Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
TARIM ve GIDA SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİLİK
1 Dersin Adı: TARIM ve GIDA SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİLİK
2 Dersin Kodu: TEK4744-SS
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 8
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. HASAN VURAL
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof.Dr.Hasan Vural
hvural@uludag.edu.tr 2941589
B.U.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu ders, girişimcilik kültür ve altyapısını oluşturarak, ziraat fakültesi mezunlarının kendi işletmelerini kurabilecek yeterli bilgiye sahip olmalarını amaçlamaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Ekonomik ve sosyal problem çözme ve değerlendirme yetkinliklerinin geliştirilmesi sağlanır
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Girişimciliğin temel fonksiyonlarını açıklayabilme;
2 İş kurma fikri oluşturmayı ve tekniklerini öğrenme;
3 Girişimcilere verilen teşvikleri bilme ve bunlardan yararlanmayı öğrenme ;
4 Tarımda ve gıda sektöründe girişimcilik alanlarını ve olanaklarını tartışabilme;
5 Girişimcilikte karar alma sürecini ve ekonomik sonuçlarını analiz edebilme;
6 Tarımı tanımlama, çeşitleme, teknik ve ekonomik özelliklerini sıralama;
7 Ekonominin temel prensiplerini tarıma uygulayabilme, kaynakların en uygun kullanımı ile maksimum gelire ulaşmanın yöntemlerini öğrenme, seçenekler yaratma ve en iyisini seçebilme ;;
8 Tarım işletmesinin üretim şeklini, yöntemini belirleme, üretim yapma ve ürünü değerlendirme;;
9 İşletme analizini yaparak ürün maliyet ve gelirlerini saptama, karlılık sağlayarak sürekli üretimi gerçekleştirme;
10 Üretimi yapmak ve onu gelire dönüştürmek için piyasa sistemini kavrama, Pazar koşullarını izleme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Türkiye'de tarım ve gıda sektörünün önemi
2 Girişimcilik kavramı ve kapsamı
3 Girişimciliğin temel özellikleri
4 Girişimcilik türleri
5 Girişimcilikte başarı faktörleri
6 Girişimciliği etkileyen faktörler
7 Vize
8 Dış ticaret ve girişimcilik
9 Tarım ve gıda ihracatının özellikleri
10 Pazar ve pazarlama araştırması
11 Türkiye de tarım ve gıda sektöründe girişimcilik uygulamaları ve başarılı örnekler
12 Tarım ve gıda sektöründe inovasyon
13 Türkiye'de girişimcilik
14 Şirket türleri ve özellikleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: • Tikici, M., Aksoy, A., 2009, Girişimcilik ve Küçük İşletmeler, Nobel Yayıncılık, Ankara.
• Tutar, H., Altınkaynak, F., 2013, Girişimcilik (Temel Girişimcilik ve İş Kurma Süreci), Detay Yayıncılık, Ankara..
• Rehber, E., Tipi, T., 2005, Tarımsal İşletmecilik ve Planlama, Uludağ Üniversitesi Yayın No: 425, Bursa.
• Döm, S., 2012, Girişimcilik ve Küçük İşletme Yöneticiliği, Detay Yayıncılık, Ankara.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Yazılı sınav ve ödevlerle konunun anlaşılması ölçülmektedir
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 3 3
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 3 3
Toplam İş Yükü 93
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 0 0 3 3 5 3 4 4 3 2 3
OK2 0 0 3 3 5 3 3 4 3 2 3
OK3 0 0 3 3 5 3 3 4 3 2 3
OK4 0 0 3 3 5 3 4 4 3 3 3
OK5 0 0 3 3 5 3 3 4 3 2 3
OK6 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK7 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK8 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK9 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK10 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr