Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
İLERİ GIDA KİMYASI
1 Dersin Adı: İLERİ GIDA KİMYASI
2 Dersin Kodu: GMB6014
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. CANAN ECE TAMER
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941501
Fax: 0224 2941402
etamer@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu derste, gıdaların bileşiminde başlıca bulunan su, karbonhidratlar, proteinler, lipitler, vitaminler ve minerallerin kimyasal yapıları ve katıldıkları reaksiyonlar ile proses esnasında gerçekleşen değişimlerin öğretilmesi amaçlanmıştır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Dersi alan öğrenciler gıdaların temel bileşim öğelerinin yapılarını, katıldıkları reaksiyonları ve gıda işleme sırasında meydana gelişen değişimleri detaylı olarak öğreneceklerdir
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci gıdaların bileşimi hakkında detaylı bilgi sahibi olur.;
2 Öğrenci hammaddeden başlayarak, son ürün elde edilene kadar geçen süreçteki kimyasal reaksiyonları yorumlayabilme ve çözümleme yeteneği kazanır.;
3 Öğrenci gıda işleme yöntemlerinin gıda bileşenleri üzerine olan etkilerini öğrenir.;
4 Öğrenci gıda bileşenlerinin fiziksel, kimyasal ve fonksiyonel özelliklerini öğrenir.;
5 Öğrenci gıdaların üretimi ve depolanması sırasında meydana gelen bazı kimyasal ve biyokimyasal değişikliklerin prensiplerini öğrenir.;
6 Öğrenci gıda katkı maddeleri hakkında detaylı bilgi sahibi olur.;
7 Öğrenci gıdalarda bulunan toksik maddeler ve kontaminantlar hakkında detaylı bilgi sahibi olur.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıdaların bileşiminde bulunan unsurlar
2 Karbonhidratların yapısı ve fonksiyonları
3 Proteinlerin yapısı ve fonksiyonları
4 Yağların yapısı ve fonksiyonları
5 Vitaminler ve fonksiyonları
6 Mineral maddeler ve fonksiyonları
7 Enzimlerin yapısı ve kinetiği
8 Besleyici olmayan maddeler; probiyotikler ve prebiyotikler
9 Gıda katkı maddeleri
10 Fenolik bileşikler
11 Gıdalarda bulunan pigmentler ve fonksiyonları
12 Gıdalarda bulunan toksik maddeler ve kontaminantlar
13 Gıdalarda doğal olarak bulunan aroma maddeleri
14 Öğrencilerin ödev sunumları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Deman, J.M. 1980. Principles of Food Chemistry. Avi PublishingCo. Westport Connecticut.
Demirci, M. 1999. Gıda Kimyası. Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü.
Kayahan, M. 2003. Yağ Kimyası. ODTÜ Yayıncılık, Ankara.
Saldamlı, İ. 2007. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Basımevi, Ankara.
Bilişli A. 2009. Gıda Kimyası. Sidas Medya. Çanakkale. 355 s
Altuğ, T., (Editör), 2009. Gıda katkı maddeleri. Sidas Medya. 3. Baskı. İzmir. 268s.
Altuğ, T. 2002. Introduction to Toxicology and Food. CRC Press. Florida. 168s.
S.Ötleş (Editör). 2012. Methods of Analysis of Food Components and Additives. CRC Taylor & Francis Group, Second Edition, Boca Raton, pp. 519
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirme için ödev ile birlikte final sınavı yapılmakta ve bağıl değerlendirme uygulanmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Ödevler 1 40 40
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 40 40
Toplam İş Yükü 178
Toplam İş Yükü / 30 saat 5,93
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7
OK1 3 3 4 4 3 3 1
OK2 4 3 5 4 4 3 1
OK3 3 4 4 4 3 3 1
OK4 4 4 5 4 4 4 1
OK5 4 3 5 4 4 3 1
OK6 3 3 4 4 3 3 1
OK7 3 3 4 4 3 3 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr