Özel Hukuk Doktora Programı
Genel Tanıtım
201.. yılı itibariyle özel hukuk doktora programı ile eğitim verilmeye başlanmıştır.
Bu bölüm, yüksek öğretimde Özel Hukuk Anabilim Dalında Doktora için 240 AKTS kredilik üçüncü aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Özel Hukuk alanında Doktora derecesine sahip olunur.
Doktora
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Giriş koşulları 1-Tezli Yüksek Lisans diploması, 2-Lisansüstü giriş sınavından (ALES) gerekli puana sahip olma, (3yıl geçerlilik süresi aranmakta olup “Eşit Ağırlık” alanından en az “55” puan olmalıdır. Yabancı uyruklu öğrenciler için ALES belgesi ve Uluslararası alanda geçerli belgeler (GRE,GMAT vb.) geçerli olup, puan şartı aranmamaktadır.) 3- Yeterli yabancı dil becerisine sahip olma (BUÜDS, YDS, YÖKDİL için en az 55 ve eşdeğer diğer sınavlar olmalıdır. Yabancı uyruklu öğrencilerden (Türkiye’de eğitim görenler hariç) Türkçe bildiklerine dair TÖMER belgesi) Değerlendirme: -ALES %50+ YUK LIS.BAŞ.ORT.%15+ YAB.DİL%15+ MÜLAKAT %20= Adayların değerlendirme sonrası aldıkları ağırlıklı toplam puana göre sıralanır ve en yüksek puanlı adaydan başlanarak kontenjana göre öğrenci alınır. Yabancı Uyruklular için -ALES %50+ LIS.BAŞ.ORT.%25+ MÜLAKAT %25= Adayların değerlendirme sonrası aldıkları ağırlıklı toplam puana göre sıralanır ve en yüksek puanlı adaydan başlanarak kontenjana göre öğrenci alınır.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 100 üzerinden en az 75 ağırlıklı not ortalaması elde eden, doktora yeterlik sınavını en az 75 puanıyla veren ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere Özel Hukuk alanında doktora diploması verilir.
Bursa Uludağ Üniversitesi Özel Hukuk Doktora Programı, sağlam temelleri olan ve çağın gereklerine uygun bir hukuk eğitimi vermeyi amaçlarken, bu eğitim ile öğrencilerinin hukukun üstünlüğü ilkesini benimsemelerini hedefler. Program, Türk hukukunun temel alanlarına ilişkin zorunlu ve seçimlik derslerin yanında müfredatında bulunan medeni hukuk, borçlar hukuku, ticaret hukuku, usul hukuku, milletlerarası özel hukuk ve iş hukuku ve sosyal güvenlik hukukuna ilişkin dersler sayesinde öğrencilerini avukatlık veya hakimliğin yanı sıra özel sektördeki farklı pozisyonlar için de hazırlar. Öğrenciler, bilgilerini genişletme ve derinleştirme ve akademik bir kariyer sürdürme fırsatı kazanırlar.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Özel Hukuk alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve bilime yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme.
|
2.
Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu uzman ve araştırmacılarda olması gereken ileri düzeyde özel hukuk bilgisini değerlendirebilme ve kullanabilme.
|
3.
Özel hukuk mevzuat değişikliklerini etkin şekilde takip edebilmek.
|
4.
Özel hukuk alanında özgün bir konuyu araştırabilme, eleştirel analiz yapabilme ve değerlendirebilme.
|
5.
Özel hukuk alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi hakemli dergilerde yayınlatabilme.
|
6.
Özel hukuk alanında yeni düşünceler geliştirebilme ve liderlik yaparak çözüm üretebilme.
|
7.
Özel hukuk alanında eksiklikleri tespit ederek yeni ve yaratıcı düşünce ve yöntemler geliştirebilme.
|
8.
Özel hukuk alanında bir yabancı dili sözlü ve yazılı olarak kullanabilme ve yabancı literatürden yararlanabilme.
|
9.
Özel hukuk alanındaki uzman kişilerle tartışabilme, özgün görüşlerini savunabilme ve etkili iletişim kurabilme.
|
10.
Özel hukuk alanındaki sorunları inceleyebilme ve bunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanabilme.
|
11.
Özel hukuk alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme.
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Özel Hukuk Doktora Programından mezun olanlar akademisyenlik, avukatlık, noterlik, hâkim/savcılık gibi çeşitli mesleklerde çalışma fırsatı edinirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından Doktora için en az 75 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB ve CB harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, yeterlik sınavını vermek ve tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Adres : Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Görükle Kampusu 16059 Nilüfer/BURSA Telefon: 0 (224) 294 24 23 Fax: 0 (224) 294 24 34
Mail : sosbil@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Özel Hukuk Anabilim Dalında 3 Profesör, 2 Doçent, 10 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere kadrolu 15 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Program dili Türkçedir. Program katılımcıları ister Görükle merkez kampüsteki, isterlerse Gemlik´te Hukuk Fakültesindeki kütüphane, bilgisayar vb. imkânlardan yararlanabilmektedir.
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |