1 |
Dersin Adı: |
TOPRAKSIZ TARIM |
2 |
Dersin Kodu: |
PSBS416 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
4 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr. Gör. Dr. PAKİZE ÖZLEM KURT POLAT |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları. |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Öğr. Gör. Dr. P. Özlem KURT ozlemkurt@uludag.edu.tr Orhangazi Yeniköy Asil Çelik MYO, Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü, Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programı |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Topraksız tarımın gelişimi ve önemi, topraksız tarımda yetiştirilen bahçe bitkileri ürünleri, Türkiye ve dünyada topraksız kültürün uygulanma durumu, topraktaki yetiştiricilikte karşılaşılan sorunlar ve topraksız yetiştiriciliğe geçiş nedenleri, topraksız tarımın kullanım amaçları, topraksız tarımın avantajları, topraksız tarımın dezavantajları, topraksız kültür sistemlerinin kurulması ve uygulanması, topraksız kültür yöntemleri, topraksız yetiştiricilikte kullanılan yetiştirme ortamları, beslenmede kullanılan besin solüsyonları ve hazırlanması, makro ve mikro besin maddeleri dengesi, pH, EC. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Seracılıkta topraktan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak ve kontrollü koşullarda daha kaliteli ve yüksek verim almaya yönelik geliştirilen topraksız tarım uygulamalarına ilişkin temel bilgilerle yeni tarım yöntemlerini uygulayabilmek |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Topraksız tarımın tanımı, tarihçesi, Dünya’da ve Türkiye’de durumu |
|
2 |
Topraksız tarımın neden seracılıkta geniş kullanım alanı bulduğunun nedenleri |
|
3 |
Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları |
|
4 |
Topraksız tarım teknikleri ve sınıflandırılması |
|
5 |
Katı ortam tekniğinde kullanılan ortamlar ve özellikleri |
|
6 |
Topraksız tarım için seranın hazırlanması |
|
7 |
Topraksız tarımda kullanılan su kültürü yöntemleri |
|
8 |
Topraksız tarımda kullanılan su kültürü yöntemleri (devam) |
|
9 |
Katı ortam kültürü ve su kültürü yöntemlerinin karşılaştırılması |
|
10 |
Topraksız tarımda kullanılacak besin elementlerinin tanımı |
|
11 |
Topraksız tarımda kullanılacak besin eriyiklerinin hesaplanması |
|
12 |
Besin eriyiklerinin PH, EC, sıcaklık ve oksijen içerikleri |
|
13 |
Topraksız tarımın geleceği |
|
14 |
Topraksız tarımla ilgili video gösterimi |
|