sınıflandırılması ve bileşimi |
|
13 |
Birada kalite ve stabilite (kusur ve hastalıklar) |
|
14 |
Bira ile ilgili yasal düzenlemeler ve mevzuat |
|