Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
KABUKLU ve EKLEM BACAKLILAR HASTALIKLARI
1 Dersin Adı: KABUKLU ve EKLEM BACAKLILAR HASTALIKLARI
2 Dersin Kodu: VSH 6018
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Soner Altun
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Soner ALTUN
Veteriner / Klinik Öncesi Bilimler / Su Ürünleri Hastalıkları
18 Dersin Web Adresi: http://veteriner.uludag.edu.tr/index.html
19 Dersin Amacı Öğrencilere su ürünleri yetiştiriciliğinin temel prensipleri konusunda bilgi verilerek, öğrencilerin yetiştiriciliği yapılan balıkların bakteriyel, viral, fungal, paraziter ve neoplastik hastalıkları, nutrisyonel ve metabolik bozuklukları ve toksikasyonlarında etiyoloji, epizootiyoloji, patojenez, laboratuvar teşhisi ile koruma ve kontrolü konularında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Balık ve diğer su ürünlerinin paraziter hastalıklarını öğrenir, bu hastalıklarda teşhis koyma, tedavi ve profilaksi konularında bilgi edinir ;
2 Balık ve diğer su ürünlerinin bakteriyel, viral ve fungal hastalıklarını öğrenir. Bu hastalıkların laboratuvar teşhisleri, tedavileri ve profilaksileri hakkında bilgi edinir ;
3 Balık ve diğer su ürünlerinin enfeksiyöz, nutrisyonel,metabolik, toksik ve neoplastik hastalıklarında etiyoloji, patojenez, makroskobik ve mikroskobik teşhis konularında bilgi edinir ;
4 Bu hastalıklara ait lezyonları tanımlar; sözlü ve yazılı olarak ifade edebilir ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri canlılarının(Gökkuşağı alabalığı, Çipura, Levrek, Karides, Midye, İstiridye,Kerevit ve İstakoz) temel biyolojik ve fizyolojik özellikleri
2 Gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinin temel prensipleri, Çipura balığı yetiştiriciliğinin temel prensipleri, Levrek balığı yetiştiriciliğinin temel prensipleri
3 Karides, Midye, İstiridye,Kerevit ve İstakoz yetiştiriciliğinin temel prensipleri
4 Balık hastalıklarında sistematik muayene yöntemleri, a)Balıkların canlı muayeneleri, b)Balıkların postmortem muayeneleri, c)Balıkların dış muayeneleri, d) Balıkların iç organlarınnın muayeneleri
5 Balık hastalıklarının tanısında laboratuvara hasta balık örneklerinin ve hastalıklı doku örneklerinin gönderilmesi
6 Bakteriyel balık hastalıklarının; furunkulozis, , kolumnaris hastalığı, pedunkul hastalığı (soğuk su hastalığı), bakteriyel solungaç hastalığı, bakteriyel yüzgeç hastalığında etiyoloji, epizootiyoloji, patogenezis, klinik ve otopsi bulguları, mikrobiyolojik teşhis, sağaltım, koruma ve kontrol
7 Bakteriyel hastalıklar; bakteriyel böbrek hastalığı ,bakteriyel hemorajik septisemi, vibriosis, tüberkülozis, , enterik kızılağız hastalığı, streptokokkozis, pastörellozisde etiyoloji, epizootiyoloji, patogenezis, klinik ve otopsi bulguları, mikrobiyolojik teşhis, sağaltım, koruma ve kontrol
8 Bakteriyel hastalıklar,enterik kızılağız hastalığı, streptokokkozis,laktokokkozis etiyoloji, epizootiyoloji, patogenezis, klinik ve otopsi bulguları, mikrobiyolojik teşhis, sağaltım, koruma ve kontrol
9 Viral hastalıklar ; viral hemorajik septisemi, infeksiyöz pankreatik nekrozis, infeksiyöz hematopoetik nekrozis, sazanların ilkbahar viremisinde etiyoloji, epizootiyoloji, mikrobiyolojik tanı, koruma ve kontrol Viral hastalıklar ; infeksiyöz salmon anemisi, yüzme kesesi yangısı, turna balığı kızıl hastalığı, kanal yayın balığı hastalığı, lenfokistis hastalığı, karnabahar hastalığı ve çiçekte etiyoloji, epizootiyoloji, mikrobiyolojik teşhis, koruma ve kontrol
10 Viral hastalıklar ; infeksiyöz salmon anemisi, yüzme kesesi yangısı, turna balığı kızıl hastalığı, kanal yayın balığı hastalığı, lenfokistis hastalığı, karnabahar hastalığı ve çiçekte etiyoloji, epizootiyoloji, mikrobiyolojik teşhis, koruma ve kontrol
11 Mantar hastalıkları ; saprolegniazis, ihtiyosporidiozis, branşiomikozis, streptomikozis, kerevit vebasında patogenezis, klinik ve otopsi bulguları,korunma ve tedavisi, balıklarda görülen nutrisyonel, toksik ve bazı nonenfeksiyöz hastalıklar
12 Tatlı ve tuzlu su balıklarında görülen protozoa kaynaklı enfeksiyonlar
13 Tatlı ve tuzlu su balıklarında görülen Plathelmintes ve Nemathelmintes kökenli hastalıklar
14 Kabuklu ve eklem bacaklılarda protozoa, plathelmintes ve nemathelmintes'lerin sebep olduğu önemli enfeksiyonlar
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Woo P.T.K., Bruno D.W.: Fish Diseases and Disorders, Vol. 3, Viral, Bacterial and Fungal Infections, , CABI Publishing, UK, 1999
2. Buller, N.B : .Bacteria from Fish and Other Aquatic Animals , CABI Publishing, UK, 2004
3. Arda M., Seçer S., Sarıeyyüboğlu M.: Balık Hastalıkları, Medisan Yayın. No: 61; Ankara, 2005
4. Pike A.W., Lewis J.W. : Parasitic Diseases of Fish, , Samara Publishing Ltd., 1994
5. Roberts R.J. : Fish Pathology, W.B. Saunders Harcourt Publishers Ltd., London, 2001
6. Erer , H. : Balık Hastalıkları , Selçuk Üniversitesi Basım Evi, Konya, 2002
7.Düzel S. Paraziter Balık Hastalıkları. Mersin Üniv. Yayınları, 2002
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 1 10
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 5 4 4 3 4 2 1 3 3 4 2
OK2 4 5 4 3 4 3 2 3 2 5 2 4
OK3 3 4 5 3 4 5 2 5 4 4 2 4
OK4 4 4 4 3 4 3 5 4 5 4 4 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr