1 |
Dersin Adı: |
DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ |
2 |
Dersin Kodu: |
GIDS114 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
2 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Dersin Önkoşulu Yoktur. |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr. Gör. Dr. Pınar AYDINOL SÖNMEZ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
|
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
paydinol@uludag.edu.tr Uludağ Üniversitesi Mustafa Kemal Paşa Meslek Yüksekokulu Mustafa Kemal Paşa/BURSA (224)613 3102/61511 |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Yenilikleri takip eden, Doğru bilgiye ulaşmada izleyeceği yolu bilen,Türk gıda endüstrisinin öncü ve yenilikçi kadrosunu oluşturacak öğrenciler yetiştirmek. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Duyusal analizin ilkeleri
|
Duyusal değerlendirmenin uygulanışı
|
2 |
Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri
|
Duyusal değerlendirmede duyu organlarının kullanımının öğrenilmesi
|
3 |
Panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler
|
Duyusal değerlendirme için şartların oluşturulması
|
4 |
Panelist seçimi ve eğitimi |
Duyusal değerlendirme yapacak panelistlerin belirlenmesi |
5 |
Duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması |
Belirlenen gıdalarda uygulanacak analiz tekniklerinin belirlenmesi |
6 |
Uygun formların ve skorlamanın yapılması |
Duyusal analiz tablolarının hazırlanması |
7 |
Eşik değerinin belirlenmesi, |
Duyusal analiz tablolarının hazırlanması |
8 |
Ders Tekrarı ve Ara sınav |
Yapı ile ilgili analiz uygulaması |
9 |
Tekstür analizi |
Renk ve görünüş ile ilgili analizler |
10 |
Renk ve görünüş analizi |
Kabul kriterlerinin belirlenmesi |
11 |
Kabul ve tercih analiz yöntemleri |
Verilerin sonuçlandırılması |
12 |
Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi, |
Yeni ürün geliştirme |
13 |
Tanımlayıcı analiz ve gıda tasarımında kullanımı |
Yeni analiz tekniklerinin uygulanışı |
14 |
Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmeler |
|