Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ORGANİK TAVUKÇULUK
1 Dersin Adı: ORGANİK TAVUKÇULUK
2 Dersin Kodu: ORGS223
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Yrd. Doç. Dr. SERDAR DURU
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr. Gör. Dr. Bilgehan YILMAZ DİKMEN
bilgehan@uludag.edu.tr, 02248613424, Keles MYO Mehmet Akif Orhan Cad. Keles/ Bursa
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Tavuk yetiştirilmesine ve beslenmesine ilişkin bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin verilmesi
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Tavukçuluk endüstrisinin genel durumunu tartışabilme;
2 Tavuk ırklarını listeleyebilme ;
3 Embriyodan – ergin tavuğa büyüme ve gelişimi açıklayabilme;
4 Yumurta tavukçuluğu ile etlik piliç yetiştiriciliğini karşılaştırabilme;
5 Damızlık işletmelerin önemini açıklayabilme;
6 Tavukçulukta tutulan kayıtları analiz edebilme;
7 Tavuklarda sağlık uygulamalarına örnek verebilme;
8 Endüstriyel tavukçuluk ile organik tavukçuluğu karşılaştırabilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Tavukçulukta endüstrileşmeye yol açan gelişmeler, Türkiye tavukçuluğunun durumu, tavuk ürünleri üretim ve tüketim değerleri
2 Tavuk Irkları, Kalitatif ve kantitatif karakterlerin kalıtımı, cinsiyete bağlı karakterlerin kalıtımı, Tavukçulukta kullanılan ıslah yöntemleri, hibrit üretimi ve avantajları
3 Tavuğun biyolojik yapısı, Tavuklarda büyüme, sindirim, sinir, boşaltım, iç salgı, solunum, dolaşım ve üreme sistemleri
4 Embriyo gelişimi, Kuluçkalık Yumurta, Kuluçka koşulları ve kuluçka sonuçları ve değerlendirilmesi
5 Yumurtanın besin değeri, Yumurtanın kimyasal kompozisyonu, Yumurta kalitesi, ve muhafaza yöntemleri
6 Kümesler, Kümes içi iklimsel çevre, kümeslerin planlanması, Tavukçulukta kullanılan ekipmanlar, Havalandırma
7 Etlik piliç yetiştirme sistemleri, Kümes büyüklüğü ve kapasitesi, Bakım ve yetiştirme işlemleri
8 Ders tekrarı ve arasınav
9 Yumurta tavuğu yetiştiriciliği, Yumurtacı işletme tipleri, Yetiştirme tekniği
10 Yumurta verim ve kalitesini etkileyen faktörler, Yumurta üretim işletmelerinde verim ölçütleri
11 Damızlık tavuk yetiştiriciliği, Damızlıkların bakım ve idaresi, Döllülük ve yapay tohumlama
12 Etlik piliç kesimi, kesimhaneler, Tavuk eti ve kalitesi
13 Tavukçulukta sağlık koruma ve bazı önemli hastalıklar, aşı ve aşılama yöntemleri
14 Organik tavukçuluk
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Şenköylü, N., 2001. Modern tavuk üretimi. Tekirdağ.
Türkoğlu, M., Arda, M., Yetişir, R., Sarıca, M., Ersayın, C., 1997. Tavukçuluk bilimi. Samsun.
North, M. O., Bell D. D. 1990. Commercial chicken production manual. Fourth edition. NewYork.
www.organiktarim.gov.tr Organik Tarım
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 14 14
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 104
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0
OK2 0 0 3 0 4 5 1 0 0 0 0
OK3 0 0 4 0 5 4 0 0 0 0 0
OK4 0 0 5 0 4 5 0 0 0 2 0
OK5 0 0 5 0 3 5 0 0 0 3 0
OK6 0 0 0 0 0 3 0 4 0 4 0
OK7 0 0 3 2 5 0 4 0 0 4 0
OK8 5 0 5 0 3 1 5 0 5 3 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr