1 |
Dersin Adı: |
ORGANİK TAVUKÇULUK |
2 |
Dersin Kodu: |
ORGS223 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
3 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr.Gör. NAZİF UZUN |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
MYO Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
e-posta : nazifuzun@uludag.edu.tr Telefon: 0 224 2942662 Adres: Uludağ Üniversitesi, Karacabey Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Karacabey/BURSA |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Organik Tavuk yetiştirilmesine ve beslenmesine ilişkin bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin verilmesi |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Organik tavukçuluk hakkında bilgi edinmiş olur. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Tavukçulukta endüstrileşmeye yol açan gelişmeler, Türkiye tavukçuluğunun durumu, tavuk ürünleri üretim ve tüketim değerleri |
|
2 |
Tavuk Irkları, Kalitatif ve kantitatif karakterlerin kalıtımı, cinsiyete bağlı karakterlerin kalıtımı, Tavukçulukta kullanılan ıslah yöntemleri, hibrit üretimi ve avantajları |
|
3 |
Tavuğun biyolojik yapısı, Tavuklarda büyüme, sindirim, sinir, boşaltım, iç salgı, solunum, dolaşım ve üreme sistemleri |
|
4 |
Embriyo gelişimi, Kuluçkalık Yumurta, Kuluçka koşulları ve kuluçka sonuçları ve değerlendirilmesi |
|
5 |
Yumurtanın besin değeri, Yumurtanın kimyasal kompozisyonu, Yumurta kalitesi, ve muhafaza yöntemleri |
|
6 |
Kümesler, Kümes içi iklimsel çevre, kümeslerin planlanması, Tavukçulukta kullanılan ekipmanlar, Havalandırma |
|
7 |
Etlik piliç yetiştirme sistemleri, Kümes büyüklüğü ve kapasitesi, Bakım ve yetiştirme işlemleri |
|
8 |
Ders tekrarı ve arasınav |
|
9 |
Yumurta tavuğu yetiştiriciliği, Yumurtacı işletme tipleri, Yetiştirme tekniği |
|
10 |
Yumurta verim ve kalitesini etkileyen faktörler, Yumurta üretim işletmelerinde verim ölçütleri |
|
11 |
Damızlık tavuk yetiştiriciliği, Damızlıkların bakım ve idaresi, Döllülük ve yapay tohumlama |
|
12 |
Etlik piliç kesimi, kesimhaneler, Tavuk eti ve kalitesi |
|
13 |
Tavukçulukta sağlık koruma ve bazı önemli hastalıklar, aşı ve aşılama yöntemleri |
|
14 |
Organik tavukçuluk |
|
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Şenköylü, N., 2001. Modern tavuk üretimi. Tekirdağ. Türkoğlu, M., Arda, M., Yetişir, R., Sarıca, M., Ersayın, C., 1997. Tavukçuluk bilimi. Samsun. North, M. O., Bell D. D. 1990. Commercial chicken production manual. Fourth edition. NewYork. www.organiktarim.gov.tr Organik Tarım |
24 |
Değerlendirme |
|