1 |
Dersin Adı: |
Üzümsü Meyveler |
2 |
Dersin Kodu: |
BAH3111PDS |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
3 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
5 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. ERDOĞAN BARUT |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Prof.Dr. Cihat Türkben |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
ebarut@uludag.edu.tr +90 224 2941473 Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, 16059 Görükle, Nilüfer-BURSA |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Dersin amacı, üzümsü meyvelerin tanıtımını yaparak öğrencilere çilek, ahududu, böğürtlen, incir, frenk üzümü, bektaşi üzümü ve yaban mersini vd. diğer üzümsü meyvelerin; dünya ve ülkemizdeki üretimleri, sistematikteki yerleri, morfolojik, fizyolojik, biyolojik özellikleri, toprak ve iklim istekleri, çoğaltılmaları, bahçe tesisi, kültürel işlemler, pazarlanması konularında öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
21 |
Ders Öğrenme Kazanımları |
1 |
Dersi alan öğrenciler çilek, ahududu, böğürtlen, incir, frenk üzümü, bektaşi üzümü ve yaban mersini vd. diğer üzümsü meyveleri ve bunlara ait çeşitlerin çoğunu tanıyabilmektedirler.;
|
2 |
Çilek, ahududu, böğürtlen, incir, frenk üzümü, bektaşi üzümü ve yaban mersini vd. diğer üzümsü meyveleri üretecek ve yetiştirecek düzeye ulaşmaktadırlar. ;
|
3 |
Çilek, ahududu, böğürtlen, incir, frenk üzümü, bektaşi üzümü ve yaban mersini vd. diğer üzümsü meyvelerin fide ve fidanlarının üretiminde karşılaşabilecekleri sorunlara çözüm üretmeleri mümkün olmaktadır.;
|
4 |
Çilek, ahududu, böğürtlen, incir, frenk üzümü, bektaşi üzümü ve yaban mersini vd. diğer üzümsü meyvelerle bahçe tesis edebilmektedirler.;
|
5 |
Çilek, ahududu, böğürtlen, incir, frenk üzümü, bektaşi üzümü ve yaban mersini vd. diğer üzümsü meyveleri budayabilmektedirler.;
|
6 |
Çilek, ahududu, böğürtlen, incir, frenk üzümü, bektaşi üzümü ve yaban mersini vd. diğer üzümsü meyvelerin doğru hasat zamanını belirleyebilmektedirler.;
|
7 |
Çilek, ahududu, böğürtlen, incir, frenk üzümü, bektaşi üzümü ve yaban mersini vd. diğer üzümsü meyveleri pazara hazırlayabilmektedirler.;
|
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Üzümsü meyvelerin tarihçesi ve önemi |
Üzümsü meyveleri görsel olarak tanımak |
2 |
Çilek’in kültür tarihi, dünya ve Türkiye’deki üretimleri, sistematiği, , morfolojisi ve biyolojisi, çilek çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri. |
Çilek bitkisi ve meyvesinin arazide incelenmesi |
3 |
Çilek yertiştiriciliğinin teknik özellikleri, çoğaltım yöntemleri, çilek bahçesi tesisi, çilek bahçesinin bakımı, hasat ve pazarlama |
Frigo fide ürtimi ve çilek bahçesi tesisi |
4 |
Ahududu yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, ahududu çeşitleri ve özellikleri. |
Ahududu bitkisi ve meyvesinin arazide incelenmesi |
5 |
Ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, ahududu bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, ahududu bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama |
Ahududu üretim bahçelerine gezi (terbiye sistemleri ve budama) |
6 |
Böğürtlen yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, böğürtlen çeşitleri ve özellikleri, |
Böğürtlen bitkisi ve meyvesinin arazide incelenmesi |
7 |
Ders tekrarı ve Ara sınav |
Örtü altında ve açıkta yetiştirilen çileklerde fenolojik ve pomolojik gözlemler |
8 |
Ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, böğürtlen bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, böğürtlen bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama. |
Böğürtlen üretim bahçelerine gezi (terbiye sistemleri ve budama) |
9 |
İncir yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, incir çeşitleri ve özellikleri. |
Bursa yöresinde yetiştirilen Bursa Siyahı incir çeşidi üretim bahçelerine gezi |
10 |
Ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, incir bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, incir bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama. |
Bursa yöresinde yetiştirilen Bursa Siyahı incir çeşidi ihracatı yapan özel bir fima ziyareti |
11 |
Frenk üzümü yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, frenk üzümü çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, frenk üzümü bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, frenk üzümü bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama |
Frenk üzümü üretim bahçelerine gezi (Frenk üzümü bitkisi ve meyvesinin ve terbiye sistemleri ve budama şekillerinin arazide incelenmesi) |
12 |
Bektaşi üzümü yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, bektaşi üzümü çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, bektaşi üzümü bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, bektaşi üzümü bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama. |
Bektaşiüzümü üretim bahçelerine gezi (Bektaşiüzümü bitkisi ve meyvesinin ve terbiye sistemleri ve budama şekillerinin arazide incelenmesi) |
13 |
Yaban mersini yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, Yaban mersini çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, Yaban mersini bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, Yaban mersini bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama. |
Uludağ’da doğal koşullarda yetişen Yaban mersini bitkisinin yerinde incelenmesi için gezi |
14 |
Diğer üzümsü meyveler (Kuşburnu, Dut, yabani iğde vb.) |
Kuşburnu, Dut, yabani iğde vb. diğer üzümsü meyveleri görsel olarak arazide tanıtmak |