Ders Öğretim Planı
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
1
Dersin Adı:
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
2
Dersin Kodu:
TOTZ234
3
Dersin Türü:
Zorunlu
4
Dersin Seviyesi:
Önlisans
5
Dersin Verildiği Yıl:
2
6
Dersin Verildiği Yarıyıl:
4
7
Dersin AKTS Kredisi:
3
8
Teorik Ders Saati (saat/hafta):
3
9
Uygulama Ders Saati (saat/hafta):
0
10
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta):
0
11
Dersin Önkoşulu
Yok
12
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
13
Dersin Dili:
Türkçe
14
Dersin Veriliş Şekli
Yüz yüze
15
Dersin Koordinatörü:
Öğr.Gör. ŞAHİN MELİH SERENGİL
16
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
Öğr.Gör.Melih SERENGİL
17
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri:
Öğr.Gör.Melih SERENGİL UÜ.SBMYO mserengil@uludag.edu.tr Tel: 2615540/60541
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
1) Yiyecek içecek hizmet işletmelerini detaylı tanıyabilme.
2) Küçük, orta ve büyük kapasiteli yiyecek işletmelerini tanıyabilme aralarındaki farkları tanıyabilme.
3) Yiyecek içecek hizmet işletmelerinin yönetim, planlama ve organizasyon şekillerini kavrayabilme.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Yiyecek içecek işletmelerini kavrayabilme;
2
Yiyecek içecek işletmelerinin yönetim yapısını kavrayabilme;
3
Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapılarını kavrayabilme;
4
Beslenmedeki temel bilgileri kavrayabilme;
5
Menü kavramını kavrayabilme;
6
Mutfak planlaması yapma becerisi kazanabilme;
7
Servis planlaması becerini kazanabilme;
8
Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolünü kavrayabilme;
Hafta
Teori
Uygulama
1
Yiyecek İçecek Endüstrisi ve Yönetimi
2
Yiyecek ve İçecek İşletmeleri
3
Yiyecek İçecek Bölümü ve Organizasyon Yapısı
4
Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Hijyen and Sanitasyon
5
Beslenmenin Önemi
6
Menünün Önemi
7
Servisin Önemi
8
Arasınav ve ders tekrarı
9
Mutfak ve Yiyecek Üretim Plânlaması
10
Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü
11
Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü
12
Konuk ile İlişkiler ve Şikayetler ile İlgilenme
13
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Pazarlaması
14
Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Pazarlama Çalışmaları
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Sökmen, Alptekin (2010) Yiyecekİçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
40
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
3
42
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
2
10
20
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
10
10
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
20
20
Toplam İş Yükü
92
Toplam İş Yükü / 30 saat
3,07
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1
PY2
PY3
PY4
PY5
PY6
PY7
PY8
PY9
PY10
PY11
PY12
OK1
2
0
0
0
0
0
0
2
0
0
0
0
OK2
0
4
0
0
0
0
3
0
2
0
0
0
OK3
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
OK4
0
2
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
OK5
0
2
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
OK6
2
0
0
0
3
0
0
3
2
0
0
2
OK7
0
0
0
0
3
0
0
3
2
0
0
2
OK8
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
2
ÖK: Öğrenme Kazanımları
PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi:
1 Çok Düşük
2 Düşük
3 Orta
4 Yüksek
5 Çok Yüksek