Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ
1 Dersin Adı: GIDA MİKROBİYOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GIDZ104
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 5
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Dr. Ögr. Üyesi ASUMAN KARAKAŞ ŞEN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yard.Doç.Dr. Asuman KARAKAŞ ŞEN
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Yard.Doç.Dr. Asuman KARAKAŞ ŞEN
U.Ü. Yenişehir İ.O.M.Y.O.
akarakas@uludag.edu.tr
773 60 42
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıdalarda Bulunan Önemli Mikroorganizmalar, Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları, Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler, Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar, Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar, Gıda Muhafaza İlkeleri ve Gıdalarda Mikrobiyal Bozulmalar konularını teorik ve uygulamalı olarak öğrencinin öğrenmesi amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıda Mikrobiyolojisi biliminin tarihsel gelişimini öğrenir. ;
2 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri öğrenir.;
3 Gıdalarda önemli mikroorganizmaları öğrenir. ;
4 Mikrobiyal bulaşma kaynaklarını öğrenir.;
5 Gıdalarda mikorganizmaların gelişiminin kontrol altına alınmasını öğrenir.;
6 Gıdalardaki mikrobiyolojik bozulmaları öğrenir.;
7 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları öğrenir. ;
8 Gıdalardan alınan örneklerin mikrobiyal inceleme için hazırlanması ve ekim yöntemlerini öğrenir.;
9 Gram boyama yöntemini öğrenir. ;
10 Işık Mikroskobunu kullanmayı öğrenir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Mikroorganizma Gıda İlişkileri Ders notları
2 Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Bakteriler) Ders notları
3 Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Mayalar ve Küfler) Ders notları
4 Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları Ders notları
5 Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler Ders notları
6 Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar Ders notları
7 Ders tekrarı ve Ara sınav Ders notları
8 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar Ders notları
9 Mikrobiyal Kontaminasyonun Önlenmesi, Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması, Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu Ders notları
10 Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Ders notları
11 Süt ve Süt ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Ders notları
12 Yumurta ve Yumurta Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Meyve Sebze ve Meyve Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Ders notları
13 Konserve Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar Ders notları
14 Tahıl ve Tahıl Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Fermente Alkollü İçeceklerde Mikrobiyolojik Bozulmalar
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1-Gıda Mikrobiyolojisi 3. Baskı. Editörler Prof. Dr. Adnan Ünlütürk ve Prof. Dr. Fulya Turantaş (2003) META Yayınevi
2-Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Endüstrisi için Temel Esaslar ve Uygulamaları. Klaus Pichharidt (Ed. Yılmaz Sekin, Nural Karagözlü) (2004) Literatür Yayınevi
3- Merck Mikrobiyoloji El Kitabı (Hızlı Erişim) A.K. Halkman, Ö.E. Sağdaş (2010), Ankara
4- Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. Michael P. Doyle, Larry R. Beuchat, Thomas J. Montville (Eds) ASM Press Washington, (1997).
5- Food Hygiene Microbiology and HACCP 3 rd Edition S.J. Forsythe and P.R. Hayes (1998) Aspen Publication.
6- Bacillus subtilis and Its Closest Relatives: from Genes to Cells Abraham L. Sonenshein, James A. Hoch, and Richard M. Losick (1999) ASM Press
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 13 4 52
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 20 20
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 22 22
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 30 saat 5
Dersin AKTS Kredisi 5
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 3 3 5 0 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK2 2 5 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK3 3 5 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK4 3 5 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK5 3 5 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK6 0 5 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK7 0 5 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK8 3 5 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK9 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK10 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr