1 |
Dersin Adı: |
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ |
2 |
Dersin Kodu: |
GIDZ104 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
2 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
5 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Dr. Ögr. Üyesi ASUMAN KARAKAŞ ŞEN |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Yard.Doç.Dr. Asuman KARAKAŞ ŞEN |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Yard.Doç.Dr. Asuman KARAKAŞ ŞEN U.Ü. Yenişehir İ.O.M.Y.O. akarakas@uludag.edu.tr 773 60 42 |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıdalarda Bulunan Önemli Mikroorganizmalar, Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları, Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler, Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar, Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar, Gıda Muhafaza İlkeleri ve Gıdalarda Mikrobiyal Bozulmalar konularını teorik ve uygulamalı olarak öğrencinin öğrenmesi amaçlanmaktadır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Mikroorganizma Gıda İlişkileri |
Ders notları |
2 |
Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Bakteriler) |
Ders notları |
3 |
Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Mayalar ve Küfler) |
Ders notları |
4 |
Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları |
Ders notları |
5 |
Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler |
Ders notları |
6 |
Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar |
Ders notları |
7 |
Ders tekrarı ve Ara sınav |
Ders notları |
8 |
Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar |
Ders notları |
9 |
Mikrobiyal Kontaminasyonun Önlenmesi, Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması, Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu |
Ders notları |
10 |
Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar |
Ders notları |
11 |
Süt ve Süt ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar |
Ders notları |
12 |
Yumurta ve Yumurta Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar
Meyve Sebze ve Meyve Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar
|
Ders notları |
13 |
Konserve Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar |
Ders notları |
14 |
Tahıl ve Tahıl Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar
Fermente Alkollü İçeceklerde Mikrobiyolojik Bozulmalar
|
|