1 |
Dersin Adı: |
BİTKİ YETİŞTİRME |
2 |
Dersin Kodu: |
TRMZ105 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
1 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr.Gör.Dr. ARZU MOR |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Öğr.Gör.Dr.Yılmaz DORUK |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
yzdoruk@uludag.edu.tr, 02242942374, U.Ü.Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu B Blok-Görükle Kampüsü/Bursa |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı öğrencilerin; tarla ve bahçe bitkilerini tanımasını, bunların yetiştiriciliği hakkında temel bilgileri öğrenerek, bu bilgiler ışığında bahçe tesisi ve yetiştiriciliğine başlayabilmelerini sağlamaktır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Bahçe bitkileri kapsamına giren meyve, sebzelerin tanımı, önemi, sınıflandırılması. Bahçe bitkilerinin kök, gövde, yaprak, çiçek, meyve gibi organlarının morfolojik ve biyolojik özellikleri. |
|
2 |
Bitki fizyolojisinin ve bitki morfolojisinin tanımı ve önemi, Bitki doku ve organları, Bitkilerde iletim sistemi, Bitkilerde su metabolizması, Bitkilerde su alımı, su kaybı ve bunları etkileyen faktörler, Bitki besin maddelerinin alınması ve taşınması, Bitkilerde terleme, fotosentez, solunum ve bu olayları etkileyen faktörler, |
|
3 |
Kültürü yapılan sebzelerin Morfolojik özellikleri, Yetiştirilme istekleri, Yetiştirilme şekli , Bakım işleri ve Hasat.( Domates,biber,patlıcan,kavun yetiştiriciliği) |
|
4 |
Kültürü yapılan sebzelerin Morfolojik özellikleri, Yetiştirilme istekleri, Yetiştirilme şekli , Bakım işleri ve Hasat.(karpuz,hıyar,Kabak , bamya yetiştiriciliği) |
|
5 |
Endüstri bitkileri yetiştiriciliği( tütün-pamuk) |
|
6 |
ılıman iklim meyve türleri içine giren yumuşak çekirdekli (elma, armut ) ve sert kabuklu (ceviz, fındık, badem) meyve türlerinin, morfolojik ve fizyolojik karakterleri ekolojik istekleri, üreme biyolojisi ve üretim teknikleri. |
|
7 |
Yemeklik tane baklagillerin l morfolojik ve fizyolojik özellikleri ile yetiştiriciliği (fasulye,bakla,,bezelye) |
|
8 |
Ders tekrarı ve arasınav |
|
9 |
Yem bitkilerinin genel morfolojik ve agronomik özellikleri ile yetiştiriciliği (yonca ,fiğ ) |
|
10 |
Tahılların genel morfolojik ve agronomik özellikleri ile yetiştiriciliği (Buğday) |
|
11 |
nişasta –şeker ve yağ bitkilerinin genel morfolojik ve agronomik özellikleri ile yetiştiriciliği (Patates,ve şeker pancarı) |
|
12 |
Arasınav ve Ilıman iklim meyve türleri içine giren sert çekirdekli meyveler (şeftali - kiraz) ile üzümsü meyvelerden çilek gibi meyve türlerinin morfolojik ve fizyolojik karakterleri, ekolojik istekleri, üreme biyolojisi ve üretim teknikleri |
|
13 |
Subtropik iklim meyveleri ( zeytin yetiştiriciliği ) |
|
14 |
yağ bitkilerinin genel morfolojik ve agronomik özellikleri ile yetiştiriciliği (kanola ve ayçiçeği) |
|