1 | Dersin Adı: | PROSES UYGULAMALARI I |
2 | Dersin Kodu: | GMD3238 |
3 | Dersin Türü: | Zorunlu |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 3 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 6 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 4 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | - |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Doç.Dr. VİLDAN UYLAŞER |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Doç. Dr. Tülay ÖZCAN |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941499 Fax: 0224 2941402 e-posta: uylaserv@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencileri Süt Teknolojisi ve Biyoteknoloji dersi kapsamındaki ürünlerin üretimi sırasında kalite özelliklerinin tespitinde kullanılan laboratuar analizleri hakkında bilgilendirmektir. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Farklı hammaddelerden (Kuru üzüm, elma, ispirto) sirke üretimi | |
2 | Sirke analizleri | |
3 | Boza üretimi | |
4 | Boza analizleri | |
5 | Alman tipi lahana turşusu ve karşık turşu üretimi-analizleri | |
6 | Sele Zeytin ve Salamura Zeytin Üretimi | |
7 | Zeytinde Fiziksel ve Kimyasal Analizler | |
8 | Sütün örnek alma duyusal özellikleri | |
9 | Sütte yağ tayini | |
10 | Sütte laktoz tayini | |
11 | Sütte özgül ağırlık tayini | |
12 | Sütte asitlik tayin yöntemleri | |
13 | Kuru madde ve kül tayinleri Koruyucu madde analizleri | |
14 | Metilen mavisi ve resazurin testi Sütte inhibitör madde aranması |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Süt Teknolojisi (Prof. Dr. Ekrem KURDAL, Yrd. Doç. Dr. Tülay ÖZCAN, Dr. Lütfiye YILMAZ) Aktan N., Kalkan H. 1998. Sirke Teknolojisi. Ege Üniv. Basımevi, İzmir, 82s. Aktan N., Yücel U., Kalkan H. 1998. Turşu Teknolojisi. E.Ü. Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları No: 23, İzmir, 138s. Aktan N., Kalkan H. 1999. Sofralık Zeytin Teknolojisi. Ege Üniv. Basımevi, İzmir, 122s. Arda M. 1994. Biyoteknoloji. Kükem Derneği Bilimsel Yayınlar No: 2, Ankara, 364s. Türker İ. 1975. Asit Fermentasyonları (Sirke, Turşu, Sofralık Zeytin ve Boza Teknolojileri). A.Ü.Zir.Fak. Yayınları: 577, Ders Kitabı:194, A.Ü. Basımevi, Ankara, 182s. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 0 | 0 | 0 |
Uygulamalı Dersler | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 25 | 25 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü | 120 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 4 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |