1 |
Dersin Adı: |
Gıda İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon |
2 |
Dersin Kodu: |
VBH6015 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Doktora |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
1 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
5 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
YOK |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. MUSTAFA TAYAR |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
|
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
mtayar@uludag.edu.tr Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü |
18 |
Dersin Web Adresi: |
http://www.veteriner.uludag.edu.tr |
19 |
Dersin Amacı |
Tüketiciler için güvenilir, iyi kalitede ve sağlıklı besin maddelerinin üretilmesi ve tüketime sunulması yanı sıra özellikle hayvansal ürünlerde sağlık açısından doğacak riskleri minimuma indirmek için gerekli olan hijyenik tedbirlerle ilgili konuları içerir.Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, mikrobiyal kökenli gıda bozulmaları, gıda kökenli sağlık riskleri, gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri, personel hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, gıda güvenliği yönetim sistemlerinin geliştirilmesi, HACCP’in diğer kalite yönetim teknikleri ile birleştirilmesi konularını öğretmek |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Besin Hijyenin ve teknolojisi alanında doktora eğitimi alan öğrenciler gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon konularında güncel bilgi sahibi olur |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Dersin genel tanıtım, Veteriner halk sağlığına giriş, veteriner halk sağlığının amacı, veteriner halk sağlığı hizmetleri, Veteriner halk sağlığı kapsamı |
|
2 |
Gıda güvenliği, kalite, risk analizi, risk değerlendirme, , risk iletişimi, gıda kalite ile ilgili temel kavramlar, gıda hijyeninin veteriner halk sağlığı ile ilişkisi |
|
3 |
Çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramı, hayvan sağlığı , refahı, hayvansal atıklar, et muayenesi, izlenebilirlik, gıda katkı maddeleri halk sağlığı ilişkisi |
|
4 |
Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve kimyasal kaynaklı gıda zehirlenmeleri ve önleme yolları |
|
5 |
Türkiye ve Avrupa birliğinde gıda kontrol hizmetleri , AB gıda otoritesi, beyaz doküman, Çiftlik hayvanları kayıt sistemleri,gümrük işlemleri , Veteriner halk sağlığı ile ilgili yasal düzenlemeler |
|
6 |
Gıda üretim ve satış yerlerinde göz önünde bulundurulması gereken genel prensipler |
|
7 |
Zoonoz hastalıkların sınıflandırılması, bakteriyel zoonozlarda epidemiyoloji, kontrol-koruma ve bu hastalıklar hakkındaki yasal düzenlemeler |
|
8 |
Diğer , bakteriyel zoonozlarda epidemiyoloji, kontrol-koruma ve bu hastalıklar hakkındaki yasal düzenlemeler |
|
9 |
Viral ve Mikotik zoonozlarda epidemiyoloji, kontrol-koruma ve bu hastalıklar hakkındaki yasal düzenlemeler, zoonozların kontrolüne yönelik genel uygulamalar |
|
10 |
Paraziter zoonozlarda epidemiyoloji, kontrol-koruma ve bu hastalıklar hakkındaki yasal düzenlemeler. |
|
11 |
Çevre ve besin kirliliği ile ilgili temel kavramlar , çevre ve besin kirlenmesinin nedenleri ve kirlenmenin insanlar ve hayvanlardaki genel etkileri |
|
12 |
Besinlerde bulunan kirletici maddeler, özellikleri, canlılara yansıması, kalıntı sorunları, besin kirlenmesinin insan ve hayvanlardaki etkilerinin açıklanması |
|
13 |
Veteriner hekimin ilaç kullanımındaki sorumlulukları, ilaç ve kimyasal madde kalıntılarının tolerans düzeyleri |
|
14 |
Çevre ve besin kirlenmesinin izlenmesi, FDA, WHO, Gıda kodeksinde bildirilen uyarılar, kalıntılardan korunma ve kalıntı kontrol yöntemleri |
|
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Gıda Güvenliği: Tayar,M. İstanbul 2009 Veteriner Halk Sağlığı Doğruer,Y., Konya, 2000, Clinical Veterinary Microbiology P.J. Quinn, M.E. Carter, B. Markey, G.R. Carter, London, 2000. Veterinary Microbiology, D.C. Hırsh and Y.C. Zee, USA, 2002 Encyclopedic Reference of Parasitology, Mehlhorn H, Springer Verlag, 2001. |
24 |
Değerlendirme |
|