Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
YEM BİLGİSİ ve HAYVAN BESLEME
1 Dersin Adı: YEM BİLGİSİ ve HAYVAN BESLEME
2 Dersin Kodu: VET2020
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 4
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu VET 1009 Fizyoloji I, VET 1008 Biyokimya I
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. HAKAN BİRİCİK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof.Dr.İ.İ TÜRKMEN, Prof.Dr.H.BİRİCİK, Doç.Dr. G.DENİZ, Doç.Dr. Ş.Ş. CENGİZ, Doç.Dr. H. GENÇOĞLU, Doç.Dr. Derya YEŞİLBAĞ, Yard.Doç.Dr. Çağdaş KARA
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: meren@uludag.edu.tr , +902242941362, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Görükle Kampüsü, Nilüfer-Bursa/Türkiye
18 Dersin Web Adresi: http://veteriner.uludag.edu.tr/bolumler/ZooHayBes/haybes.html
19 Dersin Amacı Kaba ve konsantre yemlerin kullanımı, işlenmesi ve hazırlanması ile hayvan türlerine göre hayvan beslemenin temel kurallarının öğretilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, yaygın görülen beslenem hastalıkları hakkında temel bilgiler verilir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Yem maddelerini ve yem değerlendirme sistemlerini öğrenir ve hayvan beslenmesindeki önemini kavrar ;
2 Sığır beslenmesinin temel prensiplerini öğrenir ve önemini kavrar ;
3 Koyun ve keçi beslenmesinin temel prensiplerini öğrenir ve önemini kavrar ;
4 Tavuk, hindi ve bıldırcın, beslenmesinin temel prensiplerini öğrenir ve önemini kavrar ;
5 At beslenmesinin temel prensiplerini öğrenir ve önemini kavrar ;
6 Köpek ve kedi beslenmesinin temel prensiplerini öğrenir ve önemini kavrar ;
7 Domuz beslenmesinin temel prensiplerini öğrenir ve önemini kavrar;
8 Rodentler ve bazı egzotik hayvanların beslenmelerinde temel prensipleri öğrenir ve önemini kavrar ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Yem bilgisine giriş, yemin tanımı, yemlerin sınıflandırılması, yemlerin içerdiği besin maddeleri ve hayvan türlerine göre sindirimi Yemlerin tanıtılması, kaba yemler, yeşil yemler, çayır ve mera yemleri, konsantre yemler
2 Yem değerlendirme sistemleri, yemlerin sindirilebilirliğini etkileyen faktörler, yemlerin besleyici ve besin maddesi değerini etkileyen faktörler, enerjinin ölçümü, proteinlerin değerlendirilmesi Yemlerin laboratuar şartlarında fiziksel ve kimyasal olarak değerlendirilmesi
3 Kaba yemler, kaba yemlerin genel özellikleri, sulu kaba yemler (yeşil yemler, silaj yemleri, çayır ve mera yemleri, kuru kaba yemler ( kuru otlar, samanlar), mera kalitesini etkileyen faktörler, mera bakımı Yemlerin laboratuvar şartlarında fiziksel ve kimyasal olarak değerlendirilmesi (devam)
4 Konsantre yemler, enerji yemleri, enerji yemlerinin genel özellikleri, tahıllar, yağlar, bitkisel ve hayvansal kökenli protein yemleri, protein yemlerinin genel özellikleri Yem maddelerinin sindirilebilirliğini ölçmeye yarayan tekniklerin gösterilmesi
5 Buzağı ve düve beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri, 0-2 ve 3-5 aylık buzağıların beslenmesi, 6-12 aylık ve 12 aylık yaştan doğuma kadarki düvelerin beslenmesi Yem maddelerinin sindirilebilirliğini ölçmeye yarayan tekniklerin gösterilmesi (devam)
6 Laktasyondaki ve kurudaki ineklerin beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri, laktasyondaki ve kurudaki ineklerin dönemlere göre beslenmeleri Buzağı ve düve besleme ve yemleme uygulaması
7 Besi sığırları ile koyun ve keçi beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri, kuzuların (damızlık ve besi) beslenmesi, gebe ve laktasyondaki koyunlar ile koçların beslenmesi, oğlakların (damızlık ve besi), gebe ve sağmal keçiler ile tekelerin beslenmesi Sağmal ve kurudaki inek besleme ve yemleme uygulaması
8 Tavuk, hindi ve bıldırcın yemlerinin yapımında kullanılan yem hammaddeleri hakkında kısa bilgilendirme, etlik piliçlerin besin maddesi ve enerji gereksinimleri ile fizyolojik dönemlere göre beslenmeleri Besi sığırı besleme ve yemleme uygulaması
9 Yumurta tavuklarının besin maddesi ve enerji gereksinimleri ile civciv, piliç, yarka, yumurtlama öncesi ve yumurtlama dönemlerindeki beslenmelerine ait temel bilgiler Koyun ve keçi besleme ve yemleme uygulaması
10 Hindi ve bıldırcınların besin maddesi gereksinimleri ile fizyolojik dönemlere göre beslenmelerinde temel bilgiler, yem ve yemleme uygulamalarındaki türlere özgü farklılıklar Etlik piliç besleme ve yemleme uygulaması
11 Atların beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri, kısrakların beslenmesi, bir yaşlı tayların beslenmesi, iki yaşlı tayların beslenmesi, spor atlarının beslenmesi Yumurta tavuğu besleme ve yemleme uygulaması; bıldırcın besleme uygulaması
12 Köpek ve kedilerin beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri ve beslenmelerinde kullanılan gıdalar, ticari köpek ve kedi yemleri, köpek ve kedilerin fizyolojik dönemlere göre beslenmeleri At besleme ve yemleme uygulaması
13 Domuzların beslenmesinde temel prensipler, besin maddesi gereksinimleri, domuzların gebelik ve laktasyon döneminde beslenmesi, yavru ve büyüme dönemindeki domuzların beslenmesi Köpek besleme uygulaması
14 Rodentlerin ve egzotik hayvanların türlerine göre (hamster, fare,kobay, tavşan, su kaplumbağası, kafes kuşları ve süs balıkları) temel beslenme prensipleri, türlerin beslenmesinde kullanılan yem maddeleri Domuz besleme uygulaması
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Yemler, yem hijyeni ve teknolojisi (Düzeltilmiş 2. baskı). Ergun, A., Tuncer, D. S., Çolpan, İ., Yalçın,S., Yıldız, G., Küçükersan, K., Küçükersan, S. Sehu, A.; Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2004.
2. Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Temel Prensipler. Ed.Yavuz, H.M., Hilal yayınevi, İstanbul, 2001.
3. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları (Geliştirilmiş 2. baskı). Ed. Ergün, A., Tuncer, Ş.D.;Pozitif Matbaacılık, Ankara,2004. 4. Çiftlik Hayvanlarında Beslenme Hastalıkları. Umucalılar, H.D., Gülşen, N. SÜ Basımevi, Konya, 2005.
5. National Research Council. Nutrients Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC, 2001.
6. Livestock Feeds and Feeding (Fifth Edition). Kellerns, R.O., Church, D.C. Prentice Hall, New Jersey, 2002.
7. Tables of Composition and Nutritional Value of Feed Materials. Ed. Sauvant, D., Perez, J.M., Tran, G. INRA Editions, Wageningen Academic Publishers, 2004.
8. Animal Feeds, Feeding And Nutrition and Ration Evaluation. Tisch, D. Thomson Learning, 2005.
9. Nitrogen and Phosphorus Nutrition in Cattle. Hristov, A.A., Pfeffer, E. CABI Publishing, 2005.
10. National Research Council. Nutrient Requirement of Small Ruminants. National Academy Press, Washington, DC, 2007.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 1 10
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 4 56
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 28 28
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 40 40
Toplam İş Yükü 208
Toplam İş Yükü / 30 saat 6
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK2 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK3 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK4 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK5 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK6 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK7 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK8 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr