1 |
Dersin Adı: |
Temel Gıda Mikrobiyolojisi |
2 |
Dersin Kodu: |
VBH5001 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Yüksek Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
1 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
4 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. AYŞEGÜL EYİGÖR |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Yok |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
e-posta: aeyigor@uludag.edu.tr telefon: 02242941334 adres: Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı 16059 Görükle Kampusu Bursa |
18 |
Dersin Web Adresi: |
http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr |
19 |
Dersin Amacı |
Gıda mikrobiyolojisi hakkında temel bilgileri öğretmek |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Temel gıda mikrobiyolojisinin insan ve hayvan sağlığı üzerindeki etkisini öğrenir. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar |
Gıda mikrobiyolojisi laboratuarı tanıtımı |
2 |
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların kaynakları |
Laboratuarda kullanılan temel ekipman ve materyalin tanıtımı I |
3 |
Gıdalarda normal mikrobiyal kalite ve önemi |
Laboratuarda kullanılan temel ekipman ve materyalin tanıtımı II |
4 |
Gıdada mikrobiyal üreme |
Katı besiyeri hazırlama |
5 |
Gıdada mikrobiyal üremeyi etkileyen faktörler |
Sıvı besiyeri hazırlama |
6 |
Gıdalarda yararlı mikroorganizmalar |
Temel biyokimyasal testler |
7 |
Fermentasyonda kullanılan mikroorganizmalar |
Gıdalardan örnek alma I |
8 |
Mikrobiyal gıda bozulması |
Gıdalardan örnek alma II |
9 |
Mikrobiyal gıda bozulmasında önemli faktörler |
Dilusyon sıvısı hazırlama |
10 |
Spesifik gıda gruplarında bozulma |
Katı gıdalarda homojenizasyon, dilüsyon, AMGC ve koliform için ekim |
11 |
Gıda kaynaklı mikrobiyal hastlıklar |
Sonuçların değerlendirilmesi |
12 |
Gıda intoksikasyonları |
Sıvı gıdalarda dilüsyon, AMGC ve koliform için ekim |
13 |
Gıda infeksiyonları |
Sonuçların değerlendirilmesi |
14 |
Gıdalarda mikroorganizmaların kontrolü |
Sonuçların yasal düzenlemelere göre değerlendirilmesi |
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1.Gıda mikrobiyolojisi uygulamaları, Prof Dr. Kadir Halkman, 2005 2. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007 3. Gıdaların mikrobiyolojik analizi, Adnan Ünlütürk, Fulya Turantaş, 2002 4. Modern Food Microbiology (Jay, James M., Loessner, Martin J., Golden, David A. 7th ed. 2005) |
24 |
Değerlendirme |
|