1 | Dersin Adı: | HAYVAN BESLEME ve BESLENME HASTALIKLARI II |
2 | Dersin Kodu: | VET5101 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 5 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 9 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 1 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | VET 2020 Yem Bilgisi ve Hayvan Besleme |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. İ.İSMET TÜRKMEN |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Prof. Dr. Hakan BİRİCİK, Doç. Dr. Ş. Şule CENGİZ, Doç. Dr. Hıdır GENÇOĞLU, Yard. Doç. Dr. Çağdaş KARA |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: | turkmen@uludag.edu.tr, +902242941361, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Görükle Kampüsü, Nilüfer-Bursa/Türkiye |
18 | Dersin Web Adresi: | http://veteriner.uludag.edu.tr/bolumler/ZooHayBes/haybes.html |
19 | Dersin Amacı | Kaba ve konsantre yem hazırlama ve işleme tekniklerinin, hayvan türlerine ve fizyolojik dönemlere göre temel besleme prensiplerinin öğretilmesi ve belli başlı beslenme hastalıkları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Kuru kaba yemlerin hazırlanma yöntemleri (yerde, sehpada ve ambarda kurutma),kalitesini etkileyen faktörler, ruminant beslenmesinde önemi ve kullanımı | Kuru kaba yem hazırlama teknikleri uygulaması |
2 | Değişik yem materyallerinden silaj hazırlama teknikleri ve silajın hayvan beslemede kullanılması | Silaj yapımı uygulaması |
3 | Ruminantlar için konsantre yemleri işleme yöntemleri (Öğütme, ezme, peletleme) ve değişik işleme yöntemlerinin sindirim ve verim üzerine etkileri ile hayvanların beslenmesinde kullanılma şekilleri | Konsantre yem işleme teknikleri uygulaması |
4 | Erken laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi | Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması |
5 | Orta ve geç laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi | Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması (devam) |
6 | Kurudaki inekler ve düveler için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi | Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması (devam) |
7 | Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (Rumen asidozu, laminitis, ketozis ve yağlı karaciğer sendromu), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri | Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması (devam) |
8 | Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (Hipokalsemi, son atamama ve abomasum deplasmanı ), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri | Kurudaki inekler ve düveler için rasyon düzenleme uygulaması |
9 | Beslenmenin döl verimine etkileri. Besin maddeleri dengesizliği, eksikliği ve fazlalığında görülebilecek döl verimi problemleri, beslenmeye bağlı döl verimi problemlerini önlemeye yönelik rasyon düzenlemeleri | Beslenme hastalıklarında rasyon düzenleme uygulaması |
10 | Süt bileşimi ve kalitesine etki eden faktörler ile besleme yöntemleri ile süt bileşimi ve kalitesine müdahale eden besleme yöntemleri. Kaba yem ve konsantre yemlerin işleme ve kullanım metotları, mera dönemi ve sıcak stresi gibi stres şartlarında süt bileşimini düzelten besleme yöntemleri, bu konuda yardımcı yem katkı maddeleri | Beslenme hastalıklarında rasyon düzenleme uygulaması (devam) |
11 | Sıcak stresine bağlı olarak ortaya çıkan besin maddesi yetersizlikleri. Isı stresini önlemeye yönelik besleme metotları ve rasyon yönetimi | Isı stresine yönelik rasyon düzenleme uygulaması |
12 | Besi sığırlarında rasyon hazırlanması ve yemleme yöntemleri | Besi sığırlarında rasyon düzenleme uygulaması |
13 | Koyun ve keçilerde rasyon hazırlanması ve yemleme yöntemleri | Koyun ve keçilerde rasyon düzenleme uygulaması |
14 | Domuzlarda rasyon hazırlanması ve yemleme yöntemleri | Domuzlarda rasyon düzenleme uygulaması |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1. Yemler, yem hijyeni ve teknolojisi (Düzeltilmiş 2. baskı). Ergun, A., Tuncer, D. S., Çolpan, İ., Yalçın,S., Yıldız, G., Küçükersan, K., Küçükersan, S. Sehu, A.; Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2004. 2. Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Temel Prensipler. Ed.Yavuz, H.M., Hilal yayınevi, İstanbul, 2001. 3. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları (Geliştirilmiş 2. baskı). Ed. Ergün, A., Tuncer, Ş.D.; Pozitif Matbaacılık, Ankara,2004. 4. Çiftlik Hayvanlarında Beslenme Hastalıkları. Umucalılar, H.D., Gülşen, N. SÜ Basımevi, Konya, 2005. 5. National Research Council. Nutrients Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC, 2001. 6. Livestock Feeds and Feeding (Fifth Edition). Kellerns, R.O., Church, D.C. Prentice Hall, New Jersey, 2002. 7. Tables of Composition and Nutritional Value of Feed Materials. Ed. Sauvant, D., Perez, J.M., Tran, G. INRA Editions, Wageningen Academic Publishers, 2004. 8. Animal Feeds, Feeding And Nutrition and Ration Evaluation. Tisch, D. Thomson Learning, 2005. 9. Nitrogen and Phosphorus Nutrition in Cattle. Hristov, A.A., Pfeffer, E. CABI Publishing, 2005. 10. National Research Council. Nutrient Requirement of Small Ruminants. National Academy Press, Washington, DC, 2007. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 1 | 10 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 50 |
Toplam | 3 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 50 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 14 | 1 | 14 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 20 | 20 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 120 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 4 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |