1 |
Dersin Adı: |
ORGANİK KİMYA |
2 |
Dersin Kodu: |
TIP1003 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
1 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
2,5 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1,5 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
YOK |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr.Gör. Tıp Fakültesi Öğrenci İşleri |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Prof. Dr. Melahat Dirican, Prof. Dr. Zehra Serdar, Prof. Dr. Emre Sarandöl, Prof. Dr. Yeşim Özarda, Doç. Dr. Arzu Yılmaztepe Oral |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
esma@uludag.edu.tr (224) 2953911 U.Ü. Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya AD, Görükle- BURSA |
18 |
Dersin Web Adresi: |
http://tip.uludag.edu.tr/egitim11/zorunlu-ders-rehberi.doc |
19 |
Dersin Amacı |
Organik kimya, tıp fakültesi eğitimi boyunca ve hekimlik hayatı süresince karşılaşılacak birçok mekanizmanın moleküler düzeyde anlaşılmasına yardımcı olacak bilgileri aktarır. Organik kimya dersi ile öğrencilerin genel biyokimya ve özel biyokimya konuları anlatılırken karşılaşacakları kimyasal yapılar ve reaksiyonları öğrenmeleri sağlanır. Bu dersin anlatımı ile öğrencilerin organik (karbon) bileşiklerinin yapılarını öğrenmeleri, bu yapıların isimlendirilmesindeki kuralları anlamaları ve canlı organizmalarda bulunan makromoleküllerin yapılarını öğrenmeleri amaçlanmıştır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Biyokimyaya giriş, atom yapısı, bağlar |
Cam malzeme ve laboratuar aletleri |
2 |
Hidrokarbonlar |
Asit-baz titrasyon |
3 |
Aromatik bileşikler, alkoller, eterler, aldehitler, ketonlar |
Spektrofotometre |
4 |
Karboksilli asitler, aminler |
Karbonhidratlar (Fehling , Osazon, Polarimetre) |
5 |
Konsantrasyon türleri, Tamponlar |
|
6 |
Fotometre prensipleri |
|
7 |
Amino asitlerin özellikleri, yapıları, reaksiyonları |
|
8 |
Protein yapısına giriş |
|
9 |
Karbonhidratlar, genel özellikleri ve sınıflandırılması |
|
10 |
Monosakkaritlerin yapısı ve özellikleri |
|
11 |
Disakkaritler ve polisakkaritler |
|
12 |
Lipitlerin yapısı ve sınıflandırılması |
|
13 |
Membrandan transport |
|
14 |
Nükleik asitlerin yapısı |
|