Yrd. Doç. Dr. Sine ÖZMEN TOĞAY 0 224 294 16 29 / sinetogay@uludag.edu.tr
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Dersin amacı; kırmızı et, kanatlı eti ve su ürünü kaynaklı et ve ürünlerinin bileşim ve besin unsurları hakkında bilgi vermek, bu ürünlerin üretim teknolojileri ve muhafaza koşullarını öğretmek ve bu ürünlerde meydana gelebilecek kontaminasyon ve bozulma risklerini detaylı şekilde açıklamaktır.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Et ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini öğrenir.;
2
Et ürünlerinin işleme ve muhafaza tekniklerini öğrenir.;
3
Et ürünlerinin kontaminasyon ve bozulma risklerini ve önleme yöntemlerini öğrenir.;
4
Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır.;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Et Bilimine Giriş
2
Kırmızı etin fiziksel, kimyasal, histolojik ve mikrobiyolojik özellikleri
3
Kanatlı etinin fiziksel, kimyasal, histolojik ve mikrobiyolojik özellikleri
4
Su ürünü kaynaklı etlerin fiziksel, kimyasal, histolojik ve mikrobiyolojik özellikleri
5
Kesimden sonra ette oluşan değişiklikler
6
Kanatlılarda kesim teknikleri
7
Kanatlı eti üretim teknolojisi ve muhafaza yöntemleri
8
Su ürünleri işleme yöntemleri (Soğutma, Dondurma, Tuzlama)
9
Su ürünleri işleme yöntemleri (Kurutma, Dumanlama, Konserve)
10
Et ürünleri atık ve artıkların değerlendirilmesi
11
Öğrenci sunumları
12
Öğrenci sunumları
13
Öğrenci sunumları
14
Öğrenci sunumları
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Çaklı, Ş. 2007. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 1, Ege Üniversitesi Yayınları, İzmir. İnal, T. 1992. Besin Hijyeni Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü, Genişletilmiş İkinci Baskı, İstanbul. Öztan, A., 2005. Et Bilimi ve Teknolojisi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yayınları, Ankara. Arslan, A. 2013. Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi. 2. Baskı, Elazığ. Anar, Ş. 2015. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. 3. Baskı, Bursa.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
0
0
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
100
Toplam
1
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
0
Finalin BAşarıya Oranı
100
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
3
42
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
4
56
Ödevler
0
40
40
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
0
0
0
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
40
40
Toplam İş Yükü
178
Toplam İş Yükü / 30 saat
5,93
Dersin AKTS Kredisi
6
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU