Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA MEVZUATI
1 Dersin Adı: GIDA MEVZUATI
2 Dersin Kodu: STUS217
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok.
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. Gamze DÜVEN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: MYO Yönetim Kurulları tarafından görevlendirilen öğretim elemanları
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr. Gör. Gamze DÜVEN (Karacabey MYO)
gamzeduven@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Öğrencileri; gıda mevzuatı temel ilkeleri, tüketici hakları, Codex Alimentarius Komisyonu, Türkiye'de gıda mevzuatı ve gıda kontrolü, Türk Standartları Enstitüsü, uluslararası ve ulusal standartlar hakkında bilgilendirmek.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Gıda kodeksini ve yasal mevzuatı öğrenmek ve takip edebilmek.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Dünyada ve ülkemizde akreditasyon konularını kavrar.;
2 Mevzuatın tanımı ve önemi, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğin tanımları ve bunların tasarılarının hazırlanmasına ilişkin esasları kavrar.;
3 Kodeks Alimentarius Komisyonu ve çalışmalarını kavrar.;
4 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve Tebliğleri ile TSE standartlarını kavrar.;
5 Güncel gıda kanunları ve yönetmelikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olur.;
6 Gıda ve gıdalar ile temas eden madde ve malzemelerle ilgili olan tüm yasalara nasıl ulaşabileceğini öğrenir.;
7 Bir gıda işletmesinin açılışında istenen ilgili yasal prosedürleri yerine getirebilir.;
8 Tüketici haklarını kavrar.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin tanıtımı ve sınav bilgileri.
2 Mevzuata giriş.
3 Uluslar arası standartlar (EN, ISO, Codex Alimentarius).
4 Gıda ürünleri ve işlemleri için standartlar, Türk Standartları Enstitüsü (TSE).
5 Gıda mevzuatı ve hazırlanma gerekçeleri.
6 Gıda mevzuatının temel prensipleri.
7 Türk Gıda Kanunu.
8 Ara sınav.
9 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği.
10 Gıda mevzuatı (gıda hijyen, hayvansal gıdalar özel hijyen, kayıt/onay ve resmi kontrol yönetmelikleri).
11 Gıda mevzuatı (gıda hijyen, hayvansal gıdalar özel hijyen, kayıt/onay ve resmi kontrol yönetmelikleri)
12 Gıda mevzuatı (gıda hijyen, hayvansal gıdalar özel hijyen, kayıt/onay ve resmi kontrol yönetmelikleri)
13 Gıda mevzuatı (mikrobiyolojik kriterler yönetmeliği).
14 Gıda mevzuatı (etiket yönetmeliği).
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Ders notu-Dr. Nejlet Filiz Gıda Mevzuatı- Lebib Yalkın (www.lebibyalkin.com.tr/) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı- http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kanun/kanun_liste.html
Türk Gıda Kodeksi ve Yönetmelikleri
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve Değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistem ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 1 20 20
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 20 20
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 88
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,93
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 4 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
OK2 4 4 4 4 5 4 5 5 1 5 5 5
OK3 5 5 5 5 5 5 4 4 5 4 5 5
OK4 5 5 4 5 5 5 5 5 4 5 4 5
OK5 4 5 5 5 4 5 5 5 5 5 4 4
OK6 4 5 4 5 5 4 4 5 5 4 5 5
OK7 5 5 4 5 5 5 4 5 5 5 5 5
OK8 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr