Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
HAYVANCILIK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ ve İŞLETME EKONOMİSİ
1 Dersin Adı: HAYVANCILIK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ ve İŞLETME EKONOMİSİ
2 Dersin Kodu: VZT 6003
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Metin Petek
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Bursa
petek@uludag.edu.tr, +90 224 2941352
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Etkin bir hayvancılık işletmeleri yönetimine ışık tutacak hayvancılık politikaları ve ekonomik verimliliği etkileyen faktörler hakkında bilgilendirmek.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Temel ekonomik tanımları öğrenir;
2 Ekonomik verimliliği etkileyen politikaları yorumlayabilir;
3 Maliyeti azaltma ve verimliliği artırma ile ilgili sorunları çözümleyebilir;
4 Pazarlama ve pazarlama sistemlerini bilir;
5 Uluslar arası ticaret kurallarını bilir ve yorumlar;
6 Hastalıklar ve ekonomik verimlilik arasındaki ilişkinin farkına varır.;
7 Hayvansal üretimde ekonomik verimliliği etkileyen faktörleri bilir.;
8 Hayvansal üretimde sorunlar ve çözümleri hakkında yorum yapabilir;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dünyada ve Türkiye’ de hayvansal üretim hakkında genel bilgiler
2 Bazı temel ekonomik kavramlar
3 Bazı temel ekonomik kavramlar
4 Ekonomik Verimlilik Politikaları
5 Verimlilik artırma ve maliyet azaltma teknikleri, azalan verimler kanunu, ikame ilkeleri, ortalama maliyet ilkesi
6 Pazarlama ve pazarlama sistemleri
7 Süt, yumurta, beyaz ve kırmızı ette pazarlama modelleri
8 Hayvansal üretimde uluslar arası ticaret, problemler ve çözüm yolları
9 Hayvansal üretim ile ilgili girdi ve desteklemeler, uluslar arası ilişkiler ve Avrupa Birliği’ ne uyum, Ortak Tarım Politikası
10 İşletme analizi, envanter, değerleme, amortisman, amortisman hesaplama yöntemleri, işletmelerde bütçeleme yöntemler
11 İşletmelerde maliyet unsurları, sermaye yapısı ve yıllık faaliyet sonuçlarına dayanan analizler
12 İşletmelerde maliyet unsurları, sermaye yapısı ve yıllık faaliyet sonuçlarına dayanan analizler
13 Süt, et ve yumurta üretiminde verimliliği etkileyen faktörler
14 Türkiye hayvancılığının üretim maliyetleri ve pazarlama ile ilgili sorunları ve çözüm yolları, hayvancılık organizasyonları, üretici örgütleri, mesleki örgütler, sanayi ve ticaret örgütleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Petek M (2011) Temel Zootekni. AÖF Ders Kitabı.
Petek M : Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ders Notları, 2011 (Basılmamış).
Taub H (1999) Effective Management and Business Strategy. Mashav Course Note, Shafeim, Israel.
Tuncel E (1988) Hayvancılık Organizasyonları ve Projelendirme. Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları, No:32, Bursa.
Erkuş A, Demirci R (1985) Tarımsal işletmecilik ve Planlama. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın NO.944, A.Ü. Basımevi, Ankara.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 15 0
Projeler 3 10 30
Arazi Çalışmaları 3 5 15
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 2 2 4
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 15 15
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 30 saat 4
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 3 3 2 2 1 1 1 1 5 4 1
OK2 5 4 3 2 2 2 1 2 1 5 5 2
OK3 5 3 3 2 2 2 1 1 1 5 4 1
OK4 5 3 3 2 2 1 1 1 1 5 5 2
OK5 5 4 3 2 1 1 1 2 1 5 4 2
OK6 5 3 3 2 2 2 1 1 1 4 4 1
OK7 5 3 3 2 2 2 1 1 1 5 5 2
OK8 5 3 3 3 2 2 1 2 1 5 4 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr