Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MALT ve BİRA TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: MALT ve BİRA TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GMB5033
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 2
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. OZAN GÜRBÜZ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941500
Fax: 0224 2941402
e-posta: ozang@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Öğrencilere malt ve bira teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırak malt ve tahıl bazlı içeceklerin üretim sektöründe çalışabilecek bilgi ve beceriyle donatılmış, hammaddeyi ve işleme teknolojilerini bilen öğrencilerin yetiştirilmesi bu dersin amacını teşkil etmektedir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci, bira hammaddelerini ve özelliklerini öğrenir;
2 Öğrenci, malt yapım teknolojisini öğrenir;
3 Öğrenci, bira üretim teknolojisini öğrenir;
4 Öğrenci, bira çeşitleri, sınıflandırılması ve bileşimi hakkında bilgi sahibi olur;
5 Öğrenci, bira kusur ve hataları ve analiz yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur;
6 Öğrenci, bira ile ilgili yasal düzenlemeler ve mevzuatı öğrenir;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Biranın tanımı, tarihçesi ve ülkemizde bira sektörünün durumu
2 Bira hammaddeleri ve özellikleri
3 Malt teknolojisi: Arpanın hazırlanması, kurutulması, kavrulması
4 Bira üretim teknolojisi: Öğütme
5 Bira üretim teknolojisi: Mayşeleme
6 Bira üretim teknolojisi: Kaynatma, soğutma
7 Bira üretim teknolojisi: Fermantasyon
8 Bira üretim teknolojisi: Dinlendirme
9 Bira üretim teknolojisi: Özel fermantasyon sistemi ve modern bira yapım yöntemleri
10 Bira üretim teknolojisi: Süzme, durultma, pastörizasyon
11 Bira çeşitleri, sınıflandırılması ve bileşimi
12 Bira çeşitleri, sınıflandırılması ve bileşimi
13 Birada kalite ve stabilite (kusur ve hastalıklar)
14 Bira ile ilgili yasal düzenlemeler ve mevzuat
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: • Powerpoint sunumları
• Kılıç O. 1996. Alkollü İçkiler Teknolojisi U.Ü Basımevi, Bursa
• Malting and Brewing Science J. S. Hough, D. E. Briggs and R. Stevens Chapman and Hall ltd London 1971
• Technology of Brewing and Malting Wolfgang Kunze VLB Berlin 1996
• Malt ve Bira Teknolojisi (İsmet Türker, Ahmet Canbaş), Ç.Ü Ziraat Fak. Yayınları. No: 4 Adana, 1995
• Malt Bira ve Şerbetçiotu Analizleri,İsmet Türker
Beer: Handbook of Alcoholic Beverages: A Quality Perspective (Handbook of Alcoholic Beverages), Bamforth, CW. Academic pres. Londra
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 50
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 1 80 80
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 85 85
Toplam İş Yükü 235
Toplam İş Yükü / 30 saat 7,83
Dersin AKTS Kredisi 8
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 5 4 5 4 5 4 5 3 5 4
OK2 3 5 4 5 4 2 4 5 3 5
OK3 4 5 3 3 5 3 5 2 5 4
OK4 5 4 5 4 2 4 3 5 4 3
OK5 2 3 4 5 3 5 5 3 3 5
OK6 5 4 5 4 4 2 4 4 5 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr