1 | Dersin Adı: | İLERİ GIDA KİMYASI |
2 | Dersin Kodu: | GMB6014 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Doktora |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 2 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 4 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 3 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. CANAN ECE TAMER |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941501 Fax: 0224 2941402 etamer@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Bu derste, gıdaların bileşiminde başlıca bulunan su, karbonhidratlar, proteinler, lipitler, vitaminler ve minerallerin kimyasal yapıları ve katıldıkları reaksiyonlar ile proses esnasında gerçekleşen değişimlerin öğretilmesi amaçlanmıştır. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | Dersi alan öğrenciler gıdaların temel bileşim öğelerinin yapılarını, katıldıkları reaksiyonları ve gıda işleme sırasında meydana gelişen değişimleri detaylı olarak öğreneceklerdir |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Gıdaların bileşiminde bulunan unsurlar | |
2 | Karbonhidratların yapısı ve fonksiyonları | |
3 | Proteinlerin yapısı ve fonksiyonları | |
4 | Yağların yapısı ve fonksiyonları | |
5 | Vitaminler ve fonksiyonları | |
6 | Mineral maddeler ve fonksiyonları | |
7 | Enzimlerin yapısı ve kinetiği | |
8 | Besleyici olmayan maddeler; probiyotikler ve prebiyotikler | |
9 | Gıda katkı maddeleri | |
10 | Fenolik bileşikler | |
11 | Gıdalarda bulunan pigmentler ve fonksiyonları | |
12 | Gıdalarda bulunan toksik maddeler ve kontaminantlar | |
13 | Gıdalarda doğal olarak bulunan aroma maddeleri | |
14 | Öğrencilerin ödev sunumları |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Deman, J.M. 1980. Principles of Food Chemistry. Avi PublishingCo. Westport Connecticut. Demirci, M. 1999. Gıda Kimyası. Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Kayahan, M. 2003. Yağ Kimyası. ODTÜ Yayıncılık, Ankara. Saldamlı, İ. 2007. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Basımevi, Ankara. Bilişli A. 2009. Gıda Kimyası. Sidas Medya. Çanakkale. 355 s Altuğ, T., (Editör), 2009. Gıda katkı maddeleri. Sidas Medya. 3. Baskı. İzmir. 268s. Altuğ, T. 2002. Introduction to Toxicology and Food. CRC Press. Florida. 168s. S.Ötleş (Editör). 2012. Methods of Analysis of Food Components and Additives. CRC Taylor & Francis Group, Second Edition, Boca Raton, pp. 519 |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 1 | 40 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | Değerlendirme için ödev ile birlikte final sınavı yapılmakta ve bağıl değerlendirme uygulanmaktadır. | |
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 3 | 42 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Ödevler | 1 | 40 | 40 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 0 | 0 | 0 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 178 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 5,93 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |