Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GMD4238
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 8
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941491
Fax: 0224 2941402
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr
Fax: 0224 2941402
e-mail: ucopur@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrencinin, meyve ve sebze üretimine ait temel süreçleri kavraması, işleme teknolojilerini öğrenmesi ve üretimler esnasında oluşacak fiziksel, biyokimyasal ve mikrobiyolojik değişimleri yönetebilecek bilginin verilerek sanayi uygulamalarına hazır hale getirilmesidir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci meyve ve sebzelerin bileşimini ve besin değerlerini öğrenir. ;
2 Öğrenci meyve ve sebze işleme teknolojilerini öğrenir.;
3 Öğrenci meyve ve sebze işlemede kullanılan ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olur.;
4 Öğrenci işlenmiş meyve ve sebzelerin kalite kontrolü hakkında bilgi sahibi olur.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Meyvelerin Hasadı ve İşleme Öncesi Depolanmaları, Meyvelerin İşlenmeye Hazırlanması
2 Meyvelerin Kurutulması
3 Meyvelerin Dondurulması
4 Meyvelerin Konserveye İşlenmesi
5 Meyve Suyu Üretimi
6 Meyve İşlemede Kimyasal ve Biyokimyasal Reaksiyonlar ile Meyve Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar
7 Sebzelerin Hasadı, İşleme Öncesi Muhafaza ve Depolanmaları, Sebzelerin Konserveye İşlenmesinde Ön İşlemler
8 Konuların Genel Değerlendirmesi
9 Sebzelerin Konserveye İşlenmesi
10 Sebze Suyu, Domates Salçası, Ketçap ve Domates Sosları Üretimi
11 Sebzelerin Kurutulması
12 Sebzelerin Dondurulması ve Dondurarak Kurutulması
13 Sebzelerin Laktik Asit Fermentasyonu ile Muhafazası
14 Sebze İşlemede Kimyasal ve Biyokimyasal Reaksiyonlar
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Kılıç, O., Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 73. Bursa,192 s.
Kılıç, O., Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-2 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 74. Bursa, 273 s.
Luh, B.S., J.G., Woodroof, 1975. Commercial Vegetable Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 698 p.
Luh, B.S., J.G., Woodroof, 1975. Commercial Fruit Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 678 p.
Mallett, C.P. 1993. Frozen Food Technology. Blackie Academic/ Professional. Glasgow, UK. 339 p.
Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 24 . Ankara, 328 s.
Cemeroğlu, B., Karadeniz, F. 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 25 Ankara, 384 s.
Cemeroğlu, B., Karadeniz, F, Özkan M. 2003. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 3. Cilt. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No.28, Ankara. 690 s.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 25 25
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 25 25
Toplam İş Yükü 117
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,07
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 3 3 4 3 2 2 4 5 4 3
OK2 5 3 3 4 4 2 2 4 5 4 4
OK3 5 3 3 4 3 2 2 3 5 3 3
OK4 5 3 2 4 4 2 2 3 5 5 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr