Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
PROSES UYGULAMALARI I
1 Dersin Adı: PROSES UYGULAMALARI I
2 Dersin Kodu: GMD3238
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 6
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 0
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 4
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. VİLDAN UYLAŞER
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Doç. Dr. Tülay ÖZCAN
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941499
Fax: 0224 2941402
e-posta: uylaserv@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencileri Süt Teknolojisi ve Biyoteknoloji dersi kapsamındaki ürünlerin üretimi sırasında kalite özelliklerinin tespitinde kullanılan laboratuar analizleri hakkında bilgilendirmektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Turşu, zeytin ve sirke üretimi, analizlerinin yapılması hakkında bilgi sahibi olmak;
2 Boza üretimi ve analizleri hakkında bilgi sahibi olmak;
3 Öğrenciler sütün duyusal özelliklerini, sütte kurumadde ve kül tayini hakkında bilgi sahibi olma;
4 Öğrenciler sütte yağ tayin yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma;
5 Öğrenciler sütte asitlik tayin yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma;
6 Öğrenciler sütte piknometre ve laktodansimetre ile özgül ağırlık tayini hakkında bilgi sahibi olma;
7 Öğrenciler sütte inhibitör madde aranması testini, formaldehit ve korbanat testi gibi koruyucu madde analizleri hakkında bilgi sahibi olma;
8 Öğrenciler sütte metilen mavisi ve resazurin testi ile sütün mikrobiyojik kalitesini ve sütte mastitis testi hakkında bilgi sahibi olma;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Farklı hammaddelerden (Kuru üzüm, elma, ispirto) sirke üretimi
2 Sirke analizleri
3 Boza üretimi
4 Boza analizleri
5 Alman tipi lahana turşusu ve karşık turşu üretimi-analizleri
6 Sele Zeytin ve Salamura Zeytin Üretimi
7 Zeytinde Fiziksel ve Kimyasal Analizler
8 Sütün örnek alma duyusal özellikleri
9 Sütte yağ tayini
10 Sütte laktoz tayini
11 Sütte özgül ağırlık tayini
12 Sütte asitlik tayin yöntemleri
13 Kuru madde ve kül tayinleri Koruyucu madde analizleri
14 Metilen mavisi ve resazurin testi Sütte inhibitör madde aranması
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Süt Teknolojisi (Prof. Dr. Ekrem KURDAL, Yrd. Doç. Dr. Tülay ÖZCAN, Dr. Lütfiye YILMAZ)
Aktan N., Kalkan H. 1998. Sirke Teknolojisi. Ege Üniv. Basımevi, İzmir, 82s.
Aktan N., Yücel U., Kalkan H. 1998. Turşu Teknolojisi. E.Ü. Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları No: 23, İzmir, 138s.
Aktan N., Kalkan H. 1999. Sofralık Zeytin Teknolojisi. Ege Üniv. Basımevi, İzmir, 122s.
Arda M. 1994. Biyoteknoloji. Kükem Derneği Bilimsel Yayınlar No: 2, Ankara, 364s.
Türker İ. 1975. Asit Fermentasyonları (Sirke, Turşu, Sofralık Zeytin ve Boza Teknolojileri). A.Ü.Zir.Fak. Yayınları: 577, Ders Kitabı:194, A.Ü. Basımevi, Ankara, 182s.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 0 0 0
Uygulamalı Dersler 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 25 25
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 25 25
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 30 saat 4
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 0 5 0 0 0 5 0 0 5 0 0
OK2 0 5 0 0 0 5 0 0 5 0 0
OK3 0 5 0 0 0 5 0 0 5 0 0
OK4 0 5 0 0 0 5 0 0 5 0 0
OK5 0 5 0 0 0 5 0 0 5 0 0
OK6 0 5 0 0 0 5 0 0 5 0 0
OK7 0 5 0 0 0 5 0 0 5 0 0
OK8 0 5 0 0 0 5 0 0 5 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr