Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 16059 Görükle- Bursa selena@uludag.edu.tr 224 294 15 52
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesine ilişkin bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin öğretilmesi
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi ile ilgili problemleri saptama, tanımlama ve çözme becerisi; bu amaçla uygun yöntemleri seçebilme ve uygulayabilme;
2
Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi konusunda proje hazırlayabilme ve araştırma yapabilme becerisi;
3
Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme yeteneğinin kazandırılması.;
4
Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi alanında mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme;
5
Kanatlı kümes hayvanlarında karşılaşılan beslenme aksaklıkları konularında bilgi sahibi olma ve hayvan sağlığı ile refahı konularında bilinç oluşturabilme;
6
Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesinde kullanılan yemler ve yemleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma.;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Kanatlı kümes hayvanlarında sindirim sistemi ve fizyolojisi
Bölüm tavukçuluk araştırma ünitesinin gezilmesi
2
Yem ve su tüketimi
Feed and water intake
3
Enerji gereksinimi
Energy requirements
4
Protein ve amino asit gereksinimi
Protein and amino acids requirements
5
Mineral madde gereksinimi
Minerals requirements
6
Vitamin gereksinimi
Vitamins requirements
7
Yemleme yöntemleri
Feeding programs
8
Yem ham maddeleri
Feed ingredients
9
ARA SINAV
MID-TERM EXAM
10
Yem katkı maddeleri
Feed additives
11
Etlik piliçlerin beslenme prensipleri
Principles of broiler nutrition
12
Yumurta tavuklarının beslenme prensipleri
Principles of layer nutrition
13
Hindilerin beslenmesi
Principles of turkey nutirion
14
Devekuşlarının beslenmesi
Principles of ostrich nutirion
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
-ÖZKAN, K. ve Z. AÇIKGÖZ. 2007. Kanatlı Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Hasad Yayıncılık LTD. ŞTİ. 978-975-8377-55-8. İstanbul. -KUTLU, H.R. 2009. Tavukların Beslenmesi. TAVUKÇULUK BİLİMİ- Yetiştirme, Besleme-Hastalıklar. Bölüm 11, 353-498s. Bey Ofset Matbaacılık, ANKARA. -AK, İ. (Ed.).2004. Devekuşu Üretimi. F.Özsan Matbaacılık. San. Ve Tic. Ltd.Şti. 975-288-818-6, Bursa.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
30
Kısa Sınav
2
10
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
4
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
14
2
28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
2
8
16
Ödevler
0
10
10
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
5
5
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
10
10
Toplam İş Yükü
102
Toplam İş Yükü / 30 saat
3,23
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU