Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
KEYF BİTKİLERİ
1 Dersin Adı: KEYF BİTKİLERİ
2 Dersin Kodu: TAR4326-Z
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 8
7 Dersin AKTS Kredisi: 2
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. OYA KAÇAR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: E-posta: okacar@uludag.edu.tr
Telefon: 0 224 29 41523
Adres: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu derste öğrencilere Türk tipi ve Amerikan tipi tütünlerde kalite ve daha kaliteli tütün yetiştiriciliğinde agronomik uygulamalar anlatılması amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Tütün, anason ve şerbetçi otu bitkilerinin morfolojik özelliklerini öğrenme;
2 Kaliteli tütün yaprağının fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilme;
3 Kaliteli tütün yetiştirmek için gerekli iklim ve toprak özellikleri hakkında bilgi sahibi olma;
4 Türk tipi ve Amerikan tipi tütün yetiştiriciliğini öğrenme;
5 Anoson tarımı hakkında bilgi sahibi olma;
6 Şerbetçi otu tarımı hakkında bilgi sahibi olma;
7 Tütün, anason ve şerbetçi otu hastalık ve zararlıları hakkında bilgi sahibi olma;
8 Keyf bitkilerinin endüstride kullanım alanları hakkında bilgi edinme ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Tütünün orijini ve tarihçesi Dünya’da ve Türkiye’de tütün üretimi ve ekonomik önemi Tütünün sistematiği
2 Tütünün sınıflandırılması Tütünün morfolojisi
3 Tütün yaprağının fiziksel özellikleri Asit ve kalevi grup tütünlerinin özellikleri
4 Tütün yaprağının kimyasal özellikleri Tütün yaprağının kimyasal yapısı ve içimle ilgili tanımlar
5 Tütünün iklim ve toprak istekleri Tütün fidesinin yetiştirilmesi Ege Bölgesi tütünleri ve özellikleri
6 Türk tipi tütün tarımı (tarla seçimi, toprak hazırlama, bitki sıklığı, dikim) Marmara Bölgesi tütünleri ve özellikleri
7 Türk tipi tütün tarımında bakım işlemleri, tepe kırma, filiz alma Karadeniz Bölgesi tütünleri ve özellikleri
8 Genel Tekrar Arasınav Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi tütünleri ve özellikleri
9 Türk tipi tütün tarımında hasat, ipe dizim, kurutma ve istiflenmesi Hasankeyf tütünü ve özellikleri
10 Türk tipi tütün tarımında tavlama, işleme, denklenmesi ve fermantasyon Burley tütünü, Flue-cured tütünü ve özellikleri
11 Tütün hastalık ve zararlıları Puroluk tütün, Tömbeki tütünü ve özellikleri
12 Anason Tarımı Anason ve özellikleri
13 Şerbetçiotu tarımı Şerbetçiotu ve özellikleri
14 Anason ve şerbetçiotu hastalık ve zararlıları Genel tekrar Uygulama sınavı
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: -GENCER,S., 2001. Türkiye Tütün Çeşitleri. T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü
-Akehurst, B.C.Tobacco. B.C.Longman ISBN l582 468175
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 25
Kısa Sınav 1 15
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 3 1,5 4,5
Ödevler 0 4 4
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 5 5
Diğer 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 7 7
Toplam İş Yükü 67,5
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,25
Dersin AKTS Kredisi 2
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 4 4 4 3 0 3 0 4 0 0 0
OK2 4 4 3 0 0 3 0 4 0 0 0
OK3 5 5 4 0 0 3 0 5 0 0 0
OK4 5 5 4 0 0 3 0 4 0 0 0
OK5 5 5 4 0 0 3 0 5 0 0 0
OK6 5 5 4 0 0 3 0 5 0 0 0
OK7 4 4 4 0 0 3 2 4 0 0 0
OK8 3 3 3 0 0 3 0 4 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr