Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
BİTKİ YETİŞTİRME
1 Dersin Adı: BİTKİ YETİŞTİRME
2 Dersin Kodu: TRMZ105
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör.Dr. ARZU MOR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Öğr.Gör.Dr.Yılmaz DORUK
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: yzdoruk@uludag.edu.tr, 02242942374, U.Ü.Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu B Blok-Görükle Kampüsü/Bursa
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin; tarla ve bahçe bitkilerini tanımasını, bunların yetiştiriciliği hakkında temel bilgileri öğrenerek, bu bilgiler ışığında bahçe tesisi ve yetiştiriciliğine başlayabilmelerini sağlamaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Bitki fizyolojisi ve bitki morfolojisi tanımını ve önemini öğrenir;
2 Köklerin uzaması, dallanması ve kök sistemlerinin oluşumunu bilir. Bitki hücresi, doku ve organlarını öğrenir. Bitki iletim sistemini, su ve bitki besin maddesinin alımı ve taşınımını öğrenir. Bitkilerde solunum, terleme, fotosentez faaliyetlerini öğrenir.Büyüme hormonlarının etkilerini bilir. ;
3 Genel çoğaltma tekniklerini bilerek, bunları tür bazında uygulayabilme;
4 Bahçe ve tarla bitkileri türlerinin yetiştiriciliğindeki temel sorunları ortaya koyabilme ve bunları çözebilme;
5 Yıllık bakım işlemlerini yapabilme ve uygulamaya koyabilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Bahçe bitkileri kapsamına giren meyve, sebzelerin tanımı, önemi, sınıflandırılması. Bahçe bitkilerinin kök, gövde, yaprak, çiçek, meyve gibi organlarının morfolojik ve biyolojik özellikleri.
2 Bitki fizyolojisinin ve bitki morfolojisinin tanımı ve önemi, Bitki doku ve organları, Bitkilerde iletim sistemi, Bitkilerde su metabolizması, Bitkilerde su alımı, su kaybı ve bunları etkileyen faktörler, Bitki besin maddelerinin alınması ve taşınması, Bitkilerde terleme, fotosentez, solunum ve bu olayları etkileyen faktörler,
3 Kültürü yapılan sebzelerin Morfolojik özellikleri, Yetiştirilme istekleri, Yetiştirilme şekli , Bakım işleri ve Hasat.( Domates,biber,patlıcan,kavun yetiştiriciliği)
4 Kültürü yapılan sebzelerin Morfolojik özellikleri, Yetiştirilme istekleri, Yetiştirilme şekli , Bakım işleri ve Hasat.(karpuz,hıyar,Kabak , bamya yetiştiriciliği)
5 Endüstri bitkileri yetiştiriciliği( tütün-pamuk)
6 ılıman iklim meyve türleri içine giren yumuşak çekirdekli (elma, armut ) ve sert kabuklu (ceviz, fındık, badem) meyve türlerinin, morfolojik ve fizyolojik karakterleri ekolojik istekleri, üreme biyolojisi ve üretim teknikleri.
7 Yemeklik tane baklagillerin l morfolojik ve fizyolojik özellikleri ile yetiştiriciliği (fasulye,bakla,,bezelye)
8 Ders tekrarı ve arasınav
9 Yem bitkilerinin genel morfolojik ve agronomik özellikleri ile yetiştiriciliği (yonca ,fiğ )
10 Tahılların genel morfolojik ve agronomik özellikleri ile yetiştiriciliği (Buğday)
11 nişasta –şeker ve yağ bitkilerinin genel morfolojik ve agronomik özellikleri ile yetiştiriciliği (Patates,ve şeker pancarı)
12 Arasınav ve Ilıman iklim meyve türleri içine giren sert çekirdekli meyveler (şeftali - kiraz) ile üzümsü meyvelerden çilek gibi meyve türlerinin morfolojik ve fizyolojik karakterleri, ekolojik istekleri, üreme biyolojisi ve üretim teknikleri
13 Subtropik iklim meyveleri ( zeytin yetiştiriciliği )
14 yağ bitkilerinin genel morfolojik ve agronomik özellikleri ile yetiştiriciliği (kanola ve ayçiçeği)
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Algan.,N. 2002.Tarla Bitkileri (Endüstri Bitkileri)E:Ü.Ziraat Fakültesi Bornova-İZMİR, 2002.
2.İncekara,F.1965.Nişasta- Şeker Bitkileri ve Islahı.E.Ü.Ziraat Fakültesi Yayın No:101. Bornova –İzmir.
3.İncekara,F.1972.Yağ Bitkileri ve Islahı. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No:83 Bornova-İZMİR

24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 2 50
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 2 8 16
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 96
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,2
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 3 0 4 2 0 0 0 0 0 0
OK2 5 3 0 4 2 0 0 0 0 0 0
OK3 5 3 0 4 2 0 0 0 0 0 0
OK4 5 3 0 4 2 0 0 0 0 0 0
OK5 5 3 0 4 2 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr