Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
TARIM VE GIDA İŞLETMELERİNİN MARKALAŞMA ve MARKA YÖNETİMİ
1 Dersin Adı: TARIM VE GIDA İŞLETMELERİNİN MARKALAŞMA ve MARKA YÖNETİMİ
2 Dersin Kodu: TRE5409
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 7,5
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. SERTAÇ DOKUZLU
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: sdokuzlu@uludag.edu.tr
(224) 2941592
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Tarım ve Gıda Sektöründe markalaşmanın temel prensiplerini ve marka yönetimini öğretmek
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci marka kavramını ve markalaşma sürecini öğrenir;
2 Marka, slogan ve logo geliştirme kavramlarını öğrenir;
3 Yönetim becerilerini artırır;
4 Tarım ve tarıma dayalı sanayi işletmelerinde markalaşma yoluyla daha etkin bir yönetim sağlar;
5 Markalaşma projeleri üretme kabiliyeti kazanır;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Pazarlama kavramı, günümüz pazarlama anlayışı, pazarlamanın temel ilkeleri
2 Pazarlama karması, 4P, 7P ve 7C
3 Markanın tarihsel gelişimi ve süreci, marka ve ürün karşılaştırması
4 Markanın amacı, işlevi, yapısı, özellikleri ve yararları
5 Markalaşmaya etki eden faktörler, başarılı marka oluşturmanın temel kuralları
6 Marka türleri ve marka değerlemesi
7 Marka kişiliği, imajı, sadakati
8 Marka konumlandırma ve konumlandırma çalışmaları
9 Markalaşma süreci, marka unsurlarının seçimi; marka adı, logo, semboller, slogan, hikaye
10 Marka stratejileri; çoklu ve tekli markalar, aile markası, marka genişletme
11 Marka yönetiminin önemi, amaçları ve yönetim süreci
12 Marka durum analizi, planlama ve performans değerlendirme
13 Marka yönetim modelleri
14 Kurumsal kimlik oluşturma ve marka ilişkileri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Ders itabı: Yok, Diğer Kaynaklar:
Altay Ayhan, 2016, Yaşamdan Örneklerle Yedi Adımda Markalaşma, Brand Management, Aura Kitapları, İstanbul.
Byron Sharp, 2010, Markalar Nasıl Büyür, Sinpaş GYO Kitapları, İstanbul.
David Aaker, 2014, Markalama, Başarıya Ulaştıran 20 Temel İlke, MediaCat Yayınları, İstanbul.
Ayla Okay,2012, Kurum Kimliği, Derin Yayınları, İstanbul.
Bill Chiaravalle ve Barbara Findlay Schenck, 2007, Markalaşma, Doğan Kitap Yayınları, İstanbul.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 40
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 2 35 35
Projeler 1 20 20
Arazi Çalışmaları 1 5 5
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 174
Toplam İş Yükü / 30 saat 5,8
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 4 1 5 5 5 4 4 2 3 5 2 2
OK2 4 1 4 3 3 4 5 1 4 3 2 5
OK3 3 1 1 4 5 2 4 1 5 5 2 3
OK4 3 1 1 5 5 5 4 2 3 3 2 2
OK5 3 1 3 4 4 4 5 2 3 3 4 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr