1 |
Dersin Adı: |
KESME ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİĞİ I |
2 |
Dersin Kodu: |
SBYZ303 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
3 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr. Gör. Dr. YILMAZ DORUK |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Öğr.Gör.Dr.Yılmaz DORUK |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
yzdoruk@uludag.edu.tr, 02242942374, U.Ü.Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu B Blok-Görükle Kampüsü/Bursa |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı öğrencilerin kesme çiçekleri (karanfil, gül, krizantem, gerbera, lisianthus, Gypsophila,anthurium,şebboy ve aslanağzı) tanımasını kesme çiçekler ile ilgili son teknolojik gelişmeleri kavramasını, çoğaltılmasını, yetiştiriciliğini tasarlayabilmesini, gerçekleştirebilmesini, üretimde karşılaşabileceği sorunları çözebilmesini, muhafaza, depolama, pazarlama ve kalite konularının önemini kavramasını sağlamaktır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Kesme çiçek sektörü ve önemi |
|
2 |
Karanfil yetiştiriciliği, sistematiği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltımı, yetiştiriciliği, derim, depolama, pazarlama |
|
3 |
Karanfil yetiştiriciliği, sistematiği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltımı, yetiştiriciliği, derim, depolama, pazarlama(devamı) |
|
4 |
Gül yetiştiriciliği( sistematiği, gelişimi, ekolojik istekleri, çoğaltımı) |
|
5 |
Gül yetiştiriciliği(Yetiştirme ortamı, besleme-gübreleme,dikim,sulama,sıcaklık, ışık,budama,hasat ve hasat sonu işlemleri) |
|
6 |
Krizantem yetiştiriciliği, sistematiği, gelişimi, ekolojik istekleri, çoğaltımı |
|
7 |
Krizantem yetiştiriciliği ,Toprak hazırlığı, dikim, kültürel işlemler, karartma, aydınlatma, derim, pazara hazırlama |
|
8 |
Ders tekrarı ve arasınav |
|
9 |
Gerbera yetiştiriciliği, sistematiği, ekolojik istekleri, çoğaltımı, Toprak hazırlığı, dikim, kültürel işlemler,derim, pazara hazırlama, hastalık, zararlılar |
|
10 |
Gypsophila yetiştiriciliği, sistematiği, ekolojik istekleri,çoğaltımı, Toprak hazırlığı, dikim, kültürel işlemler, derim,pazara hazırlama, hastalık, zararlılar |
|
11 |
Kesme çiçek üretiminde Flamingo çiçeği yetiştiriciliği |
|
12 |
Lisianthus yetiştiriciliği, sistematiği, ekolojik istekleri,çoğaltımı, Toprak hazırlığı, dikim, kültürel işlemler, derim,pazara hazırlama, hastalık, zararlılar |
|
13 |
Kesme çiçek üretiminde Aslanağzı yetiştiriciliği |
|
14 |
Kesme çiçek üretiminde Şebboy yetiştiriciliği |
|
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1) Forcing Flower Bulbs, International Flower Bulb Center, Holland. 2)Mengüç, A., Süs Bitkileri (Soğanlı, Yumrulu, Rizomlu Bitkilerde Üretim, Doku Kültürleri ile Üretim), Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 904, Eskişehir, 1996. 3) Korkut, A.B. Çiçek Yetiştiriciliği, Hasat Yayınları, İstanbul, 1998. 4) Larson, R.A. Introduction to Floriculture. Academic press. 1980. 5) Mercurio, G., 2007. Cut rose cultivation around the world. First Editon, 256p, Schreurs, The Nedherlands. 6) Mercurio, G., 2002. Gerbera Cultivation in Greenhouse. Schrerurs, 206p, Italy. 7) Karagüzel, O., A.B. Korkut, B. Özkan, F.G. Çelikel, S. Titiz 2010. Süs bitkileri üretiminin bugünkü durumu, geliştirilme olanakları ve hedefleri. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. Bildiriler |
24 |
Değerlendirme |
|