Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Mantar Yetiştiriciliği
1 Dersin Adı: Mantar Yetiştiriciliği
2 Dersin Kodu: SBYS220
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. Dr. YILMAZ DORUK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Öğr.Gör.Dr.Yılmaz DORUK
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: yzdoruk@uludag.edu.tr, 02242942374, U.Ü.Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu B Blok-Görükle Kampüsü/Bursa
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Öğrencilere,kompost hazırlama ve mantar yetiştiriciliğindeki tüm aşamalarda uygulanması gereken kültürel işlemler , karşılaşılabilecek problemler ve iklimlendirme konularında gerekli bilgiler verilerek bir mantar işletmesini idare edebilecek seviyeye gelmelerini sağlamaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Kompost yapımı ve kompost hazırlama yöntemlerini kavrayabilme;
2 Kompost reçeteleri hazırlayabilme;
3 Kültür mantarı üretiminde üretim aşamalarını kavrayabilme ;
4 Mantar üretim sistemlerini öğrenebilme;
5 Hasat öncesi ve sonrası kültürel işlemleri uygulayabilme;
6 Mantar işletmesi için üretim planı hazırlayabilme ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Mantar üreticiliğinin tarihçesi,ekonomik önemi, besin değeri
2 Agaricus bisporus’un canlılar alemindeki yeri, yaşam döngüsü ve morfolojik özellikleri
3 Mantar üretim sistemleri
4 Mantar üretiminde kullanılan yastık tipleri
5 Mantar yetiştiriciliğinde kompost yapımı
6 Kompost karışımı hesabı
7 Kompost hazırlama yöntemleri
8 Ders tekrarı ve arasınav
9 Pastörizasyon ve olgunlaştırma
10 Üretim odalarının hazırlığı ve misel ekimi
11 Misel öngelişme dönemi ve kapak atma
12 Arasınav ve kapak atmadan ilk fruktifikasyona kadar uygulanan kültürel işlemler
13 Hasat ve hasat döneminde uygulanan kültürel işlemler
14 Hastalık ve zararlılarla mücadele
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1.Günay,A.; Abak,A.; Koçyiğit A.E. 1984.Mantar Yetiştirme.Çağ Matbaası. 272 s.
2. Işık, S.E. ve ark. 1987. Mantar. TAV yayınları, yayın No:4 Yalova. 67 s.
3. Boztok, K., 1994. Mantar Üretim Tekniği. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 489, Bornova, İZMİR
4. Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 2 50
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 2 7 14
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 94
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,13
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13 PY14 PY15 PY16
OK1 0 0 1 0 0 2 0 4 0 0 0 5 0 3 0 0
OK2 0 0 1 0 0 2 0 4 0 0 0 5 0 3 0 0
OK3 0 0 1 0 0 2 0 4 0 0 0 5 0 3 0 0
OK4 0 0 1 0 0 2 0 4 0 0 0 5 0 3 0 0
OK5 0 0 1 0 0 2 0 4 0 0 0 5 0 3 0 0
OK6 0 0 1 0 0 2 0 4 0 0 0 5 0 3 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr