Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
TEMEL MİKROBİYOLOJİ
1 Dersin Adı: TEMEL MİKROBİYOLOJİ
2 Dersin Kodu: TIP1002
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 2
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1,5
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 1
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu YOK
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. Tıp Fakültesi Öğrenci İşleri
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof. Dr. Cüneyt ÖZAKIN, Prof. Dr. Beyza ENER, Doç. Dr. Melda SINIRTAŞ
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: ozakin@uludag.edu.tr, 0224.2954115, Uludağ Üniversitesi tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Binası, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, 16059 Nilüfer, Bursa
18 Dersin Web Adresi: http://tip.uludag.edu.tr/ders/tip-1002.php
19 Dersin Amacı Önemli bir sağlık sorunu olan enfeksiyon hastalıklarına neden olan mikroorganizmaları tanımayı sağlamaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Mikroorganizmaların sınıflandırmaları konusunda bilgiye sahip olmak;
2 Bakteri, virus, parazit ve mantarların temel yapısal özelikleri, beslenme ve üreme koşulları, genetik yapıları hakkında temel bilgilere sahip olmak;
3 Mikroorganizmaların yapısal özelliklerini anlamayı kolaylaştırmak ve tanımlanmaları için gerekli olan temel işlemleri içeren laboratuvar uygulamaları yapmak;
4 Klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları derslerine temel oluşturacak bilgileri kavramak;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçe Mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gereken kurallar ve kullanılan malzemeler
2 Mikroorganizmaların sınıflandırılması Mikrobiyolojik boyama yöntemleri: Basit boyama
3 Bakterilerin sınıflandırılması Bakterilerin boyanarak incelenmesi; kombine boyalar; Gram ve EZN
4 Bakterilerin hücre yapısı Bakterilerin spor, kapsül ve flagella yapılarının incelenmesi
5 Bakterilerin hücre duvarı Besiyerleri ve ekim teknikleri
6 Bakterilerin metabolik üreme özellikleri Bakterilerin koloni morfolojileri
7 Bakterilerin genetik özellikleri Virus, bakteri, mantar ve parazitlerin karşılaştırmalı incelenmesi
8 Parazitolojiye giriş
9 Paraziter hastalıklarda bulaş ve tanı
10 Protozoonların genel özellikleri
11 Helmintlerin genel özellikleri
12 Virolojiye giriş ve tanımlar
13 Virüslerin replikasyonu
14 Mikolojiye giriş, tanımlar
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1- Murray PR, Baron EJ, Jorgensen JH, Pfaller MA, Yolken RH (Eds). Manual of Clinical Microbiology 8th Edition ASM Press Washington DC (2003)
2- Topcu AW, Söyletir G, Doğanay M (editörler). Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi Nobel Tıp Kitapevi,
İstanbul (2008)
3- Brooks GF, Carroll KC, Butel JS, Morse SA. Jawetz, Melnick & Adelberg’s Medical Microbiology 24th Edition McGraw-Hill Comp. USA, (2007)
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1,5 21
Uygulamalı Dersler 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 8 8
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 67
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,23
Dersin AKTS Kredisi 2
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13 PY14 PY15 PY16
OK1 0 0 0 0 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK2 1 0 0 0 1 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK3 0 2 0 0 1 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK4 0 1 0 0 1 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr