1 | Dersin Adı: | İYİ TARIM UYGULAMALARI |
2 | Dersin Kodu: | BAH3128PDS |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 3 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 6 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Doç.Dr. NURAY AKBUDAK |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Dr.Öğrt.Üyesi Sevinç Başay |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Doç. Dr. Nuray Akbudak E-posta: nakbudak@uludag.edu.tr Telefon: 0 224 2941486 Adres: Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Görükle Kampüsü, 16059 Nilüfer, Bursa |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Öğrencilerin, çevre, insan ve hayvan sağlığını gözeterek, doğal kaynakları koruyarak, gıda güvenliği, izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik bilinci ile gerçekleştirilecek tarımsal üretim için gerekli iyi tarım uygulamaları ile ilgili temel bilgileri kavrayabilmeleri, uygun yöntemleri tavsiye edebilme ve uygulayabilmelerini sağlamaktır. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Doğal kaynaklar, toprak-bitki ve çevre ilişkileri, korunması | |
2 | İyi tarım uygulamalarının çıkış nedeni ve tarihi | |
3 | Gıda Güvenliği, sürdürülebilirlik ve izlenebilirlik kavramları | |
4 | Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları ve kapsamı | |
5 | İyi Tarım Uygulamalarında Kontrol ve Sertifikasyon Süreci | |
6 | Bitkisel Üretimde Kontrol Noktaları ve Uygunluk Kriterleri | |
7 | Bitki Koruma açısından İyi Tarım Uygulamaları | |
8 | İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği | |
9 | Dünyada Konvansiyonel ve iyi tarım uygulamaları | |
10 | Dünyada Kullanılan koruma standartları | |
11 | Global Gap | |
12 | Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14001) | |
13 | İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS 18001) | |
14 | İyi Tarım Uygulamaları sonrası pazarlama |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Anonim. 2012. Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kontrolör Eğitimi Kurs Notları. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara. Duman, İ. ve Bozokalfa M.K. 2009. Sebze Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları. Basım Yayım Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti., Yenişehir, İzmir. 236 s. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi Web Sitesi (www.tarim.gov.tr) GLOBALG.A.P. Resmi Web Sitesi (www.globalgap.org) Gül, A. 2005. Bahçe Bitkileri Tarımında Çevre Dostu Üretim Teknikleri. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, Bornova, İzmir. 140 s. Durmuşoğlu, E. & N. Tosun, İyi Tarım Uygulamaları. E.Ü.Z.F. Bitki Koruma Bölümü, Bornova-İzmir, 120 s, 2011. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 12 | 2 | 24 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 2 | 2 |
Diğer | 2 | 20 | 40 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 96 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 3,2 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | |
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |