Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Et ve Et Ürünleri Analizleri
1 Dersin Adı: Et ve Et Ürünleri Analizleri
2 Dersin Kodu: VBH 5013
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ŞAHSENE ANAR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Mail: anar@uludag.edu.tr
Tel: 02242941332
Adres: Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
18 Dersin Web Adresi: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Et ve et ürünlerinin kalite kontrolünde kullanılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerin prensiplerinin, analizlerinin yapılmasının ve sonuçlarının yorumlanmasının öğretilmesi amaçlanır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Laboratuvarda çalışma prensiplerini sıralayabilir;
2 Et ve et ürünlerinde kimyasal analizler için örnek alınmasını uygulayabilir;
3 Et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik analizler için örnek alabilir;
4 Et ve et ürünlerinde su aktivitesi ve rutubet tayinini yapabilir;
5 Et ve et ürünlerinde Soxhelet yöntemi ile yağ miktarını belirleyebilir;
6 Et ve et ürünlerinde protein ve kül içeriğinin miktarını saptayabilir;
7 Et ve et ürünlerinde asitlik, pH ve tuz analizlerini yapabilir;
8 Mikrobiyolojik analizler için besi yerini hazırlayabilir;
9 Dökme plak yöntemi ile ekim yapabilir;
10 Yayma plak yöntemi ile ekim yapabilir ve analiz sonuçlarını yorumlayabilir;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin tanımı, kaynak kitapların tanıtımı, laboratuvar güvenliği ve laboratuvarda ilk yardım Laboratuvar ve laboratuvarda kullanılan aletlerin tanıtımı
2 Et ve et ürünlerinde kimyasal analizler için örnek alınmasında dikkat edilecek noktalar Et ve et ürünlerinden kimyasal analizler için örnek alınması
3 Et ve et ürünlerinden mikrobiyolojik analizler için örnek alınmasında takip edilecek basamaklar Et ve et ürünlerinden mikrobiyolojik analizler için örnek alınması
4 Et ve et ürünlerinde kimyasal analizler I (rutubet, aW tayini) Rutubet ve aW analizleri
5 Et ve et ürünlerinde kimyasal analizler II (yağ miktarı) Kıyma ve sucukta Soxhelet metodu ile yağ miktarı tayini
6 Et ve et ürünlerinde protein içeriğinin belirlenmesi yöntemleri Et ve et ürünlerinde Kjeldahl yöntemi ile protein içeriğinin belirlenmesi
7 Et ve et ürünlerinde kül içeriği Total kül miktarının saptanması
8 Et ve et ürünlerinde asitlik (pH, total asitlik) Et ve et ürünlerinde pH ölçümü ve total asitlik belirlenmesi
9 Et ürünlerinde tuz ve tuzluluk miktarı Et ürünlerinde tuz içeriğinin belirlenmesi
10 Et ve et ürünlerinden mikrobiyolojik analizler için örnek alınması, örnek alma kuralları ve yöntemleri Pamuk sürtme yöntemi, Trigger yöntemi, agar sucuğu yöntemi ile örnek alınması
11 Mikrobiyolojik analizlerde kullanılacak besi yerlerinin hazırlanması kuralları Besi ortamlarının hazırlanması ve kullanılan malzemelerin sterilizasyonu
12 Mikrobiyolojik analizlerde kullanılan ekim yöntemleri I (yüzey yayma) Et ve et ürünlerinde yüzey yayma ekim yönteminin uygulanması
13 Mikrobiyolojik analizlerde kullanılan ekim yöntemleri II (dökme) Et ve et ürünlerinde dökme ekim yönteminin uygulanması
14 Analiz sonuçlarının ilgili ürün tebliğlerine göre yorumlanması Analiz sonuçları ile ilgili rapor hazırlanması
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. İnal, T. Besin Hijyeni. Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolu, Final Ofset, İstanbul, 1992.
2. Gökalp,H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. Et ve Et ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Ankara Üniv.Ziraat Fak. Ofset Tesisi, Erzurum, 2001.
3. Tekinşen, O.C., Doğruer, Y. Her Yönüyle Pastırma. Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya, 2000.
4. Yıldırım, Y. Et Endüstrisi, Kozan Ofset, Ankara, 1996.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 1 1
Toplam İş Yükü 127
Toplam İş Yükü / 30 saat 4,23
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 3 1 1 1 1 2 1 1 1 1
OK2 1 1 4 1 5 1 1 1 1 1
OK3 1 1 4 1 5 1 1 1 5 1
OK4 3 5 5 3 5 1 2 1 2 3
OK5 3 5 5 3 2 1 2 1 2 3
OK6 3 5 5 3 2 1 2 1 2 3
OK7 3 5 5 3 2 1 2 1 2 3
OK8 3 5 5 3 2 1 2 1 2 1
OK9 3 5 5 3 2 1 2 1 2 1
OK10 3 5 5 3 2 1 2 1 2 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr