Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Gıda İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon
1 Dersin Adı: Gıda İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon
2 Dersin Kodu: VBH6015
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 5
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu YOK
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. MUSTAFA TAYAR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: mtayar@uludag.edu.tr
Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü
18 Dersin Web Adresi: http://www.veteriner.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Tüketiciler için güvenilir, iyi kalitede ve sağlıklı besin maddelerinin üretilmesi ve tüketime sunulması yanı sıra özellikle hayvansal ürünlerde sağlık açısından doğacak riskleri minimuma indirmek için gerekli olan hijyenik tedbirlerle ilgili konuları içerir.Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, mikrobiyal kökenli gıda bozulmaları, gıda kökenli sağlık riskleri, gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri, personel hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, gıda güvenliği yönetim sistemlerinin geliştirilmesi, HACCP’in diğer kalite yönetim teknikleri ile birleştirilmesi konularını öğretmek
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Besin Hijyenin ve teknolojisi alanında doktora eğitimi alan öğrenciler gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon konularında güncel bilgi sahibi olur
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramının öğrenir. ;
2 Gıda kökenli riskleri ve önleyici tedbirleri bilir;
3 Zoonotik hastalıklara karşı koruma-kontrol yöntemlerini ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme ;
4 Kirlenmenin çevreye ve canlılara etkilerini ilişkilendirebilme;
5 Kirlenmenin çevreye ve canlılara etkilerini ilişkilendirebilme;
6 Besin kirlenmesinin nedenlerini ve sonuçlarını kavrayabilme;
7 Çevre ve besin kirlenmesine karşı alınabilecek önlemleri algılayabilme;
8 veteriner hekimin ilaç kullanmadaki sorumluluklarını uygulayabilme, ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin genel tanıtım, Veteriner halk sağlığına giriş, veteriner halk sağlığının amacı, veteriner halk sağlığı hizmetleri, Veteriner halk sağlığı kapsamı
2 Gıda güvenliği, kalite, risk analizi, risk değerlendirme, , risk iletişimi, gıda kalite ile ilgili temel kavramlar, gıda hijyeninin veteriner halk sağlığı ile ilişkisi
3 Çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramı, hayvan sağlığı , refahı, hayvansal atıklar, et muayenesi, izlenebilirlik, gıda katkı maddeleri halk sağlığı ilişkisi
4 Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve kimyasal kaynaklı gıda zehirlenmeleri ve önleme yolları
5 Türkiye ve Avrupa birliğinde gıda kontrol hizmetleri , AB gıda otoritesi, beyaz doküman, Çiftlik hayvanları kayıt sistemleri,gümrük işlemleri , Veteriner halk sağlığı ile ilgili yasal düzenlemeler
6 Gıda üretim ve satış yerlerinde göz önünde bulundurulması gereken genel prensipler
7 Zoonoz hastalıkların sınıflandırılması, bakteriyel zoonozlarda epidemiyoloji, kontrol-koruma ve bu hastalıklar hakkındaki yasal düzenlemeler
8 Diğer , bakteriyel zoonozlarda epidemiyoloji, kontrol-koruma ve bu hastalıklar hakkındaki yasal düzenlemeler
9 Viral ve Mikotik zoonozlarda epidemiyoloji, kontrol-koruma ve bu hastalıklar hakkındaki yasal düzenlemeler, zoonozların kontrolüne yönelik genel uygulamalar
10 Paraziter zoonozlarda epidemiyoloji, kontrol-koruma ve bu hastalıklar hakkındaki yasal düzenlemeler.
11 Çevre ve besin kirliliği ile ilgili temel kavramlar , çevre ve besin kirlenmesinin nedenleri ve kirlenmenin insanlar ve hayvanlardaki genel etkileri
12 Besinlerde bulunan kirletici maddeler, özellikleri, canlılara yansıması, kalıntı sorunları, besin kirlenmesinin insan ve hayvanlardaki etkilerinin açıklanması
13 Veteriner hekimin ilaç kullanımındaki sorumlulukları, ilaç ve kimyasal madde kalıntılarının tolerans düzeyleri
14 Çevre ve besin kirlenmesinin izlenmesi, FDA, WHO, Gıda kodeksinde bildirilen uyarılar, kalıntılardan korunma ve kalıntı kontrol yöntemleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Gıda Güvenliği: Tayar,M. İstanbul 2009
Veteriner Halk Sağlığı Doğruer,Y., Konya, 2000,
Clinical Veterinary Microbiology P.J. Quinn, M.E. Carter, B. Markey, G.R. Carter, London, 2000.
Veterinary Microbiology, D.C. Hırsh and Y.C. Zee, USA, 2002
Encyclopedic Reference of Parasitology, Mehlhorn H, Springer Verlag, 2001.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 1 10
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Klasik sınav ile verilen bilginin değerlendirilmesi
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 14 14
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 24 24
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 30 saat 5
Dersin AKTS Kredisi 5
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 4 5 5 3 4 2 4 1 2 2 3 0
OK2 5 3 5 2 1 1 5 1 1 0 2 0
OK3 5 5 5 4 2 1 5 1 1 2 2 0
OK4 5 3 2 4 4 3 5 2 3 4 2 5
OK5 5 3 2 1 4 3 5 1 1 3 3 4
OK6 5 2 2 2 2 2 5 1 1 2 4 2
OK7 5 3 2 4 4 3 5 2 2 2 2 2
OK8 5 5 2 5 5 3 5 4 2 2 4 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr