Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
1 Dersin Adı: TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
2 Dersin Kodu: TAR2308
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 2
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. NAZAN DAĞÜSTÜ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: ndagustu@uludag.edu.tr, 224 2941518, U.U. Field Crops Department, Faculty of Agriculture 16059 Görükle Campus Bursa
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı ve bitki doku kültürü, bitki transformasyon teknikleri gibi tarımsal biyoteknoloji alanındaki uygulamalar ile ilgili bilgi vermektir. Ders kapsamında tarımsal biyoteknolojinin küresel gıda güvenliği ve çevre ekosistemini nasıl etkilediğinin üzerinde özellikle durulacaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Tarımda yeni ıslah yöntemlerinden birisi olan biyoteknoloji uygulamalarını öğrenir
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Biyoteknoloji hakkına bilgi sahibi olacak ;
2 Tarımsal anlamda hangi ürünlerd4e GDO uygulaması olduğu konularda bilgi sahibi olacak;
3 Biyoteknolojik uygulamaların sağlık çevre ve uygulama bulduğu alanlarda fayda ve zararları hakkında bilgi sahibi olacak;
4 Biyogüvelik nedir ve nasıl uygulanır bilecek;
5 GDO konusunda bilgi sahibi olacak, GDO uygulamalarının ülkemizde Avrupa ve Amerika’da ne şekilde uygulandığını bilecek;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Biyoteknoloji nedir? Biyoteknoloji türleri nelerdir
2 Biyoteknolojinin tarihsel gelişimi- Biyoteknolojik uygulamaların, dünü bugünü ve geleceği konusundaki farklı yaklaşımlar
3 Tarımsal amaçlı modern biyoteknoloji uygulamaları
4 Gıda alanında biyoteknoloji uygulamaları
5 Sağlık alanında biyoteknoloji uygulamaları
6 Çevre açısından biyoteknoloji uygulamaları
7 Transgenik Uygulamalar: Genetik modifiye organizma ve ürünler (GDO)
8 Dünyada ve Avrupa Birliği’nde GDO lar
9 GDO risk ve endişeleri
10 Biyogüvenlik ve biyoçeşitlilik açısından önerilen risk yönetim sistemi
11 Biyogüvenlik açısından uluslar arası ve ulusal yapılanma çalışmaları
12 Biyolojik çeşitlilik sözleşmesi Biyogüvenlik Cartagena Protokolü
13 Ulusal biyogüvenlik kanunu, sonuç ve öneriler
14 Ülkemizde biyogüvenlik uygulamaları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Topal, Ş. Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji, Cemturan Ofset Matbaası, 2006
2. Anonim. Directive 2001/18/EC of the European Parliament and of the Council of 12 March 2001 on the deliberate release into the environment of genetically modified organisms and repealing Concil Directive 90/220/EEC–Commission Decleration. OJ L 106, 17/04/2001. P.0001-0039.
3. Karagöz, A., N. Zincirci, A. Tan, T. Tuncer, H. Köksel, M. Sürek, C. Toker, K. Özbek. Bitki Genetik Kaynaklarının Korunması ve Kullanımı. In: TMMOB Ziraat Mühendisliği Odası, Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı -1. 11-15 Ocak 2010, Ankara. p. 155-177.
4. James, C. Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2009 The first fourteen years, 1996 to 2009. ISAAA Brief no:41-2009. ISAAA: Ithaca, NY. Erişim Tarihi: 01.03.2010 http://www.isaaa.org/resources/publications/briefs/41/default.asp
5. Anonim. International Labour Organization (ILO). http://www.ilo.org/global/lang--en/index.htm Erişim Tarihi: 22.02.2010
6. Anonim. International Fund for Agricultural Development (IFAD). http://www.ifad.org/ Erişim Tarihi: 22.02.2010
7. Renckens, S. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu EFSA ve AB’de GDO’ların Bilimsel Risk Değerlendirmesi. In:GDO GERÇEĞİ “Modern Biyoteknoloji, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Gıda Güvenliği Konferans Notları” Gıda Dernekleri Federasyonu, İstanbul 2004. p. 48-68.
8. Anonim. EUROPA http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/authorisation/index_en.htm Erişim Tarihi: 23.02.2010.
9. Babaoğlu, M., E. Gürel ve S. Özcan. 2001. Bitki Biyoteknolojisi. Doku kültürü ve uygulamaları. Selç. Üniv. Vakf. Yay. Tak no:975-6652-03-9, 374 s
10. Finamore, A., M. Ruselli, S. Britti, G. Monastra, R. Ambra, A. Turrini, E. Mengheri. Intestinal and Peripheral Immune Response to MON 810 Maize Ingestion in Weaning and Old Mice. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008; DOI:10.1021/jf802059w.
11. Huangfu, C., X. Song, S. Qiang. ISSR variation within and among wild Brassica juncea populations: implication for herbicide reristance evolution. Genet Resour Crop Evol, 2009; 56:913-924.
12. Quist, D. and I.H. Chapela. Transgenik DNA introgressed into tradiotinal maize landraces in Oxaca, Mexico. Nature, 2001; 414:541-543.
13. Anonim. FAOSTAT. http://www.faostat.fao.org Erişim Tarihi: 23.02.2010
14. Anonim. USDA Foeign Agricultural Service. http://www.fas.usda.gov/ E.T.: 23.02.2010
15. Plant Biotechnology in Agriculture, 1989. K. Lindsey and M.G.K., John, Wiley &Sons, Inc., New York.
16. Bitki Biyoteknolojisi, 1999. R. Hatipoğlu, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 190 Ders Kitapları Yayın No: A-58.Bett, K.S. Mounting evidence of genetic pollution from GE crops growing evidence of widespread GDO. 1999. http://www.purefood.org/ge/gepollution.cfm E.T.: 24.02.2010
17. E. OLHAN, 2010. Modern biyoteknolojinin tarımda kullanımının politik ve ekonomik yönden değerlendirilmesi. Farklı Boyutlarıyla Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar, 9-14.
18. Ellstrand N. 2003. Current knowledge of gene flow in plants: implications for transgene flow. The Royal Society, Philosophical Transactions, 1163-1170.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre değerlendirilmektedir
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 6 6 36
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 1 1
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 1 1
Toplam İş Yükü 66
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,2
Dersin AKTS Kredisi 2
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 2 2 2 3 3 2 2 2 2 1 3
OK2 1 2 3 3 2 2 3 3 4 3 1
OK3 2 2 2 2 3 3 3 3 1 1 3
OK4 3 1 2 2 2 3 3 2 2 2 2
OK5 3 3 1 2 2 2 2 2 3 4 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr