Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Süt Bilimi
1 Dersin Adı: Süt Bilimi
2 Dersin Kodu: VBH 6013
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. SERAN TEMELLİ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-posta: seran@uludag.edu.tr
Tel: 02242941260
Adres: Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Görükle
18 Dersin Web Adresi: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Sütün bileşimini oluşturan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineraller, enzimler, gazlar, organik asitler, koruyucu maddelerin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, metabolizmaları, üretim sürecindeki mekanizmaları ile süte bulaşan yabancı maddeler hakkında bilgi kazandırmak
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Sütün oluşumu, bileşimi, beslenmedeki önemi, ülkemizde ve dünyadaki üretim ve tüketimi ile ilgili güncel bilgiler öğrenir, ;
2 Sütün sağılması, toplanması, nakli ve işletmelere alımı ile ilgili bilgiler edinir,;
3 Sütte somatik hücre sayısının önemini öğrenir,;
4 Sütün asitlik, yoğunluk, donma noktası gibi fiziko kimyasal özelliklerini öğrenir,;
5 Süt yağının sınıflandırılması, kimyasal yapı ve özellikleri ile beslenme ve teknolojideki önemini öğrenir,;
6 Süt proteinlerinin sınıflandırılması, kimyasal yapı ve özellikleri ile beslenme ve teknolojideki önemini öğrenir,;
7 Sütün karbonhidratlarının sınıflandırılması, kimyasal yapı ve özellikleri ile beslenme ve teknolojideki önemini öğrenir,;
8 Sütte bulunan enzimlerin kimyasal yapısı, sınıflandırılmaları ile süt tenolojisindeki kullanım olanakları hakkında bilgi edinir,;
9 Vitamin ve minerallerin sınıflandırılmaları ile sütteki miktarlarını etkileyen faktörleri öğrenir,;
10 Süte bulaşan antibiyotik, ilaç kalıntıları gibi yabancı maddeler hakkında bilgi edinir,;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Sütün oluşumu, bileşimi ve beslenmedeki önemi, ülkemizde ve dünyada süt üretim ve tüketimi, sütün miktar ve bileşimini etkileyen faktörler
2 Sütün hijyenik olarak sağılması, toplanması, depolanması, nakli ve işletmeye kabulü
3 Sütün fiziko-kimyasal özellikleri I (renk, tat-koku, asitlik, yoğunluk)
4 Sütün fiziko-kimyasal özellikleri II (donma-kaynama noktası, viskozite, elektrik geçirgenliği, redoks potansiyeli)
5 Süt lipidleri I (sınıflandırılması, süt yağının özellikleri ve kimyasal yapısı)
6 Süt lipidleri II (süt yağ globülleri ve kimyasal reaksiyonları, süt yağının sabitleri)
7 Sütün azotlu maddeleri I (sınıflandırılması, kazeinin özellikleri ve kimyasal yapısı)
8 Sütün azotlu maddeleri II (kazeini pıhtılaştırma yöntemleri, serum proteinlerinin denatürasyonu)
9 Sütün karbonhidratları I (sınıflandırılması, laktozun özellikleri ve kimyasal tepkimeleri)
10 Sütün karbonhidratları II (laktozun fermentasyonu, kullanım alanları)
11 Sütün mineral maddeleri (mineral madde miktarını etkileyen faktörler, beslenmedeki önemleri)
12 Sütteki enzimler (teknoloji açısından önemleri, sınıflandırılmaları, belirlenmeleri)
13 Sütün minör bileşenleri (vitaminler, süt gazları, organik asitler, koruyucu maddeler, somatik hücreler)
14 Süte bulaşan yabancı maddeler (antibiyotikler, temizlik ve dezenfektan maddeler, ilaç kalıntıları)
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Fox, P.F. and McSweeney, P.L.H. Advanced Dairy Chemistry, Volume 1, Third Edition, Part A, Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 2003.
2. Metin, M. Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, Beşinci Baskı, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 2003.
3. Tekinşen, O.C. ve Nizamlıoğlu, M. Süt Kimya, Birinci Basım, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya, 2001.
4. Tekinşen, O.C. ve Tekinşen, K.K. Süt ve Süt Ürünleri, İkinci Baskı, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya, 2005.
5. http:www.gkgm.gov.tr. Türk Gıda Kodeksi. İlgili Yönetmelikler ile Ürün Tebliğleri.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 2 2
Toplam İş Yükü 86
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,87
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 1 5 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1
OK2 4 4 4 4 5 1 2 2 1 3 2 5
OK3 5 3 5 5 4 1 2 2 5 4 3 5
OK4 3 5 5 4 5 1 2 1 5 2 2 1
OK5 3 5 5 4 5 1 2 1 5 2 2 1
OK6 3 5 5 4 5 1 2 1 5 2 2 1
OK7 3 5 5 4 5 1 2 1 5 2 2 1
OK8 3 5 5 4 5 1 2 1 5 2 2 1
OK9 3 5 5 4 5 1 2 1 5 2 2 1
OK10 4 2 5 5 5 2 3 1 5 4 1 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr