1 | Dersin Adı: | Süt Bilimi |
2 | Dersin Kodu: | VBH 6013 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Doktora |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 1 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 1 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | Yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. SERAN TEMELLİ |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Yok |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
e-posta: seran@uludag.edu.tr Tel: 02242941260 Adres: Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Görükle |
18 | Dersin Web Adresi: | http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr |
19 | Dersin Amacı | Sütün bileşimini oluşturan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineraller, enzimler, gazlar, organik asitler, koruyucu maddelerin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, metabolizmaları, üretim sürecindeki mekanizmaları ile süte bulaşan yabancı maddeler hakkında bilgi kazandırmak |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Sütün oluşumu, bileşimi ve beslenmedeki önemi, ülkemizde ve dünyada süt üretim ve tüketimi, sütün miktar ve bileşimini etkileyen faktörler | |
2 | Sütün hijyenik olarak sağılması, toplanması, depolanması, nakli ve işletmeye kabulü | |
3 | Sütün fiziko-kimyasal özellikleri I (renk, tat-koku, asitlik, yoğunluk) | |
4 | Sütün fiziko-kimyasal özellikleri II (donma-kaynama noktası, viskozite, elektrik geçirgenliği, redoks potansiyeli) | |
5 | Süt lipidleri I (sınıflandırılması, süt yağının özellikleri ve kimyasal yapısı) | |
6 | Süt lipidleri II (süt yağ globülleri ve kimyasal reaksiyonları, süt yağının sabitleri) | |
7 | Sütün azotlu maddeleri I (sınıflandırılması, kazeinin özellikleri ve kimyasal yapısı) | |
8 | Sütün azotlu maddeleri II (kazeini pıhtılaştırma yöntemleri, serum proteinlerinin denatürasyonu) | |
9 | Sütün karbonhidratları I (sınıflandırılması, laktozun özellikleri ve kimyasal tepkimeleri) | |
10 | Sütün karbonhidratları II (laktozun fermentasyonu, kullanım alanları) | |
11 | Sütün mineral maddeleri (mineral madde miktarını etkileyen faktörler, beslenmedeki önemleri) | |
12 | Sütteki enzimler (teknoloji açısından önemleri, sınıflandırılmaları, belirlenmeleri) | |
13 | Sütün minör bileşenleri (vitaminler, süt gazları, organik asitler, koruyucu maddeler, somatik hücreler) | |
14 | Süte bulaşan yabancı maddeler (antibiyotikler, temizlik ve dezenfektan maddeler, ilaç kalıntıları) |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1. Fox, P.F. and McSweeney, P.L.H. Advanced Dairy Chemistry, Volume 1, Third Edition, Part A, Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 2003. 2. Metin, M. Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, Beşinci Baskı, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 2003. 3. Tekinşen, O.C. ve Nizamlıoğlu, M. Süt Kimya, Birinci Basım, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya, 2001. 4. Tekinşen, O.C. ve Tekinşen, K.K. Süt ve Süt Ürünleri, İkinci Baskı, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya, 2005. 5. http:www.gkgm.gov.tr. Türk Gıda Kodeksi. İlgili Yönetmelikler ile Ürün Tebliğleri. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 1 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 0 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 100 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 1 | 14 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 0 | 0 | 0 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 2,87 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |