Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GÜVENLİ GIDA ÜRETİM SİSTEMLERİ
1 Dersin Adı: GÜVENLİ GIDA ÜRETİM SİSTEMLERİ
2 Dersin Kodu: GMB5001
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941491
Fax: 0224 2941402
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu ders kapsamında öğrencilerin güvenilir gıda üretimi için kritik kontrol noktaları oluşturma, kritik parametreleri belirleme, risk analizi yapma ve HACCP, ISO22000 standardı uygulamaları başta olmak üzere GMP, GLP, GHP vb. ön koşul sistemleri hakkında bilgi edinmeleri ve uygulamalarını öğrenmeleri amaçlanmıştır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci gıda güvenliği ve güvenli gıda kavramlarını öğrenir.;
2 Öğrenci gıda, ekipman, ortam ve personel hijyeni kavramları ile uygulamalarını öğrenir.;
3 Öğrenci gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeleri öğrenerek, bunları önlemeye yönelik adımlar konusunda fikir yürütebilir.;
4 Öğrenci risk analizi yapabilir ;
5 Öğrenci ön koşul programlarını bilir;
6 Öğrenci HACCP temel prensipleri başta olmak üzere, ISO 22000 standardı ve uygulamaları hakkında fikir sahibi olur.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Güvenli gıda tanımı ve önemi
2 Gıda güvenliği sistemleri ve ISO 9001
3 Gıda endüstrisinde HACCP uygulamaları
4 ISO 22000 ve uygulamaları
5 GMP ve uygulamaları
6 GLP ve uygulamaları
7 GDP ve uygulamaları
8 Validasyon Teknikleri
9 Gıdalardaki fiziksel tehlikeler
10 Gıdalardaki kimyasal tehlikeler
11 Gıdalardaki mikrobiyolojik tehlikeler
12 Risk analizi
13 İzlenebilirlik
14 Öğrencilerin ödev sunumları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Kantarcı, H. 1999. Toplam Kalite Yönetimi ve Toplum Kalitesi. Marmara Üniv. Müh. Fak. Yayınları. İstanbul,75 s.
Topal, Ş. 2000. Kalite Yönetimi ve Güvence Sistemleri. Yıldız Teknik Üniv. Vakfı Yayın No: YTÜVAK.KM.DK.2000.001, İstanbul, 206 s.
Smith, D.,Politowski, R., Palmer C., 2007. Managing food safety the 22000 way. London: BSI, 223 s.
Mahmutoğlu T. 2010. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık / Yayınevi Genel Dizisi. Ankara. 395s.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 50
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 1 30 30
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 1 40 40
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 40 40
Toplam İş Yükü 180
Toplam İş Yükü / 30 saat 6
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 5 4 5 4 4 3 5 5 4 5
OK2 4 4 4 4 3 3 4 5 4 5
OK3 5 4 5 4 5 4 5 5 4 5
OK4 5 4 5 4 5 4 5 5 4 5
OK5 5 4 5 4 4 3 5 5 4 5
OK6 5 4 5 4 5 4 5 5 4 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr