Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
1 Dersin Adı: MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
2 Dersin Kodu: TOTS021
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. BİLGE GÖKIRMAK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: gbilge@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Mutfak tanımı ve çeşitlerini tanımak ve tarihsel gelişimini kavrayabilmek, mutfak hizmetlerinin yönetimini yapabilmek amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Mutfak Tanımı, Çesitleri ve Tarihsel Gelisimini kavrayabilme;
2 Mutfak Hizmetlerinin Yönetimi, Organizasyonu, Görev Tanımları ve Verim, Mutfak Hizmetlerinde Görev Alan Personelin Sınıflandırması ve Özellikler ;
3 Mutfak organizasyonunu öğrenmek;
4 Mutfakta görev alan elemanların özelliklerini ve görevlerini öğrenmek;
5 Hijyen ve gıda güvenlik sistemlerini kavramak;
6 Mönü planlama ve besin maddelerini tanımak;
7 Uluslar arası mutfak standartlarında pişirme usulleri hakkında bilgi sahibi olmak;
8 Mutfak maliyetlerini kavramak;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Mutfağın Tarihsel Gelişimi Mutfak yönetimi ve Organizasyonu(Mutfağın diğer Departmanlarla Olan ilişkileri, Küçük-orta-büyük mutfak organizasyonları
2 Mutfak yönetimi ve Organizasyonu(Mutfağın diğer Departmanlarla Olan ilişkileri, Küçük-orta-büyük mutfak organizasyonları Temel Mutfak Üretim Bilgisi (mutfak Planı, Mutfağın fiziksel özellikleri
3 Mutfak Yönetimi ve Organizasyonu(Mutfak organizasyonlarında görev alan işgörenlerin görev tanımları Mutfakta Temizlik, Sağlık, Hijyen ve Gıda Güvenlik Sistemleri (Hijyen ve Sanitasyon,Araç gereç temizliği ve sağlık, Gıda temizliği ve sağlık
4 Temel Mutfak Üretim Bilgisi (mutfak Planı, Mutfağın fiziksel özellikleri Mutfakta Temizlik, Sağlık, Hijyen ve Gıda Güvenlik Sistemleri (Gıda güvenlik sistemleri; HACCP, GMP
5 Temel Mutfak Üretim Bilgisi(Mutfak malzemeleri, Mutfak ekipman ve aletleri, Mutfak güvenliği Mönü (Mönü planlama, Mönünün takdimi, mönünün içeriği
6 Mutfakta Temizlik, Sağlık, Hijyen ve Gıda Güvenlik Sistemleri (Hijyen ve Sanitasyon,Araç gereç temizliği ve sağlık, Gıda temizliği ve sağlık Yiyecek Üretim Maliyetleri
7 Mutfakta Temizlik, Sağlık, Hijyen ve Gıda Güvenlik Sistemleri (Besin kirliliğne yol açan ve güvenliğini bozan etmenler, Guda zehirlenmesi ve ilk yardım) Uluslar arası Mutfaklarda Kullanılan Temel Pişirme Yöntemle
8 ARA SINAV ve DERS TEKRARI
9 Mutfakta Temizlik, Sağlık, Hijyen ve Gıda Güvenlik Sistemleri (Gıda güvenlik sistemleri; HACCP, GMP
10 Mönü (Mönü planlama, Mönünün takdimi, mönünün içeriği
11 Mönü (klasik mönü, Modern mönü)
12 Yiyecek Üretim Maliyetleri
13 Beslenme, Besin Grupları ve Beslenmenin Önemi
14 Uluslar arası Mutfaklarda Kullanılan Temel Pişirme Yöntemleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Gökdemir, A., “Mutfak Hizmetleri Yönetimi”, Detay yayıncılık, Ankara,2005
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 6 5 30
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 8 8
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 98
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 2 1 1 0 2 4 4 1 0 0 1 5
OK2 2 1 1 0 1 4 3 1 0 0 0 5
OK3 2 1 1 0 1 4 3 1 0 0 0 5
OK4 2 1 1 0 1 4 3 1 0 0 0 5
OK5 1 0 1 0 1 4 3 1 0 0 0 5
OK6 1 0 1 0 1 4 3 1 0 0 0 5
OK7 1 0 1 0 0 3 3 1 0 0 0 5
OK8 1 0 1 0 0 3 3 2 0 0 0 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr