1 | Dersin Adı: | MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ |
2 | Dersin Kodu: | GMD4238 |
3 | Dersin Türü: | Zorunlu |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 4 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 8 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | - |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | - |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941491 Fax: 0224 2941402 e-posta: ucopur@uludag.edu.tr Fax: 0224 2941402 e-mail: ucopur@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Bu dersin amacı; öğrencinin, meyve ve sebze üretimine ait temel süreçleri kavraması, işleme teknolojilerini öğrenmesi ve üretimler esnasında oluşacak fiziksel, biyokimyasal ve mikrobiyolojik değişimleri yönetebilecek bilginin verilerek sanayi uygulamalarına hazır hale getirilmesidir. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Meyvelerin Hasadı ve İşleme Öncesi Depolanmaları, Meyvelerin İşlenmeye Hazırlanması | |
2 | Meyvelerin Kurutulması | |
3 | Meyvelerin Dondurulması | |
4 | Meyvelerin Konserveye İşlenmesi | |
5 | Meyve Suyu Üretimi | |
6 | Meyve İşlemede Kimyasal ve Biyokimyasal Reaksiyonlar ile Meyve Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar | |
7 | Sebzelerin Hasadı, İşleme Öncesi Muhafaza ve Depolanmaları, Sebzelerin Konserveye İşlenmesinde Ön İşlemler | |
8 | Konuların Genel Değerlendirmesi | |
9 | Sebzelerin Konserveye İşlenmesi | |
10 | Sebze Suyu, Domates Salçası, Ketçap ve Domates Sosları Üretimi | |
11 | Sebzelerin Kurutulması | |
12 | Sebzelerin Dondurulması ve Dondurarak Kurutulması | |
13 | Sebzelerin Laktik Asit Fermentasyonu ile Muhafazası | |
14 | Sebze İşlemede Kimyasal ve Biyokimyasal Reaksiyonlar |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Kılıç, O., Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 73. Bursa,192 s. Kılıç, O., Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-2 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 74. Bursa, 273 s. Luh, B.S., J.G., Woodroof, 1975. Commercial Vegetable Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 698 p. Luh, B.S., J.G., Woodroof, 1975. Commercial Fruit Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 678 p. Mallett, C.P. 1993. Frozen Food Technology. Blackie Academic/ Professional. Glasgow, UK. 339 p. Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 24 . Ankara, 328 s. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F. 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 25 Ankara, 384 s. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F, Özkan M. 2003. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 3. Cilt. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No.28, Ankara. 690 s. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 25 | 25 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü | 117 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 3,07 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |