Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941491 Fax: 0224 2941402 e-posta: ucopur@uludag.edu.tr
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Bu ders kapsamında öğrencilerin güvenilir gıda üretimi için kritik kontrol noktaları oluşturma, kritik parametreleri belirleme, risk analizi yapma ve HACCP, ISO22000 standardı uygulamaları başta olmak üzere GMP, GLP, GHP vb. ön koşul sistemleri hakkında bilgi edinmeleri ve uygulamalarını öğrenmeleri amaçlanmıştır.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Öğrenci gıda güvenliği ve güvenli gıda kavramlarını öğrenir.;
2
Öğrenci gıda, ekipman, ortam ve personel hijyeni kavramları ile uygulamalarını öğrenir.;
3
Öğrenci gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeleri öğrenerek, bunları önlemeye yönelik adımlar konusunda fikir yürütebilir.;
4
Öğrenci risk analizi yapabilir
;
5
Öğrenci ön koşul programlarını bilir;
6
Öğrenci HACCP temel prensipleri başta olmak üzere, ISO 22000 standardı ve uygulamaları hakkında fikir sahibi olur.;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Güvenli gıda tanımı ve önemi
2
Gıda güvenliği sistemleri ve ISO 9001
3
Gıda endüstrisinde HACCP uygulamaları
4
ISO 22000 ve uygulamaları
5
GMP ve uygulamaları
6
GLP ve uygulamaları
7
GDP ve uygulamaları
8
Validasyon Teknikleri
9
Gıdalardaki fiziksel tehlikeler
10
Gıdalardaki kimyasal tehlikeler
11
Gıdalardaki mikrobiyolojik tehlikeler
12
Risk analizi
13
İzlenebilirlik
14
Öğrencilerin ödev sunumları
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Kantarcı, H. 1999. Toplam Kalite Yönetimi ve Toplum Kalitesi. Marmara Üniv. Müh. Fak. Yayınları. İstanbul,75 s. Topal, Ş. 2000. Kalite Yönetimi ve Güvence Sistemleri. Yıldız Teknik Üniv. Vakfı Yayın No: YTÜVAK.KM.DK.2000.001, İstanbul, 206 s. Smith, D.,Politowski, R., Palmer C., 2007. Managing food safety the 22000 way. London: BSI, 223 s. Mahmutoğlu T. 2010. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık / Yayınevi Genel Dizisi. Ankara. 395s.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
0
0
Kısa Sınav
0
0
Ödev
1
50
Yıl sonu Sınavı
1
50
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
50
Finalin BAşarıya Oranı
50
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
3
42
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
2
28
Ödevler
1
30
30
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
0
0
0
Diğer
1
40
40
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
40
40
Toplam İş Yükü
180
Toplam İş Yükü / 30 saat
6
Dersin AKTS Kredisi
6
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU