Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Fen Bil. -Otomotiv Doktora Programı
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü 2010 yılında kurulmuş ve 2011 döneminde yüksek lisans ve 2013 yılında Doktora düzeyinde eğitim vermeye başlamıştır. Otomotiv Mühendisliği Bölümü Türkiye´de Otomotiv Mühendisliği alanında öncü olmuş, ilk bölümlerden birisidir. Otomotiv Mühendisliği Bölümünde örgün ve ikinci örgün tezli yüksek lisans programları, lisans mezunlarının başvurabildiği bütünleşik doktora ve yüksek lisans mezunlarının başvurabildiği doktora programı bulunmaktadır. Anabilim dalı bünyesinde Taşıt Tahrik ve Güç Sistemleri, Taşıt Tasarımı, Taşıt Dinamiği ve Kontrolü, Taşıt Transport Sistemleri bilim dalları bulunmaktadır.
2
Verilen Derece
Bu bölüm, yükseköğretimde Otomotiv Mühendisliği Bilim alanında 240 AKTS kredilik sekizinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Otomotiv Mühendisliği Bilim alanında Doktora derecesine sahip olunur.
3
Derecenin Düzeyi
Doktora
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Yüksek lisans diplomasına sahip olunmalıdır. Lisans mezunu adaylar bütünleşik doktora programına başvurabilir. Doktora programına başvuru, yüksek lisans diploması ile doktoranın uyumluğuna bağlıdır. Adaylar, Bursa Uludağ Üniversitesi Senatosunun belirlemiş olduğu lisansüstü giriş sınavından (ALES) gerekli puana sahip olmalıdırlar. Öğrenciler, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Rusça ve Arapça dillerinde, yabancı öğrenciler için İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinde senato tarafından belirlenen en düşük yabancı dil puanını, ÜDS, TOEFL veya Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından kabul edilen eşdeğer bir yabancı dil sınavından almak zorundadırlar. Diğer yabancı dil belgelerinin eşdeğerliliğine BUÜ senatosu karar verir. Yabancı adaylar, TÖMER tarafından verilen Türkçe yeterliliğine ve ALES sınav sonucuna sahip olmalıdırlar veya GRE, GMAT ve uluslararası düzeyde YÖK tarafından kabul edilen diğer sınavlara girmek zorundadırlar.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Anabilim Dalının ya da ilişkili olan diğer anabilim dallarının doktora 2 adet zorunlu ve 6 adet seçmeli dersi başarıyla tamamlayan, 100 üzerinden en az 75 ağırlıklı not ortalaması elde eden, tez semineri veren ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi öğretim üyelerinden oluşan jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere Otomotiv Mühendisliği alanında doktora diploması verilir.
7
Program Profili
Otomotiv Mühendisliği Doktora Programının amacı, uluslararası düzeyde bilgi üreten ve eğitim veren; Otomotiv Mühendisliği eğitimi, bilgi üretimi ve araştırma çalışmaları ile ülkenin sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmasının gerçekleşmesi hedeflerine önemli katkılar sağlayan, Uluslararası ölçütlere uygun ve sürekli gelişimi esas alan, sürekli gelişen ve örnek gösterilen bir program olmaktır. Bu program ile Bursa ile yakın bölgesinin ve Türkiye’nin otomotiv alanında gelişimine destek vermeyi, Türk Otomotiv Endüstrisini daha ileriye götürecek, otomotiv sektörünün gereksinimi olan nitelikli araştırmacının yetişmesine katkıda bulunmayı, otomotiv alanında Ar-Ge çalışmalarının yapılmasına ve Üniversite-Sanayi işbirliğinin geliştirilmesine destek olmayı amaçlanmıştır. Otomotiv Mühendisliği Doktora Programında öğrenciler, toplam 2 adet zorunlu ders ve en az 6 adet seçmeli ders alırlar. Ayrıca uzmanlık alan dersi, seminer, yeterlik sınavı ve tez çalışmaları sorumluluklarını yerine getirirler. Anlaşmalı olan yurtdışındaki üniversitelerde Erasmus kapsamında eğitim alınabilir.
8
Program Yeterlilikleri - TYYÇ - TAY İlişkisi
8.1
Program Yeterlikleri
1. Lisans ve lisansüstü düzeyinde edinilen bilgileri derinleştirerek otomotiv mühendisliği alanında uygulamaya koyabilme.
2. Analiz, sentez, eleştirel değerlendirme yeteneklerini geliştirerek karmaşık problemleri bağımsız olarak çözebilme.
3. Modern tasarım yöntemleri ve araçları kullanarak bir süreci ya da bir sistemi tasarlayabilme.
4. Bilimsel yöntemler kullanarak veri toplayabilme, değerlendirebilme ve yorumlayabilme.
5. Çok disiplinli takımlarda yer alarak farklı alanlardan gelen bilgileri kendi alanıyla bütünleştirerek çözüm yöntemleri belirleyebilme.
6. Bilimsel bilgi birikimini yazılı ve sözlü olarak etkin bir şekilde ifade edebilme, en az bir yabancı dilde iletişim kurabilme.
7. Bilimsel gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileyebilme.
8. Toplumsal, çevresel ve etik değerleri dikkate alarak bilimsel araştırma yürütebilme.
9. Proje planlaması ve zaman yönetimi yapabilme, alternatif çözüm yolları belirleyebilme.
10. Otomotiv Mühendisliği alanında özgün ve bağımsız araştırma yapabilme.
8.2
TYYÇ - Program Yeterliği İlişkisi
Program Yeterliliği TYYÇ-1 BİLGİ (Kuramsal - Uygulamalı) TYYÇ-2 BECERİ (Bilişsel - Uygulamalı) TYYÇ-3 YETKİNLİK (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme) TYYÇ-4 YETKİNLİK (Öğrenme Yetkinliği) TYYÇ-5 YETKİNLİK (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) TYYÇ-6 YETKİNLİK (Alana Özgü Yetkinlik)
1 Lisans ve lisansüstü düzeyinde edinilen bilgileri derinleştirerek otomotiv mühendisliği alanında uygulamaya koyabilme.
2 Analiz, sentez, eleştirel değerlendirme yeteneklerini geliştirerek karmaşık problemleri bağımsız olarak çözebilme.
3 Modern tasarım yöntemleri ve araçları kullanarak bir süreci ya da bir sistemi tasarlayabilme.
4 Bilimsel yöntemler kullanarak veri toplayabilme, değerlendirebilme ve yorumlayabilme.
5 Çok disiplinli takımlarda yer alarak farklı alanlardan gelen bilgileri kendi alanıyla bütünleştirerek çözüm yöntemleri belirleyebilme.
6 Bilimsel bilgi birikimini yazılı ve sözlü olarak etkin bir şekilde ifade edebilme, en az bir yabancı dilde iletişim kurabilme.
7 Bilimsel gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileyebilme.
8 Toplumsal, çevresel ve etik değerleri dikkate alarak bilimsel araştırma yürütebilme.
9 Proje planlaması ve zaman yönetimi yapabilme, alternatif çözüm yolları belirleyebilme.
10 Otomotiv Mühendisliği alanında özgün ve bağımsız araştırma yapabilme.
8.3
PROGRAM YETERLİLİĞİ - TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) İLİŞKİSİ
Program Yeterliliği TAY-1 BİLGİ (Kuramsal - Uygulamalı) TAY-2 BECERİ (Bilişsel - Uygulamalı) TAY-3 YETKİNLİK (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme) TAY-4 YETKİNLİK (Öğrenme Yetkinliği) TAY-5 YETKİNLİK (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) TAY-6 YETKİNLİK (Alana Özgü Yetkinlik)
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Otomotiv Mühendisliği Doktora programından mezun olanlar, ülkemizde ve dünyada Otomotiv ve Yan sanayi firmalarında Araştırma Geliştirme birimlerinde, üniversitelerde akademisyen olarak, devlet veya özel araştırma kurumlarında uzman personel ve yönetici olarak, kendi işlerini kurup uzmanlık alanlarında danışmanlık yaparak istihdam olabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
BUÜ senato kararı ile alınan Önlisans ve Lisans Öğretim Yönetmeliğinin 32.maddesi gereği uygulanır.
12
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler, ‘Dereceye Yönelik Düzenlemeler’ de verilen programda tüm zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla geçmek zorundadırlar (toplam 240 AKTS eşdeğerliliği). Müfredattaki tüm dersleri başarıyla tamamlayanlara Otomotiv Mühendisliği Programında doktora derecesi verilir.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Bölüm Başkanı:
Prof. Dr. Ferruh Öztürk
T:+90 (224) 2942602
Bologna Komisyonu:
Doç. Dr. Rukiye Ertan
T: +90 (224) 294 0653
Dr. Öğr. Üyesi Zeliha K. Kocabıçak
T:+90 (224) 2941992
Arş.Gör. Muhammed Dönmez
T:+90 (224) 275 52 79
Adres:
Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Görükle Kampüsü 16059 BURSA
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Otomotiv Mühendisliği Bölümü 2011 yılında ofisler, derslikler ve laboratuvarlardan oluşan yeni modern binasına taşınmıştır. Binada Konferanslar için özel olarak projelendirilmiş bir Konferans Salonu ve ayrıca Video Konferans olanakları sunan, uzaktan eğitim olanağı sağlayan ayrı bir video konferans salonu da yer almaktadır. Bina otomotiv mühendisliği bölümü öğretim elemanları ve öğrencilerinin eğitim ve araştırma çalışmalarına destek olacak şekilde projelendirilmiştir. Otomotiv Mühendisliği Bölümünde eğitim öğretim ve araştırma çalışmaları dört bilim dalı altında toplanmıştır: Taşıt Tasarım, Taşıt Dinamiği ve Kontrol, Taşıt Tahrik ve Güç Sistemleri, Taşıt Transport Sistemleri dallarında bilgisayar destekli sistemler etkin olarak eğitim ve araştırma çalışmalarında kullanılmaktadır. Derslerde öğrencilerin ödev ve projeleri çalışmalarını bilgisayar sistemleri ile yapmaları istenmektedir. Bilgisayar laboratuvarları yüksek hesaplama özelliklerine sahip modern bilgisayarları içermektedir. Otomotiv Mühendisliği Bölümü´nde 6 Profesör, 3 Doçent, 4 Doktoralı Öğretim Görevlisi ve 10 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Türkiye´de Otomotiv Mühendisliği alanında öncü olmuş, ilk bölümlerden birisidir ve otomotiv alanında eğitim, araştırma ve kamuya yönelik hizmetlerde öncü çalışmalar ile yer almayı görev edinmiş bir bölümdür.
Bölümde eğitim ve araştırma faaliyetleri için kullanılan 7 adet laboratuvar bulunmaktadır. Bu laboratuvarlar aşağıda sıralanmıştır:
1. Taşıt Tekniği Laboratuvarı
2. Taşıt İklimlendirme ve Isıl Konfor Laboratuvarı
3. Motor Laboratuvarı
4. Bilgisayar Laboratuvarı
5. Taşıt Dinamiği ve Kontrolü Laboratuvarı
6. Taşıt Transport Sistemleri Laboratuvarı
7. Uygulamalı Mekanik ve İleri Malzemeler Araştırma Grubu Laboratuvarı
16
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr