Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MERA ve YEM BİLGİSİ
1 Dersin Adı: MERA ve YEM BİLGİSİ
2 Dersin Kodu: LVSS201
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. TAŞKIN DEĞİRMENCİOĞLU
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Öğr.Gör.Dr.Taşkın DEĞİRMENCİOĞLU
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr.Gör .Ergun GÖKOĞLU
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Kaba ve kesif yem kaynağı olarak hayvan beslenmesinde çayır mera ve yem bitkilerinin önemi ve avantajlarını öğretmek.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Çayır ve meranın özelliklerini kavrayabilme;
2 Yemlerin sınıflandırılmasını yapabilme;
3 Yem bitkileri üretiminde bölgelere göre bitki çeşitliliğini öğrenebilme;
4 Yem bitkilerinin işleme metotlarını öğrenebilme;
5 Mera ve çayırların özelliklerini karşılaştırabilme;
6 Yem katkı maddelerini öğrenebilme;
7 Silaj yapımını kavrayabilme;
8 Yemlerin saklanma koşullarını öğrenebilme;
9 Hayvanların beslenmesinde kullanılan yem bitkilerini tanıyabilme;
10 Yoğun yemleri ve özelliklerini öğrenebilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Yemin tanımlanması ve sınıflandırılması Laboratuvar uygulaması
2 Çayır ve meranın özellikleri ve beslenme değerleri Çayır ve mera arasındaki farkların örneklerle gösterilmesi
3 Kaba yemler,yeşil kaba yemler (baklagil ve buğdaygil ) Yemlerin gösterilmesi
4 Yonca,korunga,fiğ türlerinin özellikleri ve beslenmeye etkileri Yemlerin gösterilmesi
5 Darı hasılları, mısır, tahıl hasıllarının özellikleri ve beslenmeye etkileri Yemlerin gösterilmesi
6 Kök ve yumru yemler beslenme özellikleri Yemlerin gösterilmesi
7 Saman kılıf ve kavuzların özellikleri ve beslenmeye etkileri Yemlerin gösterilmesi
8 Yoğun yemler (Buğdaygil ve baklagil) özellikleri ve beslenmeye etkileri Yemlerin gösterilmesi
9 Ders tekrarı ve Ara Sınav Yemlerin gösterilmesi
10 Fermantasyon endüstrisi artıkları Yemlerin gösterilmesi
11 Endüstri artıkları yağ endüstrisi artıkları değirmencilik artıkları Yemlerin gösterilmesi
12 Silajlık yem bitkilerinin özellikleri Silaj yapımının gösterilmesi
13 Silaj yapımı ve silajın beslenmeye etkisi Örnek yem katkı maddelerinin gösterilmesi
14 Yem katkı maddeleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Karabulut, A.,Canbolat,Ö.;Ulu.Üni.Bas. Müd., Bursa, 2005. 2. Yemler, yem hijyeni ve teknolojisi (Düzeltilmiş 2. baskı). Ergun, A., ve ark., A.; Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2004. 3. Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde temel prensipler, Ed. Yavuz, H.M., Hilal yayınevi, İstanbul, 2001. 4. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları (Geliştir.2. baskı). Ed. Ergün, A., Tuncer, Ş.D.;Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2004.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 1 14 14
Uygulamalı Dersler 2 14 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 4 5 20
Ödevler 0 0 0
Projeler 1 6 6
Arazi Çalışmaları 5 2 10
Arasınavlar 1 6 6
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 6 6
Toplam İş Yükü 96
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 0 0 5 4 0 0 4 2 5 0 0 0
OK2 0 0 4 4 0 0 4 1 5 0 0 4
OK3 0 0 4 4 0 0 4 2 5 0 0 4
OK4 0 0 5 4 0 0 4 1 5 0 0 4
OK5 0 0 5 4 0 0 4 2 5 0 0 5
OK6 0 0 2 4 0 0 4 0 5 0 0 2
OK7 0 0 1 4 0 0 4 0 5 0 0 4
OK8 0 0 2 4 0 0 5 3 5 0 0 4
OK9 0 0 4 4 0 0 5 0 5 0 0 0
OK10 0 0 5 4 0 0 5 3 5 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr