Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Temel Gıda Mikrobiyolojisi
1 Dersin Adı: Temel Gıda Mikrobiyolojisi
2 Dersin Kodu: VBH5001
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. AYŞEGÜL EYİGÖR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-posta: aeyigor@uludag.edu.tr
telefon: 02242941334
adres: Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı 16059 Görükle Kampusu Bursa
18 Dersin Web Adresi: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Gıda mikrobiyolojisi hakkında temel bilgileri öğretmek
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Temel gıda mikrobiyolojisinin insan ve hayvan sağlığı üzerindeki etkisini öğrenir.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıdalarda bulunan temel mikroorganizmaları ve kaynaklarını öğrenir.;
2 Gıdaların normal mikrobiyal kalitesi ve önemini öğrenir.;
3 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen ana faktörleri öğrenir.;
4 Mikrobiyal bozulmanın ana kaynaklarını öğrenir.;
5 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları öğrenir.;
6 Temel gıda mikrobiyolojisi kurallarını, ekipmanı, materyal ve besiyerlerini öğrenir.;
7 Temel gıda mikrobiyolojisi uygulamalarını öğrenir.;
8 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi önleyecek temel kontrol uygulamalarını öğrenir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar Gıda mikrobiyolojisi laboratuarı tanıtımı
2 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların kaynakları Laboratuarda kullanılan temel ekipman ve materyalin tanıtımı I
3 Gıdalarda normal mikrobiyal kalite ve önemi Laboratuarda kullanılan temel ekipman ve materyalin tanıtımı II
4 Gıdada mikrobiyal üreme Katı besiyeri hazırlama
5 Gıdada mikrobiyal üremeyi etkileyen faktörler Sıvı besiyeri hazırlama
6 Gıdalarda yararlı mikroorganizmalar Temel biyokimyasal testler
7 Fermentasyonda kullanılan mikroorganizmalar Gıdalardan örnek alma I
8 Mikrobiyal gıda bozulması Gıdalardan örnek alma II
9 Mikrobiyal gıda bozulmasında önemli faktörler Dilusyon sıvısı hazırlama
10 Spesifik gıda gruplarında bozulma Katı gıdalarda homojenizasyon, dilüsyon, AMGC ve koliform için ekim
11 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastlıklar Sonuçların değerlendirilmesi
12 Gıda intoksikasyonları Sıvı gıdalarda dilüsyon, AMGC ve koliform için ekim
13 Gıda infeksiyonları Sonuçların değerlendirilmesi
14 Gıdalarda mikroorganizmaların kontrolü Sonuçların yasal düzenlemelere göre değerlendirilmesi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1.Gıda mikrobiyolojisi uygulamaları, Prof Dr. Kadir Halkman, 2005
2. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007
3. Gıdaların mikrobiyolojik analizi, Adnan Ünlütürk, Fulya Turantaş, 2002
4. Modern Food Microbiology (Jay, James M., Loessner, Martin J., Golden, David A. 7th ed. 2005)
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Probleme dayalı soruların çözüm odaklı yaklaşımla yaklaşık 200 kelime ile açıklanarak yanıtlanması
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 2 2
Toplam İş Yükü 114
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,8
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 5 1 1 4 1 1 2 1 5 2
OK2 5 1 1 4 1 1 2 1 5 2
OK3 5 1 1 4 1 1 2 1 4 3
OK4 5 1 1 4 1 1 2 1 4 3
OK5 5 4 1 4 1 1 2 1 5 2
OK6 3 1 3 3 1 1 2 1 5 2
OK7 3 1 3 3 1 1 2 1 5 2
OK8 5 1 5 4 1 1 2 5 4 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr