Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA AMBALAJLAMADA UYGULANAN TEKNİKLER
1 Dersin Adı: GIDA AMBALAJLAMADA UYGULANAN TEKNİKLER
2 Dersin Kodu: GMB5022
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. ARZU AKPINAR BAYİZİT
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941496
Fax: 0224 2941402
e-posta: abayizit@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Ambalaj materyallerinin temel kavramları hakkında bilgi vermek ve gıda endüstrisinde ambalajlama teknolojisinin önemi ile uygulamaları konularında bilgi kazandırmaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 1. Ambalajın tanımı ve gıda sanayinde ambalajlamanın önemini anlama ;
2 Gıda maddelerinin ambalajlanmasında kullanılan materyaller konusunda bilgi sahibi olma;
3 Gıda ambalajlama yöntemlerini bilme ve uygulayabilme;
4 Çeşitli gıda maddeleri için en uygun ambalaj materyalini seçebilme ;
5 Gıda maddelerini ambalajlarken dikkate alması gereken (gıda maddesinin özelliği, ambalaj materyalinin özellikleri, ambalajlama sistemleri vb) parametreler konusunda bilgi sahibi olma ;
6 Gıda maddelerinin ambalajlanması ile raf ömrü arasındaki ilişki konusunda bilgi sahibi olma;
7 Gıda ambalajlama ile gıda kayıpları arasındaki ilişki konusunda bilgi sahibi olma;
8 Gıdalarda ambalaj kaynaklı riskleri ve ambalaj çevre ilişkisini kavrama ;
9 Gıda ambalajlamada yeni gelişmeleri kavrama;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Ambalajın Tanımı ve Ambalajdan Beklenen İşlevler Gıdalardaki Bozulmalar ve Kinetik Reaksiyonları
2 Gıdalarda Raf Ömrünün Belirlenmesi
3 Ambalaj Materyalleri: Kağıt Esaslı Ambalaj Malzemeleri Cam Esaslı Ambalaj Malzemeleri
4 Ambalaj Materyalleri: Madeni Esaslı Ambalaj Malzemeleri Teneke Kalitesi; Teneke Kutu Üretimi; Teneke Kutuda Korozyon, Alüminyum Esaslı Ambalaj Malzemeleri; Alüminyum Kutuda Korozyon
5 Ambalaj Materyalleri: Plastik Esaslı Ambalaj Malzemeleri Çok Katlı Kombinasyonlar
6 Gıdaların Koruyucu Gazlar ile (Kontrollü ya da Modifiye Atmosferde) Muhafazası; Oksijen Giderici Ambalajlar
7 Gıda Sanayinde Aseptik Ambalajlama
8 Aktif/Akıllı Ambalajlama Teknolojisi Biyosensör Sistemleri Yenilebilir Film ve Kaplamalar
9 Ambalaj Dolum Teknikleri ve Otomasyonu Çizgi Kod (Barkod) Sistemi
10 Ambalaj kontrolü, ambalajlamada güvenlik ve yasal durum
11 Gıda-Ambalaj Etkileşimleri
12 Ambalaj Teknolojisindeki Yenilikler ve Çevre
13 Çeşitli Gıda Maddelerinin Ambalajlanması (öğrenci sunumları)
14 Çeşitli Gıda Maddelerinin Ambalajlanması (öğrenci sunumları)
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Gıda Maddelerinin Ambalajlanması
(Yrd. Doç. Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT, basılmamış ders notları)
1. ÜÇÜNCÜ, M. 2011. Gıda Ambalajlama Teknolojisi.Sidas Medya Ltd. Şti., 896 s.
2. ROBERTSON, G.L. 2006. Food Packaging: Principles and Practice. CRC Press/Taylor & Francis Group, 550 pp.
3. ROBERTSON, G.L. 2009. Food Packaging and Shelf Life: a practical guide, CRC Press/Taylor & Francis Group, 388 pp.
4. AHVENAINEN, R. 2003. Novel Food Packaging Techniques. Woodhead Publishing, 590 pp.
5. HAN, J.H. 2005. Innovations in Food Packaging. Academic Press, 517 pp.
6. KIRWAN, M.J., McDOWELL, D., COLES, R. 2003. Food Packaging Technology. Blackwell, 346 pp.
7. Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Özellikleri ve Denetimine dair Yönetmelikler.
8. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Ambalaj Bülteni
9. www.ambalaj.org.tr
10. www.ambalajsektoru.com
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 40
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 2 25 50
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 60 60
Toplam İş Yükü 180
Toplam İş Yükü / 30 saat 6
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 5 5 4 5 3 3 3 3 3 4
OK2 3 3 3 2 2 3 3 3 2 3
OK3 5 5 5 5 5 4 5 5 3 5
OK4 3 3 3 4 5 5 4 5 3 4
OK5 5 5 4 3 4 5 4 4 3 3
OK6 5 5 4 3 4 5 4 4 3 3
OK7 5 5 4 3 4 5 4 4 3 3
OK8 5 5 5 4 4 4 4 4 3 3
OK9 5 5 5 4 4 4 4 4 5 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr