Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
İYİ TARIM UYGULAMALARI
1 Dersin Adı: İYİ TARIM UYGULAMALARI
2 Dersin Kodu: BAH3128PDS
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 6
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. NURAY AKBUDAK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
Dr.Öğrt.Üyesi Sevinç Başay
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Doç. Dr. Nuray Akbudak
E-posta: nakbudak@uludag.edu.tr
Telefon: 0 224 2941486
Adres: Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Görükle Kampüsü, 16059 Nilüfer, Bursa
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Öğrencilerin, çevre, insan ve hayvan sağlığını gözeterek, doğal kaynakları koruyarak, gıda güvenliği, izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik bilinci ile gerçekleştirilecek tarımsal üretim için gerekli iyi tarım uygulamaları ile ilgili temel bilgileri kavrayabilmeleri, uygun yöntemleri tavsiye edebilme ve uygulayabilmelerini sağlamaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 İyi Tarım Uygulamaları kapsamında temel bilgileri kazanma;
2 Sürdürülebilir tarım kavramını anlama;
3 İyi Tarım Uygulamalarında sertifikasyon sürecini öğrenme;
4 İyi Tarım Uygulamalarında karar ve destek sistemlerini öğrenme;
5 İyi Tarım Uygulamaları ile ilgili rapor yada proje düzenleyebilme ve bunları değerlendirebilme;
6 İyi Tarım Uygulamalarının kontrol sistemini öğrenme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Doğal kaynaklar, toprak-bitki ve çevre ilişkileri, korunması
2 İyi tarım uygulamalarının çıkış nedeni ve tarihi
3 Gıda Güvenliği, sürdürülebilirlik ve izlenebilirlik kavramları
4 Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları ve kapsamı
5 İyi Tarım Uygulamalarında Kontrol ve Sertifikasyon Süreci
6 Bitkisel Üretimde Kontrol Noktaları ve Uygunluk Kriterleri
7 Bitki Koruma açısından İyi Tarım Uygulamaları
8 İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği
9 Dünyada Konvansiyonel ve iyi tarım uygulamaları
10 Dünyada Kullanılan koruma standartları
11 Global Gap
12 Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14001)
13 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS 18001)
14 İyi Tarım Uygulamaları sonrası pazarlama
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Anonim. 2012. Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları
Kontrolör Eğitimi Kurs Notları. Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı, Ankara.
Duman, İ. ve Bozokalfa M.K. 2009. Sebze Yetiştiriciliğinde
İyi Tarım Uygulamaları. Basım Yayım Matbaacılık San.
Tic. Ltd. Şti., Yenişehir, İzmir. 236 s.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi Web Sitesi
(www.tarim.gov.tr)
GLOBALG.A.P. Resmi Web Sitesi (www.globalgap.org)
Gül, A. 2005. Bahçe Bitkileri Tarımında Çevre Dostu Üretim
Teknikleri. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, Bornova,
İzmir. 140 s.
Durmuşoğlu, E. & N. Tosun, İyi Tarım Uygulamaları. E.Ü.Z.F. Bitki Koruma Bölümü, Bornova-İzmir, 120 s, 2011.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 12 2 24
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 2 2
Diğer 2 20 40
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 2 2
Toplam İş Yükü 96
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,2
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr