Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GENEL MİKROBİYOLOJİ
1 Dersin Adı: GENEL MİKROBİYOLOJİ
2 Dersin Kodu: GMD2201
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. MİHRİBAN KORUKLUOĞLU
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Mihriban KORUKLUOĞLU
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0 224 294 1497
Fax: 0 224 294 1402
e-posta: mihriban@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Mikroorganizmaları ve onların morfolojilerini, sitolojilerini, fizyolojilerini, ekolojilerini, çoğalmalarını, kalıtsal değişimlerini ve taksonomilerini vermektir ve daha üst yarıyıllarda alacağı Gıda Mikrobiyolojisi I, Gıda Mikrobiyolojisi II ve Endüstriyel Mikrobiyoloji derslerine temel oluşturmak, günlük yaşamda mikroorganizmalarla etkileşimi hakkında bilinçlendirmektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Bu dersi alıp, başarılı olmuş olan öğrenciler mikrobiyoloji bilimini tanıyacaklardır.;
2 Mikroorganizmalar hakkında ve bunların canlılar alemindeki yerleri, yaşam koşulları, metabolik yetenekleri, beslemeleri ve çoğalmaları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.;
3 Mikroorganizmaların bulaşmaları, zarar ve yararları, çevre ve diğer canlılarla etkileşimleri konusunda bilgi sahibi olacaklardır. ;
4 Mikroorganizmaların insan sağlığı üzerine etkileri, gıda endüstrisinde kullanım şekilleri, gıdalarda bulunması istenilen ya da istenilmeyen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olunacaktır.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Mikrobiyolojinin tarihsel gelişimi, mikrobiyolojinin canlılar alemindeki yeri, mikroorganizmaların genel özellikleri
2 Mikroorganizmaların hücre yapıları, Ökaryotik hücreler ve organalleri
3 Prokaryotik hücre, hücre dışı madde veya organeller
4 Mikroorganizmalarda bulunan diğer hücre içi maddeler
5 Mikroorganizmalarda beslenme
6 Mikroorganizmalarda gelişme ve gelişme koşulları, gelişme fizyolojisi
7 Ders tekrarı
8 Mikroorganizma gelişmesinin durdurulması, mikroorganizmalarda çoğalma
9 Mikroorganizmalarda madde değişimi ve enerji temini
10 Mikrobiyolojik kültür yöntemleri
11 Mikroorganizma ekolojisi
12 Mikroorganizmalarda kalıtsal değişim
13 Mikroorganizmaların sınıflandırılması, viruslar
14 Mikroorganizmaların önemi, İzolasyon yöntemleri ve doğal ortamlardan mikroorganizma izolasyonu
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Şahin, İ. 1999. Genel Mikrobiyoloji, Uludağ Üniversitesi Basımevi, 180s., Bursa
Tunail, N. 2009. Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, ISBN: 978-605-603-62-0-0, 448s., Ankara
Erkmen, O. 2011. Gıda Mikrobiyolojisi, Efil Yayınevi, ISBN : 9486054334025, 688s., Ankara
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 35
Kısa Sınav 1 5
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 86
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,87
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 4 5 4 5 5 4 4 4 4 5 5
OK2 5 5 5 5 4 4 5 4 4 5 5
OK3 4 5 3 3 2 3 3 3 4 4 4
OK4 4 4 3 4 4 4 4 5 4 5 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr