Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
YABANCI DİL (İNGİLİZCE)
1 Dersin Adı: YABANCI DİL (İNGİLİZCE)
2 Dersin Kodu: YAD102
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: İngilizce
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Okutman CÜNEYT AVŞAR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Okt. Gönül Uğuralp, Okt. Sedat Korkmaz, Okt. Elif Ertürk, Okt. Fevziye Işık, Okt. Murat Madak. Okt. Nusret Malkoç.
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: cuneytav@uludag.edu.tr; 0536 566 6457 Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngiliz Dili Eğitimi A.B.D.
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Öğrencilere temel gramer yapılarını ilgili konu anlatımları ve egzersizlerin yardımı ile öğretmek ve belirli bir düzeyde İngilizce okuma- anlama- yazma becerilerini geliştirmek.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Anahtar kelimeler yardımı ile verilen zamanları ayırt etme ve kullanabilme;
2 Farklı zamanlarda olumlu- olumsuz ve soru cümleleri oluşturabilme;
3 Cümledeki karışık öğeleri İngilizce cümle yapısına göre doğru sıralayabilme;
4 Temel konularda diyaloglar oluşturabilme;
5 Yeni kelimeler öğrenebilme;
6 Artan kelime bilgisi ile cümle, paragraf ve metin düzeyinde okuduğunu anlayabilme;
7 İlgili konularda verilen kalıpların yardımıyla paragraf ve metin düzeyinde yazma becerilerinin geliştirebilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin başında öğrencilerin düzeyini anlamak gereklidir. Genelde bu dersi alan öğrenciler farklı seviyelerde olmaktadır. Bu dersin İngilizcenin ilk konularından başlayacağı öğrencilere duyurulur. Ders genelde öğretmen merkezlidir ve öğrencilerden sınıf içi egzersizlerini yapmaları beklenir. Öğrencilerin ders dışı ekstra egzersizler yapması önerilir. Öğrencilerden anlamakta güçlük çektikleri konuları sormaları özellikle istenmektedir. Daha sonra İngilizce ve Türkçe cümle yapıları karşılaştırılır. Türkçede cümle özne- tümleç-yüklem sırasını izlerken İngilizcede özne-yüklem- nesne sırası izlenmektedir. Bir cümleyi olumsuz yapmak için NOT yapısı kullanılır ve cümleyi soruya çevirmek için yardımcı fiil cümlenin başına getirilir. Bu kurallar tüm tense’lerde geçerlidir.
2 UNIT 1 HELLO EVERYBODY! Gramer konusu: am/is/are. “Olmak” fiilinin tekil ve çoğul, olumlu ve olumsuz olarak bütün şahısla kullanımı gösterilir. Daha çok olumlu cümleler ve soru kelimesi ile (nerede, ne, nasıl) yapılan soru cümleleri vurgulanır. Olumsuz yapılar ve evet/hayır soru tipi ikinci ünitede daha ayrıntılı gösterilecektir. Benim, senin, onun gibi aitlik bildiren sıfatlar gösterilir. Kelimelerde ülke isimleri tanıtılır. Alfabe gösterilir ve alfabe ile ilgili çalışmalar yapılır. Öğrenciler sözlükten kelime bakarken dikkat edilmesi gereken hususlar incelenir. Öğrencilerden a/an kullanımı ile ilgili kuralı ve çoğul yapma kuralını tahmin etmeleri istenir. 1-20 arası numaralar tekrarlanır ve telefon numaralarını nasıl söylemeleri gerektiği ile ilgili pratik yapılır. Telefon konuşmalarının giriş ve bitiş kısımları incelenir.
3 UNIT 2 MEETING PEOPLE “Olmak” fiili ile ilgili daha fazla pratik yapılır. Vurgu daha çok soru olumsuz cümle ve kısa cevap üzerinde yoğunlaşır. Nerede, kim, nasıl, ne kadar gibi sorular tekrar edilir bilmeyenlere tanıtılır. Olumsuz cümlelerde “olmak” fiilinin nasıl kullanılacağı gösterilir. Aitlik bildiren s kullanımı Patrick’in ailesi ile ilgili bir paragraf ile tanıtılır. Aitlik bildiren s yapısının “olmak” fiillinden veya çoğulluk bildiren s yapısından farklı olduğu vurgulanır. Aitlik bildiren s yapısı ile birlikte ailevi bağları gösteren kelime gurubu tekrar edilir. Check it kısmında konu ile ilgili egzersizlerin tamamlanması istenir ve gramer egzersizleri ile birlikte öğrencilerden ailelerini tanıtan bir yazı yazmaları ve öğrenilen gramer konusunu kullanarak soru sormaları ve cevaplamaları beklenir.
4 UNIT 2 MEETING PEOPLE Aile bağlarını ve kişisel bağları anlatan kelimeler bir önceki ders tanıtılmıştır. Çeşitli sorularla bu konu tekrar edilir ve bu hafta sık kullanılan basit sıfatlarla onların zıt anlamlıları tanıtılır. Öğrencilerin resimlerle sıfatları eşleştirmesi istenir ve sıfatların anlamları iyice anlaşıldıktan sonra öğrencilerin sıfatları kendi kuracakları cümlelerde kullanmaları istenir. Öğrencilerden kitapta geçen Danka isimli bir kişinin gönderdiği maili okumaları istenir. Daha sonra doğru yanlış cümlelerindeki hatalar bulunur ve düzeltilir. Mail ile ilgili sorular cevaplanır. Paragraf detaylı olarak incelendikten sonra öğrencilerden de öğrenilen yapıyı kullanmaları için benzer bir mail yazmaları istenir. Günlük İngilizce kısmında bir kafede geçen günlük dil incelenir. Yiyecek ve içeceklerle ilgili kelimeler tanıtılır ve fiyatların söylenmesi pratik yapılır.
5 UNIT 3 THE WORLD OF WORK Gramer konusu: Geniş zaman. Geniş zaman İngilizcede en sık kullanılan zaman olarak karşımıza çıkar. Bu kitapta bu konu iki ünite ile işlenmiştir. Bu ünitede üçüncü tekil şahıslarla kullanım vurgulanırken diğer şahıslar dördüncü ünitede tanıtılacaktır. Müzik profesörü Istvan Kis ve doktor Pamela Green ile ilgili paragraflar konuyu işlerken kullanılır. Paragraflar okunduktan sonra üçüncü tekil şahıs fiilleri vurgulanır. Öğrenciler paragrafta altı çizilen filleri kullanarak boşlukları doldururlar. Daha sonra verilen bilgileri kullanarak Fernando karakteri için benzer bir paragraf yazdırılır. Olumsuz ve soru cümleleri verilir ve öğrencilerden konu ile ilgili gramer egzersizlerini yapmaları istenir. Nesne ve özne zamirleri ile birlikte aitlik bildiren sıfatlar yazma ile ilgili bölümde işlenir ve öğrencilerden konu ile ilgili egzersizleri tamamlamaları istenir.
6 UNIT 3 THE WORLD OF WORK Bu ünitenin konuları iş ve meslekler olduğu için okuma parçasında İskoçya’nın uzak bir adasında yaşayan ve 13 tane işe sahip olan bir adam anlatılmaktadır. Öğrencilerden parçayı okumaları istenir ve daha sonra parça detaylı olarak incelenir. Meslekleri tanıtan resimler ve cümleler eşleştirilir ve parça ile ilgili sorular cevaplanır. Kelimeler ile ilgili bölümde farklı meslekler ve yaptığı işler tanıtılır. Günlük İngilizce kısmında öğrenciler İngilizcede saati söylemeyi öğrenirler ve kısa diyaloglar yardımı ile pekiştirirler.
7 UNIT 4 TAKE IT EASY! Bu ünite geniş zamanı işlemeye devam eder ve geçen ünitede işlenen üçüncü şahıslar dışında kalan şahısların geniş zamanda kullanımını olumlu, olumsuz ve soru cümlelerinde inceler. Üçüncü tekil şahıs ile kullanım tekrarlanır ve öğrencilerin farkı anlaması sağlanır. Ceri Bevan isimli karakterin bir hafta boyunca yaptıkları konuyu işlerken kullanılır. Öğrencilerden eksik kısımları olan soru cümlelerini tamamlamaları ve daha sonra oluşturdukları bu soruları parçaya göre cevaplamaları beklenir. Verilen cümlelerin olumlu ve olumsuzlarını yazmaları istenir. Çeşitli aktiviteler tanıtılır ve “sevmek” fiili kullanılarak bu aktivitelerin anlamı ve kullanımı öğrenilen zaman ile birlikte çalışılır.
8 UNIT 4 TAKE IT EASY! Bu kısım üç farklı ülkeden insanların en sevdikleri mevsimleri ve bu mevsimlerde yaptıklarını anlattıkları bir bölümden oluşur. Böylece geniş zamanda şimdiye kadar öğrenilen bilgiler ve şahıslar tekrarlanır. Paragraflar okunmadan önce öğrencilerden o haftanın içinde olduğu mevsimi ve ayı söylemeleri istenir. Daha sonra öğrencilerden fotoğraflarla ilgili konuşmaları istenir. Parçalar okunur ve detaylıca incelenir ve ilgili sorular cevaplanır. Egzersizde verilen hatalar parça göz önüne alınarak düzeltilir. Günlük İngilizce kısmında sık kullanılan bir takım deyişler tanıtılır ve kısa diyaloglar yardımı ile pekiştirilir. Yazma becerisi ile ilgili çalışmada resmi olmayan mektup türü mektup arkadaşına yazılan bir mektup ile tanıtılır. Öğrencilerden öğrendikleri yapıları derlendirerek benzer bir mektubu kendileri yazmaları istenir.
9 UNIT 5 WHERE DO YOU LIVE? There is/ there are yapısı bu ünite ile tanıtılır. Bir oturma odası resmi konuyu tanıtmak için kullanılır. Bu yapı öğrencilere farklı örnekler verilerek gösterilir ve onlardan resimler yardımı ile olumlu/ olumsuz ve soru cümleleri oluşturmaları istenir. Bunun yanında bir evde kullanılan basit ve temel eşya isimleri tanıtılır ve yer bildiren temel edatlar bu eşyaların bulunduğu yerleri tarif ederken tanıtılır. Bu ünitede some/any yapılarının sayılabilen isimlerle kullanımı gösterilir. This/that/these/those gibi yapılar tanıtılır ve öğrencilerden ilgili konularda egzersizleri tamamlamaları istenir.
10 UNIT 5 WHERE DO YOU LIVE? Bu kısımda farklı bir ev tipinde yaşayan bir adamın evini anlatan bir okuma parçası işlenir. Bu parça daha önce işlenen ev ile ilgili eşyaları, ilgili gramer konusunu ve yer yön kavramlarını pekiştirmek için kullanılır. Öğrencilerden evin kısımlarını ve buralarda yapılan aktiviteleri hatırlamaları istenir. Daha sonra parçayı okurlar ve verilen bilgilerden hareketle doğru/yanlış kısmını ve parça ile ilgili soruların olduğu kısmı incelerler. Parçanın ayrıntılı bir şekilde incelenmesinden sonra farklı kelime grupları tekrarlanır. Yazma becerileri ile ilgili kısımda öğrencilerden temel bağlaçları kullanarak verilen cümleleri bağlamaları istenir ve konu ile ilgili eksikler tamamlandıktan sonra öğrencilerden kendi evlerini anlatan bir parça yazmaları ve öğrenilen bağlaçlar yardımıyla cümlelerini bağlamaları istenir. Günlük İngilizce kısmında yer ve yön tarifi ve temel bina isimleri tanıtılır.
11 UNIT 6 CAN YOU SPEAK ENGLISH? Bu ünitede can/ can’t yapısı başlıca gramer konusu olarak karşımıza çıkar. Yetenek, yeterlilikten bahsederken kullanılan bu yapı olumlu olumsuz ve soru cümlesi bağlamında incelenir. Öğrencilerden resimlere bakmaları ve verilen resimleri verilen cümlelerle eşleştirmeleri istenir. Daha sonra çeşitli yeteneklerin yazılmış olduğu tabloyu doldurmaları istenir ve buna göre kendilerinin ve arkadaşlarının yeteneklerini ve yapabildiklerini öğrenilen yapıyı kullanarak söylemeleri istenir. Sonra bilgisayarların yetenekleri ile ilgili soru cevap çalışması yapılır ve gelecekteki olası yeterliklilerini tahmin etmeleri istenir. İşlenen konu ile ilgili egzersizlerden sonra “olmak” fiilinin geçmiş zamanda kullanımı ve can/can’t yapısının geçmiş zamandaki kullanımını gösteren could/couldn’t yapısı işlenir. Geçmiş ve günümüz ile ilgili resimler kullanılır ve karşılaştıran cümleler ile yapıların farkı vurgulanır. Gramer egzersizleri tamamlanır ve öğrencilerden geçen hafta belirli zamanlarda nerede olduklarını söylemeleri istenir. İşlenen yapı ünlü kişilerin çocukken neler yapabildiklerini anlatan cümleler oluşturarak pekiştirilir ve öğrencilerden benzer cümleleri kendileri için kurmaları istenir. Olası yanlış anlamalar gramer egzersizleri ve kontrol egzersizleri ile düzeltilir.
12 UNIT 6 CAN YOU SPEAK ENGLISH? Kelimeler ile ilgili kısımda aynı şekilde telaffuz edilen ama farkı yazılan kelime örnekleri incelenir. Okuma parçası olarak ise iki tane yetenekli gencin başarılarını anlatan iki paragraf incelenir. Öğrencilerden parçaları okuması istenir ve okunan parçalar ayrıntılı olarak işlenir. Parçalar ile ilgili sorular cevaplanır. Günlük İngilizce kısmında telefon konuşmalarında sık karşılaşılan diyaloglar incelenir. Yazma becerileri için basit bir resmi mektup örneği incelenir ve öğrencilerden bir benzerini yazmaları istenir.
13 UNIT 7 THEN AND NOW Geçmiş zaman tanıtılır, düzenli ve düzensiz fiillerin incelemesi yapılır. Olumlu/ soru ve olumsuz cümle oluşturma şekilleri işlenir. Eski aktris Shirley Temple ile ilgili iki parça işlenir ve bu iki parça yardımı ile geniş zaman ve geçmiş zaman karşılaştırılır. Öğrencilerden verilen boşlukları doldurmaları istenir. İlk önce düzenli daha sonra ise düzensiz fiiller işlenir. Gramer kısmında yapının oluşumu ve doğru kullanımı ile ilgili örnekler verilir ve pekiştirilir. “Olmak” fiilinin geçmişi ve did yardımcı fiili karşılaştırmalı olarak incelenir. “Doğduğum sene” isimli parça yardımı ile düzensiz fiiller vurgulanır ve öğrencilerden öğrenilmiş yapılarla ilgili cümleler kurmaları istenir. Geçmiş zamanı işaret eden zaman zarfları tanıtılır ve öğrencilere geçmiş zaman kullanarak sorulan sorulara bu zarfları kullanarak cevap vermeleri beklenir. Kontrol egzersizleri ile olası yanlış anlamalar düzeltilir ve yapının önemli özellikleri ile ilgili uyarılar yapılır. Yazma becerileri ile ilgili kısımda öğrenciler tatili anlatan bir parça okurlar ve benzer bir kendi tatillerini anlatan benzer bir parça kendileri yazarlar.
14 UNIT 7 THEN AND NOW Amelia Mary Earhart ve Yuri Gagarin ile ilgili iki okuma parçası verilir. Bu kontekst yardımı ile ünlü iki kişinin geçmiş yaşantısı öğrenilen yapı ile incelenir. Öğrencilerden parçaları okumaları istenir ve parçaların detaylı incelemesinden sonra doğru yanlış cümleleri incelenip düzeltilir ve öğrencilerden eksikleri olan soru cümlelerini tamamlamaları ve oluşturdukları soruları cevaplamaları beklenir. Kelimelerle ilgili kısımda bileşik isimler, basit edatlar, beraber kullanılan isimler ve fiiller işlenir. Günlük İngilizce kısmında sıra sayıları ve tarihlerin okunuşu ile yazılışı incelenir.
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1- New Headway Elementary Student’s Book&Workbook Liz and John Soars third edition 2- English for Life Student’s Book&Workbook Tom Hutchinson 3- Essential Grammar In Use Raymond Murphy.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13 PY14 PY15 PY16
OK1 2 2 3 1 2 1 5 5 1 1 1 1 0 0 0 0
OK2 2 2 3 1 2 1 5 5 1 1 1 1 0 0 0 0
OK3 2 2 3 1 2 1 5 5 1 1 1 1 0 0 0 0
OK4 2 2 3 1 2 1 5 5 1 1 1 1 0 0 0 0
OK5 2 2 3 1 2 1 5 5 1 1 1 1 0 0 0 0
OK6 2 2 3 1 2 1 5 5 1 1 1 1 0 0 0 0
OK7 2 2 3 1 2 1 5 5 1 1 1 1 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr