1 | Dersin Adı: | GENEL MİKROBİYOLOJİ |
2 | Dersin Kodu: | GMD2201 |
3 | Dersin Türü: | Zorunlu |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 2 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 3 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | - |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. MİHRİBAN KORUKLUOĞLU |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | - |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Prof. Dr. Mihriban KORUKLUOĞLU Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0 224 294 1497 Fax: 0 224 294 1402 e-posta: mihriban@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Mikroorganizmaları ve onların morfolojilerini, sitolojilerini, fizyolojilerini, ekolojilerini, çoğalmalarını, kalıtsal değişimlerini ve taksonomilerini vermektir ve daha üst yarıyıllarda alacağı Gıda Mikrobiyolojisi I, Gıda Mikrobiyolojisi II ve Endüstriyel Mikrobiyoloji derslerine temel oluşturmak, günlük yaşamda mikroorganizmalarla etkileşimi hakkında bilinçlendirmektir. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Mikrobiyolojinin tarihsel gelişimi, mikrobiyolojinin canlılar alemindeki yeri, mikroorganizmaların genel özellikleri | |
2 | Mikroorganizmaların hücre yapıları, Ökaryotik hücreler ve organalleri | |
3 | Prokaryotik hücre, hücre dışı madde veya organeller | |
4 | Mikroorganizmalarda bulunan diğer hücre içi maddeler | |
5 | Mikroorganizmalarda beslenme | |
6 | Mikroorganizmalarda gelişme ve gelişme koşulları, gelişme fizyolojisi | |
7 | Ders tekrarı | |
8 | Mikroorganizma gelişmesinin durdurulması, mikroorganizmalarda çoğalma | |
9 | Mikroorganizmalarda madde değişimi ve enerji temini | |
10 | Mikrobiyolojik kültür yöntemleri | |
11 | Mikroorganizma ekolojisi | |
12 | Mikroorganizmalarda kalıtsal değişim | |
13 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması, viruslar | |
14 | Mikroorganizmaların önemi, İzolasyon yöntemleri ve doğal ortamlardan mikroorganizma izolasyonu |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Şahin, İ. 1999. Genel Mikrobiyoloji, Uludağ Üniversitesi Basımevi, 180s., Bursa Tunail, N. 2009. Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, ISBN: 978-605-603-62-0-0, 448s., Ankara Erkmen, O. 2011. Gıda Mikrobiyolojisi, Efil Yayınevi, ISBN : 9486054334025, 688s., Ankara |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 35 |
Kısa Sınav | 1 | 5 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 3 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 10 | 10 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 2,87 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |