Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
HAYVAN BESLEME ve BESLENME HASTALIKLARI II
1 Dersin Adı: HAYVAN BESLEME ve BESLENME HASTALIKLARI II
2 Dersin Kodu: VET5101
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 5
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 9
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 1
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu VET 2020 Yem Bilgisi ve Hayvan Besleme
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. İ.İSMET TÜRKMEN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof. Dr. Hakan BİRİCİK, Doç. Dr. Ş. Şule CENGİZ, Doç. Dr. Hıdır GENÇOĞLU, Yard. Doç. Dr. Çağdaş KARA
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: turkmen@uludag.edu.tr, +902242941361, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Görükle Kampüsü, Nilüfer-Bursa/Türkiye
18 Dersin Web Adresi: http://veteriner.uludag.edu.tr/bolumler/ZooHayBes/haybes.html
19 Dersin Amacı Kaba ve konsantre yem hazırlama ve işleme tekniklerinin, hayvan türlerine ve fizyolojik dönemlere göre temel besleme prensiplerinin öğretilmesi ve belli başlı beslenme hastalıkları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Kaba ve konsantre yemleri hazırlama ve işleme yöntemlerini öğrenir ve önemini kavrar;
2 Süt ve besi sığırları için dönemlere göre rasyon düzenlemesini öğrenir ve rasyon düzenlemenin hayvan sağlığı ve verimlilik üzerine etkileri kavrar;
3 Koyun,keçi ve domuzlar için dönemlere göre rasyon düzenlemesini öğrenir ve rasyon düzenlemenin hayvan sağlığı ve verimlilik üzerine etkilerini kavrar;
4 Sığır, koyun ve keçilerde ortaya çıkan beslenmeye bağlı metabolik hastalıklarına karşı uygulanacak rasyon yönetimini kavrar;
5 Süt sığırlarında beslenmenin döl verimi ile süt bileşimi ve kalitesi üzerine etkilerini öğrenir;
6 Süt sığırlarında sıcak stresinin olumsuz etkilerini ve alınabilecek beslenme tedbirlerini öğrenir;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Kuru kaba yemlerin hazırlanma yöntemleri (yerde, sehpada ve ambarda kurutma),kalitesini etkileyen faktörler, ruminant beslenmesinde önemi ve kullanımı Kuru kaba yem hazırlama teknikleri uygulaması
2 Değişik yem materyallerinden silaj hazırlama teknikleri ve silajın hayvan beslemede kullanılması Silaj yapımı uygulaması
3 Ruminantlar için konsantre yemleri işleme yöntemleri (Öğütme, ezme, peletleme) ve değişik işleme yöntemlerinin sindirim ve verim üzerine etkileri ile hayvanların beslenmesinde kullanılma şekilleri Konsantre yem işleme teknikleri uygulaması
4 Erken laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması
5 Orta ve geç laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması (devam)
6 Kurudaki inekler ve düveler için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması (devam)
7 Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (Rumen asidozu, laminitis, ketozis ve yağlı karaciğer sendromu), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması (devam)
8 Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (Hipokalsemi, son atamama ve abomasum deplasmanı ), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri Kurudaki inekler ve düveler için rasyon düzenleme uygulaması
9 Beslenmenin döl verimine etkileri. Besin maddeleri dengesizliği, eksikliği ve fazlalığında görülebilecek döl verimi problemleri, beslenmeye bağlı döl verimi problemlerini önlemeye yönelik rasyon düzenlemeleri Beslenme hastalıklarında rasyon düzenleme uygulaması
10 Süt bileşimi ve kalitesine etki eden faktörler ile besleme yöntemleri ile süt bileşimi ve kalitesine müdahale eden besleme yöntemleri. Kaba yem ve konsantre yemlerin işleme ve kullanım metotları, mera dönemi ve sıcak stresi gibi stres şartlarında süt bileşimini düzelten besleme yöntemleri, bu konuda yardımcı yem katkı maddeleri Beslenme hastalıklarında rasyon düzenleme uygulaması (devam)
11 Sıcak stresine bağlı olarak ortaya çıkan besin maddesi yetersizlikleri. Isı stresini önlemeye yönelik besleme metotları ve rasyon yönetimi Isı stresine yönelik rasyon düzenleme uygulaması
12 Besi sığırlarında rasyon hazırlanması ve yemleme yöntemleri Besi sığırlarında rasyon düzenleme uygulaması
13 Koyun ve keçilerde rasyon hazırlanması ve yemleme yöntemleri Koyun ve keçilerde rasyon düzenleme uygulaması
14 Domuzlarda rasyon hazırlanması ve yemleme yöntemleri Domuzlarda rasyon düzenleme uygulaması
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Yemler, yem hijyeni ve teknolojisi (Düzeltilmiş 2. baskı). Ergun, A., Tuncer, D. S., Çolpan, İ., Yalçın,S., Yıldız, G., Küçükersan, K., Küçükersan, S. Sehu, A.; Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2004.
2. Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Temel Prensipler. Ed.Yavuz, H.M., Hilal yayınevi, İstanbul, 2001.
3. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları (Geliştirilmiş 2. baskı). Ed. Ergün, A., Tuncer, Ş.D.; Pozitif Matbaacılık, Ankara,2004. 4. Çiftlik Hayvanlarında Beslenme Hastalıkları. Umucalılar, H.D., Gülşen, N. SÜ Basımevi, Konya, 2005.
5. National Research Council. Nutrients Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC, 2001.
6. Livestock Feeds and Feeding (Fifth Edition). Kellerns, R.O., Church, D.C. Prentice Hall, New Jersey, 2002.
7. Tables of Composition and Nutritional Value of Feed Materials. Ed. Sauvant, D., Perez, J.M., Tran, G. INRA Editions, Wageningen Academic Publishers, 2004.
8. Animal Feeds, Feeding And Nutrition and Ration Evaluation. Tisch, D. Thomson Learning, 2005.
9. Nitrogen and Phosphorus Nutrition in Cattle. Hristov, A.A., Pfeffer, E. CABI Publishing, 2005.
10. National Research Council. Nutrient Requirement of Small Ruminants. National Academy Press, Washington, DC, 2007.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 1 10
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 20 20
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 30 30
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 30 saat 4
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 2 3 3 3 5 5 1 2 2 5 1
OK2 5 4 5 4 5 5 5 2 3 2 5 3
OK3 5 4 5 4 5 5 5 2 3 2 5 3
OK4 5 5 5 4 5 5 5 2 3 2 5 3
OK5 5 2 4 4 5 5 3 2 3 2 4 2
OK6 5 2 4 4 5 5 3 2 3 2 4 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr